02/09/14 09:10
(http://www.gorichka.bg/)

Емисиите черен въглерод в Китай и Индия са 3 пъти повече отколкото се смяташе

shutterstock_109666532

Ново изследване на PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of USA) заключава плашещо: емисиите черен въглерод в някои региони на Индия и Китай може би са 2 или дори 3 пъти по-високи, отколкото се смяташе досега. Екипът учени от Китай и Франция е разработил нова методика за определяне количеството черен въглерод във въздуха – преди използваните модели не са отчитали регионалните различия, а директно са смятали нивото на замърсяване за цялата страна.

Т. нар. черен въглерод идва предимно от саждите, отделяни при горски пожари и обезлесявания, от домакински печки на твърдо гориво и дизеловите двигатели. Той щедро допринася за замърсяването на въздуха; диаметърът на частиците е между 1,0 и 2,5 микрометра, смятани за най-опасни за здравето. Мръсотията, която дишаме, годишно е отговорна за над 3,2 преждевременни погребения, сред тях 1,2 милиона в Източна Азия и 712,000 в Южна, само през 2010 г. Това са данните от скорошно изследване на Световната здравна организация.

Посолството на САЩ в Бейжинг тревожно алармира в средата на януари:

„За първите 3 седмици на годината средно съдържимото на фини частици във въздуха на Ню Делхи беше 473, повече от 2 пъти средностатистическото от 227 в Бейжинг. И това са данни, измерени от Пунджаби Багх, мониторът, чийто замервания често са под тези на другите градски и независими станции. За първи път замърсяването в Бейжинг достигна 500 на 15 януари, а тогава Делхи вече беше имал 8 такива дни. За 3 седмици пиковата стойност на дребни частици в Делхи падна под 300 само веднъж – а 300 е ниво, повече от 12 пъти над препоръчваното от СЗО.“

Колкото и да е ужасно за живеещите в Китай и Индия, черният въглерод е плашещ на цяло световно ниво. Истинският му ефект върху климата беше разкрит съвсем наскоро и сега е признат за втория основен причинител на глобалното затопляне след въглеродният диоксид, изпреварвайки дори метана. Престоят му в атмосферата е кратък, дни или седмици, но за това време 680 (!) пъти по-ефективно улавя топлина в сравнение с въглеродния диоксид. Абсорбира слънчевата светлина директно, а освен това и затъмнява повърхностите от лед и сняг, като така допринася за ледниковите  разтапяния по света, включително в Арктика.

PNAS-2014-Wang-1318763111-4

Намаляването на емисиите черен въглерод би имало почти незабавни и все положителни ефекти върху здравето на всички ни и климата. И, да, най-логичният начин е да се сведат до минимум дизеловите изпарения, смята детайлна публикация на Йейл.

Повече за черната гадост — Yale Education

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване