02/10/14 06:56
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: 148 КОНГРЕС – ЗАЩО НЕ?

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Комунистите пак си спретнаха конгрес – 48-ми по ред.

Това не е новина.

Дори 148-ми да беше, пак нямаше да е новина. Новината е, че все още има хора в тази нещастна точно заради тях страна, които им се връзват на приказките – как завинаги са отметнали вълчите кожи и са наметнали агнешките, как за една нощ през 89-та от редови българо-съветски комунисти се обърнаха на редови чисто-български, а през 2007 – и на истински европейски социалисти. Как, с други думи, пак минаха изцяло в отбора на доброто.

И как – само поради този техен прост, но ефективен политически ход – всички останали пак се оказаха в отбора на злото. Начело с Бойко Борисов този път. Преди това беше Иван Костов начело на злото, още по-рано – Филип Димитров, така че те, комунистите, винаги си намират някой конкретен да е виновникът черен и страшен. И го ползват за плашило, за да отклоняват погледите от себе си.

Доколкото им позволява диалектическото мислене, де.

Защото – диалектика, братче – в същото време пък много им се иска погледите на цялото общество да са впити в тях непрекъснато и всички хора във Вселената да се занимават с техните важни дела – т`ва конгреси, т`ва пленуми, т`ва подготовки за избори, всичко това е най-важното нещо във Вселената.

Смятат те.

И много дълбоко се чудят защо всички хора във Вселената не смятат така.

Затова и постоянно говорят от всяка възможна трибуна все повече глупости – с цел да привлекат вниманието. Като същевременно го отклонят от себе си.

Така да се каже – всеки път вдигат летвата.

Представяте ли си какво ми е на мен, като съм жив свидетел на всичките им конгреси от близо 50 години насам? А в някакъв период в университета дори трябваше да уча задълбочено за глупостите им от по-раншните сборища. Добре, че се отказах да ги уча, иначе сега щях да съм напълно въртоглав. Но представяте ли си колко идиотщини все пак съм чул от различните им високи трибуни и колко от тях съм видял пред очите ми да се реализират в живота…..

А те не спират и досега да вдигат, ли вдигат летвата.

„Всеки отнет глас от БСП е глас за ГЕРБ” – проплака с кървави сълзи в речта си на сегашния конгрес другарят Сергей Станишев. Или Йосифов, както искате го наричайте, на мен ми е все едно.

`Ма не е вярно, бе, другарю любим на Моника, всеки отнет глас от БСП е глас против БСП. Ни  повече, ни по-малко.

А да се отнемат възможно най-много гласове от вашата тъй наречена БСП е важно за страната. Важно е дори за партията на европейските социалисти, която разяждате с комунистическото си присъствие. Важно е и за собствената ви партия, защото иначе тя ще продължи съвсем чистосърдечно и от сърце да тормози страната с политическите си глупости и клоунади, за изпълнението на които всички ние плащаме скъпо и прескъпо от джоба си. И освен това сме длъжни да търпим постоянно мутрите ви да ни се явяват и по водопровода, за да ни обяснявате колко е добре, ако точно вие ни обясните колко е добре да живеем добре.

Щото само вие по най-добрия начин ще ни обясните най-правилния начин да живеем добре.

„Голяма грехота е леви гласове да се разпиляват” – цръцнал още една велика мисъл лидерът на социалистическата дружинка. Явно визира разпиляването, което предстои заради Първанов и неговите букварни хора.

Да не би Станишев да се страхува, че азбучните му другарчета могат да се превърнат в истински азбучни убийци на лявата идея?

Със сигурност не се страхува от това. Първо, разбира се, защото изобщо не му пука за лявата идея. Второ – защото добре знае, че азбуците не могат да съкрушат лявото, тъй като те са по-леви дори от собствените си леви ръце. Трето, всъщност другарят Станишев не се страхува изобщо, защото като цяло е безстрашен – но с право го е яд, че в момента азбуците се опитват да се правят на умни и му развалят рахатя.

А-а, щях да забравя най-важното – яд го е, защото се опитват също да му измъкнат изпод краката килимчето с крехката кремълска подкрепа. Тъкмо я нареди прекрасно човекът – еднолично управлява не само българските, но и европейските социалисти, а едновременно с това – макар и само поради липса на нещо по-добро от самия него – се ползва и с доверието на Кремъл. Изобщо, ситуацията е – пей сърце.

А Гоце-то иска да му дръпне килимчето…..едно обикновено, но подло в сегашно време Гоце, макар вече бивше откъдето и другаде да го погледнеш…..

Много ми беше интересно, граждани, да науча също, при това от личната уста на другаря Станишев, кои точно са условията, за да спечели БСП предстоящите през май евроизбори. И ето ти ги – цъфнаха. Условията се оказаха общо четири, три от които партията любима вече е изпълнила. Много героична партия е тя – защото има кауза, има самочувствие и подкрепя правителството. Което според Станишев е толкова успешно, че връща жеста, като печели за БСП дори привърженици извън лявото.

Само едно нещо и липсва на тази полусъвършена партия – казва личният и, напълно  съвършен лидер. И това е условието БСП да повярва в себе си.

Оп-па, ама как така, бе, другарю Станишев, се оказа, че тази партия, която категорично има самочувствие, в същото време се явява партия, още не повярвала в себе си? Пет кинта давам на който ми обясни този умен парадокс, граждани. Защото за мен е някак си прекалено умен.

„Хората започват да виждат реалните промени, които се случват” – изтъква още в словото си пред великия 100048-ми конгрес другарят Станишев. Той има предвид реалните промени, които настъпват, вследствие патриотичната, икономически правилна  и социално насочена дейност на сегашното етно-национал-социалистическо управление.

Само че греши. Защото – да, хората наистина виждат. Но аз пък виждам, че това, което те виждат, никак не им харесва. А другарят Станишев знаете ли какво прави, за да избегне евентуална вътрешна драма относно споменатото разминаване между неговата преценка за нещата и тази на хората – ами просто вярва. Той вярва, че днес-утре, под неговото вещо ръководство, животът пак ще стане розов като в добрите стари комунистически времена. Вярва, че комунистите обичат народа си и народът обича комунистите си. Вярва, че великата комунистическа идея може да победи в една отделно взета страна от Европейския съюз и така да даде светъл пример на останалите отделно взети европейски страни за това що е то ляво и как най-добре да не изпадат никога в него.

Още много други глупости вярва другарят Станишев. Или поне публично твърди, че им вярва, за да можем и ние да се подведем по неговия акъл, та да им повярваме.

Но явно си дава сметка, че нашата съпричастност само с празни думи не се получава, та затова изкара от килера и докара на конгреса другаря Стефан Данаилов, актьор, та да поразплаче малко публиката – или нейната майка – с таланта си.

„Аз ли съм старият глупак, аз ли съм старият наивник?” – веднага влезе в ролята си актьорът Данаилов. Той зададе този сакрален въпрос по повод напразните усилия на любовта, които през 2011 сам вложи в полза на президентската кампания на Ивайло Калфин. А сега Калфин, горко изплака Ламбо, ме изоставя, заедно с цялата ни свещена партия.

Място, на което делегатите най-после извадиха кърпичките, защото установиха, че повече сълзи и сополи ръкавите им не побират.

Колкото и да ми е тъжно заради болестта на човека и колкото и искрено да му пожелавам да доживее до 148 конгрес на любимата си партия, няма как в същото време да не му кажа еднозначно – да, риторичен е въпросът ти, другарю Ламбо.

Да, ти си старият глупак и старият наивник, защото не може умен човек за толкова години в кухнята на подобна престъпна организация да не разбере що за стока е тя. Не може умен човек да не разбере, че го използват. Не може умен човек да не схване, че в политиката, макар понякога тя наистина да изглежда като сапунен сериал, най-тъжното нещо не е момата да бъде прелъстена и изоставена.

Всъщност най-тъжното нещо в политиката е цял живот да се буташ гагата в нея, въпреки че си стар глупак и наивник.

Не заради теб самия е тъжно, а защото така подвеждаш и много други хора. А за това се плаща.

И всеки ще си плати.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване