02/13/14 10:08
(http://ivo.bg/)

Освен нецензурна воня, в тунела има и светлина

София /КРОСС/ Водещият на “Нека говорят” Росен Петров обяви в неделното си предаване, че се присъединява към партията на Николай Бареков, с което предизвика грандиозен скандал в БТВ и се раздели със стола си. Същото смята да направи и друго известно лице от ТВ гилдията – Мартин Карбовски, пише в. “Всеки ден”. Журналистът има предаване по ТВ7, пише статии и в печатните медии, а екранният му старт е от “Всяка неделя” през 2002 г., когато партнираше на Кеворк Кеворкян. След самия лидер Николай Бареков и Росен Петров, който вече е заместник на Бареков, Карбовски е получил предложение да стане третото емблематично ТВ лице в набиращата огромни сили партия. Вливането на очилатия водещ в “България без цензура” вече е почти факт, журналистът обмисля последни детайли тъй като не иска да зарязва предаването си в неделната вечер. Официалната новина за рокадата трябва да гръмне в публичното пространство до дни. Заради добрата му разпознаваемост в обществото Карбовски е гласен за втори заместник на Бареков, разкриха още близки до партията, пише “Всеки ден”.

Правя изключение да коментирам формално несъстояло се „събитие”, но понеже вече го предвидих в моя статия, ще поема риска да се окажа евентуално подведен. За всеки случай обаче ще се съсредоточа върху тенденцията, която ми е по-интересна от конкретиката на поредния трансфер в отбора на пазаруващите „разпознаваемост” под мотото „Лакомници от всички медии, съединявайте се нашата трапеза”.

В интервю за западна медия, избрана за трибуна като косвено признание за съмнителната стойност на благоразположените към него български медийни алтернативи, банкерът Цветан Василев наскоро заяви многозначително, че очаква да настъпи голяма промяна в политиката в България.

Освен, че потвърди индикациите за банкерска намеса в политиката, по този начин Цветан Василев синтезира „философията” на корпоративния проект „България без цензура”, базирана на тезата, че всички налични политически субекти са маскари ( с изключение на ВМРО, както междувременно се оказа).

Именно върху тази популярна, но популистка в нейната крайност мантра, паразитира напънът да бъде цензурирано статуквото. В неговото разбиване за целите на инвеститора се включват всякакви разпознаваеми лица, готови на всичко срещу (почти) всички. Съответно, чисто по банкерски, пазаруването на подходящите за целта тарани продължава според съответните инструкции, които вече придобиха явен характер след интервюто на банкера.

Дали ще бъде снесено яйцето „Карбовски”, привлекателно за свраките с вкус към подобен лъскав фалш като камък “Сваровски”, за кукувичето гнездо „без цензура” не е от решаващо значение, но пък наистина би било емблематично, ако то цопне точно там.

Ако има разпознаваемо лице на медийния цинизъм от екрана, което адски да си пада по нецензурните ефекти за постигане на разпознаваемост и самодоволство от нея, това е тъкмо Карбовски.

Както се казва ( в аванс): събраха се!

В кукувичето гнездо ще им бъде уютно на разпознаваемите лица, но това слабо ме интересува. По-скоро започвам да гледам откъм позитивната страна на процеса на засмукване на разпознаваеми лица, изиграли ролята на мутри в журналистиката. Заради такива лица доста хора от години са си наложили автоцензура на телевизионното бръмчене у дома.

Процесът на концентрация на подобни разпознаваеми лица ми напомня на легитимирането на организираната престъпност по време на правителството на Мултигруп, наричано за благозвучие „кабинета Беров”. Категорично не пожелавам на днешния най-голям бос в страната съдбата на покойния Илия Павлов, който също обичаше да се хвали с могъществото на своята бизнесимперия, с големия дял в икономиката и с хилядите работни места, които е създал и за които очакваше всички да са му благодарни. Не мога обаче да не отбележа, че отношение на този род хвалби Цветан Василев вече буквално повтаря във въпросното интервю маниера на Илия Павлов.

В зората на демократичния здрач в България в началото на 90-те години на миналия век основната задача на мутрите, които вече бяха взели страха на възкръсващата частна инициатива и бяха заменили милицията като платен побойник за сплашване на непокорната част от населението, беше предимно икономическа. В ценоразписа на платените мутренски услуги влизаха бой, рекет, охрана на контрабандата в нарушаване на югоембаргото, отчисленията от която са в основата на родената и укрепнала по онова време днешна мафия.

Задачата на първите мутанти на изкривената ни демокрация беше да овладеят първо лостовете на бизнеса и чрез нея- на всичко останало. Медиите все още не им бяха приоритет. В тях вирееше първичен плурализъм като форма на естествено разнообразие преди да бъде извършено поредното безобразие с овладяването и концентрирането на медийната власт в ръцете властелина Първанов, който душеше журналистиката с гумени ръкавици ( т.е. с подставени лица), за да не оставя отпечатъци.

Примерът на Първанов зарази завистниците Станишев и Борисов. Те бързо се научиха да се възползват от услугите на покълналия при Сакскобургготски семеен медиен монопол на Ирена Кръстева и „депутата Пеевски”, както боязливо го нарече миналата седмица в интервю за Медиапул големият опозиционер ББ.

Изпълзяването от пещерите на мутрите с бухалките и легитимирането им като застрахователи ( които да държат в страх цяла България) в момента се повтаря с трансфера на подобията на журналисти, на които беше връчена медийната сопа, с която вестници, а след това и телевизиите започнаха да отблъскват, вместо да привличат публиката, отличаваща се с гнусливост от елементарно гнусните трикове на тв мутрите, работещи за своята „разпознаваемост”.

И така, привлечени от изкусителната миризма на тор, от пашкула на медиите вече изпълзяват някои от най-активните всеядни хищници, за които народът наистина е мърша, с чието нещастие се хранят. За мършоядите няма прегради и проблем да се преобърнат за една нощ срещу всички и всичко, стига на новата хранилка да има нещо по-вкусно, някаква по-тлъста па(ла)ч(и)нка.

Погледнете го откъм хубавата му страна: организмът на обществото получава шанс за пречистване на телевизионните канали, където са заседнали от години циници с претенция за морални стожери, заради които доста почтени хора престанаха да гледат телевизия изобщо. Това е златен шанс за самите телевизионни канали да се отпушат.

А че от въпросните канали ще изтекат онези, на които мястото им е при себеподобните им, олицетворявани от новия им работодател Бареков,това е друг въпрос- той е като онези неизбежности в живота, в който не може да има само красота и теменужки. Ако ме разбирате за какво намеквам твърдо по отношение на функцията на сметището, като съпътстваща структура на цивилизацията…

За да не съм голословен във формулирането на ползата от страничния канал, по който се оттича дълго сдържана в телевизионните канали нечистотия, ето една илюстрация от днес. Вижте как с доста години закъснение подмазвачът на президента Първанов в БТВ, който участваше в репресията срещу моя милост в тази телевизия на страната на държавния глава, получава сега просветление за президентското обкръжение от същото онова време на слугинаж пред статуквото ( именно в периода 2005-2007ма):

Агенция ПИК:

Силовакът на БСП Румен Петков взе паспорта на Красимир Гергов, за да изнудва bTV! Съучастници му бяха Първанов и Филчев

10:05 | 13.02.2014

“Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да става говорител на антимафията в България! Този човек говори за свобода на медиите, а лично той в периода 2005-2007 г. отне международния паспорт на г-н Красимир Гергов, за да упражнява натиск върху него и новините на bTV. Г-н Гергов беше шантажиран пред очите ми. Съучастници на Петков бяха Георги Първанов и Никола Филчев. Петков буквално рекетираше новините на bTV”. Това заяви сензационно пред ПИК Николай Бареков.
Лидерът на “България без цензура” продължи с разкритията.
“Същият раздавач на морал беше наричан “Зетя” и “Ковчежника” заради топлите си връзки с ДПС и с бизнесмени, от които той прибираше пари за “Позитано” 20. Напомням, че краят му като министър на вътрешните работи дойде, след като полицаите го скащиха да се среща на басейна “Спартак” с босовете братя Галеви”, подчерта Бареков пред ПИК.
“Когато бях директор на новините на ТВ7, Румен Петков редовно използваше ходатайствата на свои приятели, за да се натиска да гостува в различни рубрики на телевизията. Виждам, че днес медиите под шапкана на Бойко Борисов обилно му дават думата. Самият Борисов на два пъти е лобирал пред мен за това Петков да гостува в ТВ7. Това се случи, след като на 5 октомври 2011 г. беше отнета американската виза на Румен Петков. Бях подложен на чудовищен натиск да включа Румен Петков на другия ден, когато ми гостуваше американския посланик Н.пр. Джеймс Уорлик. Аз обаче не се подадох на натиска и не включих Петков, защото щеше да е прецедент той да взима думата за да прекъсне интервю с посланик. Но бях заплашен от Румен Петков, който очевидно беше нетрезво състояние”, разкри новият политик.
“Днес слугите на ДПС и олигархията Румен Петков и Георги Първанов станаха борци за свобода на медиите, с което обслужват единствено интересите на новите си чорбаджии. Ако някой знае как се изнудват медийни босове и главен прокурор, то това със сигурност е Румен Петков”, категоричен е лидерът на партия “България без цензура”.

Проблемите на Красимир Гергов не са никакво разкритие и самият той буквално минути по-късно потвърди пред ПИК казаното от Бареков в частта за отнетия паспорт, но пробва да смекчи остротата на въпроса за ролята на тогавашния вътрешен министър в тази стара история, защото останал с впечатлението, че Румен Петков се опитвал да му помогне ( а същевременно Гергов не иска да си спомня нищо повече в отговор на въпроса за близкия до Първанов рекета на Румен Петков).

Една скоба: Бареков да пита Карбовски кой точно е накарал началството на радио „Дарик” на 12 октомври 2006-та година, когато Карбовски ми се обади със самосъжалителен глас да ми съобщи, че отменя поканата си да му гостувам в неделното предаване на 15-ти, седмица след като ми се наложи да напусна БТВ под натиска на Първанов. „Копеле, такова нещо не ми се беше случвало, да ме карат да се обаждам да отменям покана за гостуване. Работата е толкова дебела, че ми позволиха вместо теб да поканя за компенсация Иван Костов”, ми каза в дълъг телефонен разговор Карбовски, удостоявайки ме с „копеле”, макар не само да не сме си близки, а и практически да сме ( слава на Бога) лично непознати.

Може пък пред ПИК сега, когато е не просто разрешено, а направо заповядано, Карбовски също да реши да направи някое разкритие за Първанов и неговата клика!

Скандалното не е в притоплената манджа, а във факта, че толкова години Бареков е бил така добре осведомен за въпросния рекет на тандема Първанов- Петков, но едва сега решава да ни осветли за така дълго пазената публична тайна ( обяснявана от моя милост не само в десетки статии, но и в книгата „Президент на РъБъ”). Друго си е обаче „тайната”да бъде разкрита сега от чисто новия Бареков.

Найс, а?

Нали ви казвам- освен воня, в тунела има и светлина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване