02/21/14 14:59
(http://www.gorichka.bg/)

Карта на климатичните промени – в твоя град

Bulgaria Warming

Колкото и очевидни да са климатичните промени, хората някак, подозираме, усилено и то, успяват да подмитат въпроса и все още да си мислят, че точно това точно тях не ги засяга. Поредният и страхотно добър опит  за сближаване на темата и колкото-се-може-повече-хора е интерактивна карта, която супер прегледно ти показва какви са промените в града, който за момента наричаш свой. Името на картата казва всичко с буквално 3 думи: Your Warming World. Акцентът е на “your”.

А за да видим нещата наистина в перспектива, след проверката на локално ниво, може да се направи и на глобално – със zoom out картата показва какво се е случило в целия свят. Жълто, оранжево и червено са кодовите цветови, с които се отразява затоплянето; данните са съотнесени към средната температура в периода 1951-1980, най-ранният период, от който имаме достатъчно добри данни като база за сравнение.  Картата използва температурните анализи на повърхността на Земята, предоставени от института на НАСА , „ Годар“.

Не дотам изненадващо, за съжаление, картата показва, че някои области като Канада и Гренландия са вече с 3°C по-топли, отколкото е била средната температура в периода 0951-1980 година; екстремни затопляния има и в Русия, Южна Америка, Северна Африка.

За България цифрата е 1, 24°C, при отчитане за 1994-2013 г.

New Scientist

Публикувана на 02/21/14 14:59 http://gorichka.bg/karta-na-klimatichnite-promeni-v-tvoya-grad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване