02/17/14 07:01
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ПОМЪТЕНИ МОЗЪЦИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Имам чувството, граждани, че много от сънародниците ни са пили някаква въртоглава течност и изобщо не знаят на кой свят се намират.

Да вземем несвестната тълпа, която онзи ден вандалства из Пловдив и най-вече пред красивата ни централна джамия. Ако трябва да цитирам Швейк, бих нарекъл тези хора „безмозъчна свинска банда”. Но тъй като не трябва да цитирам Швейк…..Или може би все пак се налага…..

Както и да е – та, безмозъчната свинска банда, съставена от клонинги на Данко Харсъзина, в петък да вземе да цели с камъни и да троши стъклата на храма Джумая. Нищо, че той е свещено за всяка душа място. Нищо, че е паметник на културата с национално значение. Нищо, че е една от емблемите на самия Пловдив, прочут /уж?/ със своята етническа, религиозна и всякаква друга толерантност, град, който даже кампанията си за европейска столица на културата води под мотото „Together”.

На бандата обаче от всичко това изобщо не и пука. Тя цели храма с камъни, просто защото е мюсюлмански. А това значи – турски, следователно – на ДПС, логика дотолкова проста, че чак боли, като се сети човек доколко.

И също цели храма бандата, защото е патриот, не иска независимият, компетентен и безпристрастен български съд да върне или да не върне на мюфтийството вакъфските имоти, откраднати от комунистите по времето на комунизма. Не иска изобщо да бъде разглеждан въпроса за справедливостта, а иска ситуацията да си остане, каквато е – несправедлива.

Виж, ако мюфтийството беше християнско…..Или ако турската държава трябваше да върне на българската църква в Истанбул нещо, тогава работата щеше да е друга и патриотичната свинска банда щеше да настоява то да се върне непременно, доколкото така е правилно.

Според тях е правилно дори самата турска държава да бъде искрен български патриот, защото ний сме най-великата нация в света. Няма майтап, последното го чух лично от една агитаторка с мегафон…..

На това място непременно трябва да уточним някои неща.

Питам най-отговорно – тези тъпанари, които хвърляха по джамията, те ли ще учат мен и вас на патриотизъм, бе, граждани? Тези безмозъчни добитъци, които не могат членоразделно да ти обяснят защо бирената бутилка има дупка от едната страна, а от другата няма, те ли?

Или да пробваме с техните кукловоди.

Кой насъска тълпата и я организира в правилното време на правилното място? Защото тълпата сама по себе си едва ли ходи всеки ден до съда, за да следи темите и датите на делата, които ще се водят. Или ходи?

Кой плати на футболните агитки от София, които имат повече гънки по качулките, нежели по мозъците си, да си домъкнат задниците чак до Пловдив насред работен ден, за да протестират срещу сложни съдебни казуси, нещо толкова абстрактно, че само качулките им могат да го разберат? Имам чувството, че напоследък за тия пичове участието в агитките стана професия. А може и вредни да получават, кой знае, ако някой ден полицията случайно вземе, та ги набие както трябва.

Съвършено риторичен е другият въпрос – докога ще позволяваме на някой си известен извършител да влачи въпросните агитки из България и да ги ползва във всяко свинско сборище, свързано с расистки, ксенофобски и други подобни прояви, които нагнетяват напрежение. Ами просто е – докогато кукловодите имат нужда от това.

Как стана така, че безчинствата против мюсюлманите в Пловдив съвпаднаха идеално с парламентарния скандал по един съвършено фалшив казус – за езика на предизборната агитация? „Съвпаднаха идеално”, защото общата картинка носи внушението, че интересите на народа и интересите на политиците, поне по национални теми, съвпадат. Това е невярно и опасно внушение, от което обаче  в момента цялата политическа класа – и управляващи, и опозиция, има нужда.

Даваме ли си сметка за какво още се организират и използват прояви като тази в Пловдив?

Първо – използват се като димна завеса, зад която да се скрият управляващите. След като протестите срещу правителството на Орешарски затихнаха и етно-национал-социалистическата коалиция се закрепи, етническото и религиозно противопоставяне е начин погледът на хората окончателно да бъдат замъглен и напълно да се отклонени от техните вредни за страната действия.

Второ – и трите управляващи партии имат нужда от разгаряне на националистически страсти, за да стегнат редици преди изборите. Забравихме ли теорията за ДПС и Атака като скачени съдове, теория, която, както всички знаят, е чиста практика? БСП също винаги печели от това, но някак по-незабележимо – а този път влезе в играта открито и нагло. Комунистическите шефове веднага взеха да се правят пред Европа и пред умерените български граждани на истински демократи, които са против национализма и ксенофобията. Макар техните хора по места да са в центъра на националистическите прояви, то на централно ниво излиза, че комунистите са единствените реални защитници на демократичното мислене и човешките права в България.

Трето – десните партии малко или много се компрометираха в отношението си към последните националистически прояви. От ГЕРБ, очаквано, реагираха първосигнално и, заедно с мръсната вода, изхвърлиха и бебето. Заради противопоставянето си на ДПС, Борисов и Ко бяха на губещата страна във фалшивия и провокативен парламентарен дебат за езика на предизборната кампания, а в същото време не осъдиха достатъчно остро изстъпленията в Пловдив – за достатъчно остро нямаха дупе, то вече беше оцапано в Парламента.

Реформаторският блок пък поне аз не го чух да реагира. То с десницата това си върви открай време – никога не знаят, горките, какво да правят по сложните етнически и религиозни въпроси. И никога не могат да решат как хем да защитят демократичните принципи, хем да не губят доверието на електората. И заради желанието да се харесат на всички – превръщат се в никой.

Но като казах, граждани, че днес темата е „помътени мозъци”, нямах предвид само колективно помътени. Силно съм впечатлен и от някои индивидуални изпълнения.

Да започнем, ако искате, с Росен Петров. Е, и аз не искам, но заслужи място човекът на почетната стълбичка, като обясни, че се записва партизанин при Бареков, защото го проверил и знае, че той е сигурен. Как го проверил ли? Ами срещнал се с майка му и разбрал, че тя е обикновена трудова жена, която цял живот работи като телефонистка в пловдивския панаир и дори пописва стихове. А щом тя е такава, казал си другарят Петров, значи не може да отгледа лош син. И хоп, от журналистиката – в политиката.

Аз не знам, граждани, кой, защо и как още преди години набеди другаря Росен Петров за журналист. Не знам също как ЬТВ толкова години го поддържа като звезда и му дава трибуна да се кълчи, `лези и да говори простотии от екрана, да прокарва тъпи, неверни или чисто манипулативни внушения, да кани събеседници, които в нормалния свят са за затвора, а не за национален ефир.

Не знам ли? Айде бе!

Ама онова, което наистина не знам, е защо някой изобщо продължава да му обръща внимание на този….. Да, вярно, смешна беше сценката онзи ден, когато другарят Петров дари другаря Бареков с кортик. А после и двамата викаха, че не са играли театър, всичко си било най-искрено и лично.

Смешна отврат.

Не мога обаче да пропусна и случая с помътения мозък на другаря Нидал Алгафари, който най-после разбра и призна публично, че е грозно заблуден от АБВ. Към които мина, след като малко по-рано призна, че е грозно заблуден от БСП. Така и не се разбра в какво се състои грозната заблуда, но за него и за такива като него отдавна се знае, че са винаги откъм е…та страна. В политически смисъл имам предвид. Пък и едва ли е чак толкова важно кой и как го е заблудил.

Красотата на ситуацията е в друго – че като в истинска класическа комедия, тук лъжецът е надлъган, мошеникът – изигран, крадецът – окраден. С други думи, комунистите, първо тези от БСП, после и тези от АБВ, заблудиха и изиграха човека, когото през годините професионално ангажираха да заблуждава и изиграва много хора в тяхна полза. А той пък с гордост се ангажираше да го прави.

Та не е знаел другарят Алгафари, че БСП е не просто дефектна сама по себе си, но и вредна за България партия ли? Не е знаел, че в професията му на ПР не всичко е позволено, защото, независимо колко ти плащат, трябва да имаш поне малко човешка съвест и професионален морал? Не е знаел, че приятелите му един ден ще го изиграят и захвърлят като парцал, просто защото така им е изгодно? Или защото не им пука за него, пък и за никого изобщо, освен за тях самите?

Всъщност, този пич, другарят Алгафари, очевидно не само го заблуждава грозно кой където го хване, но и той сам се заблуждава допълнително. Какъв ПР играе тогава, ако не може да отсее зърното от плявата? И с какви очи в края на ревливото си публично оплакване онзи ден призовава пак да го наеме за ПР друг глупак.

Е, вероятно покрай заниманията си знае, че в България е пълно с глупаци и все някой ще се подлъже. Та нали любимата му доскоро партия точно този факт използва, за да заблуждава грозно всички ни и така да стои на власт толкова години.

Забележка:

 

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване