02/10/14 11:23
(http://www.gorichka.bg/)

Белият покрив е по-полезен дори от зеления

176-grand-st-copy

Градина на покрива на сграда в Малката Италия, Манхатън

Озеленените покриви на жилищни и обществени сгради за щастие са възходяща тенденция. Градинката нависоко може да предложи здравословна алтернатива на зеленчуците и билките от супермаркета, помага и на околната среда, и на градската с прекомерни количества дъждовна вода. А освен това, чисто и просто, ни прави по-щастливи, да сме близо до зеленинка доказано подобрява поразклатеното ни ментално здраве. Добре че дори градският транспорт скоро може да бъде част от парка.

Скорошно изследване обаче показва, че от гледна точка опазване на околната среда има и по-добър от зеления покривен вариант и той е белият. Боядисаният в този цвят покрив може да помогне за намаляване на глобалното затопляне, като отразява повече слънчева светлина обратно в атмосферата. Черният покрив, естествено, е най-зле, защото поглъща лъчите и допринася за „ефекта на горещия остров“ в градовете. Базирано на икономически анализ на разходите и ползите от 3-те вида покриви, изследователите заключават, че белите са 3 пъти по-ефективни в борбата с климатичните промени.

3025603-inline-white-green-roofs

Така че, ако имаш градинка на покрива, супер, но добави бели пространства. Ако нямаш и не смяташ да си правиш, поне го боядисай в бяло, целия. Това е много лесна алтернатива за буквално милионите български сгради, които, за съжаление, скоро едва ли ще предприемат други мерки в помощ на света ни.

Публикувана на 02/10/14 11:23 http://gorichka.bg/beliyat-pokriv-e-po-polezen-dori-ot-zeleniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване