02/13/14 10:44
(http://www.gorichka.bg/)

Samara ще е страхотен нов хотел сред короните на дърветата

article-2264716-17057773000005DC-648_964x300

През пролетта на 2012-та Тай Фароу от Farrow Architects и Лори Адамс от E’Terra Eco Estate започват да обсъждат една своя разкошна идея. Двамата искат да създадат много специален, много красив, много близък до природата хотел.  А цялото това много ще бъде наистина изключително, защото става дума за не какъв да е хотел, ами за сгушен в короните на дървета. Мечтата им да превърнат добрата стара, позабравена за повечето от нас къщичка сред клоните, в съвременна версия на ексцентричен хотел, е вдъхновена от самото сърце на природата. Идеята покълва от образа на едно семенце, което ние си знаем като „въртолетче“, специфично оформеното производно на кленовото дърво. На него и е кръстен хотелът, “Samara”.

shutterstock_388962

И макар изобщо да не е първият подобен хотел, този си заслужава вниманието ни заради голямото старание да бъде изпълнен максимално щадящо за природата – както, естествено, трябва да подхожда всеки нов проект. Че и всеки стар.

Планът е любопитните къщички да допълнят и сега впечатляващия курорт E’Terra, разположен в резервата Niagara Escarpment, Канада. Времето там си има собствено мнение по много въпроси и се изразява особено рязко през сухите лета и мразовитите зимни дни с напоителни дъждове и виелици. Всичко това трябва, естествено, да бъде много старателно проучено, преди да започнат осъществяването на хотела, затова и Тай прекарва цяла година в щателни наблюдения. Построяването на конструкция върху дърветата ще ги натовари значително, колкото и внимателен да е подборът на материалите; ефектът може и да не се отрази за няколко години, затова предвиждането на и най-малки детайл е от повече от огромно значение.

3026130-inline-s-treehouse-05

Дизайнът на предвидените 12 вили е проектиран така, че те нежно прегръщат ствола на дървото, а не просто се прикачват към него. Структурата е подобна на лодка, заимствайки от тази технология за създаването на гладки, меки форми, които прилягат най-добре на живите организми, част от които ще бъдат. Материалите са изцяло FSC – сертифицирани, производстовото им гарантирано не е накърнило естествения ред в горите. Всяка вила ще бъде обвита в защитна капсула от самопочистваща се, нетоксична, незапаляема материя, направена от титаниев диоксид и покрита с фибростъкло. Вдъхновението отново е от самото дърво, идеята е да служи както листата – на него. Самопочистващият се титаниев диоксид дава възможност на обвивкитеда разграждат мръсотия и други органични материали чрез химическа реакция с УВ лъчите от слънцето, кислорода и водните капчици във въздуха.

article-2264716-17057743000005DC-271_964x542

Вилите ще бъдат разположени така че да осигуряват очакваната абсолютна приватност на щастливците вътре, докато същевременно им разкриват и максимума от гледката наоколо. Ще бъдат построени в студените месеци, когато и най-малко ще попречат на живота на гостоприемните си дървета. Целият курорт има най-високото ниво на LEED сертификат, така че явно и новите къщури ще бъдат бдящи над здравето на природата, а и самите гости, водно и енергийно ефективни и изобщо съзнателно въведени в живота на горското царство.

article-2264716-1705775F000005DC-122_964x542

Макар засега нито една от вилите да не е готова, изумително е как проектът вече си има собствен живот, широко и високо известен е и запитванията към курорта са почти непрестанни. Ние си оставаме с надеждата, че скоро и сред българските клони ще се заселят подобни къщички – огромният интерес към хотела доказва, че всички искаме поне за малко да се качим отново по дърветата:)

Farrow Architects

Eterra

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване