02/24/14 08:29
(http://www.borisloukanov.com/)

Топ 12 безплатни решения за free online storage на файлове

Как да си осигурите стотици гигабайти free cloud storage с възможности за десктоп синхронизация, споделяне на файлове, backup и допълнителни екстри без да плащате и стотинка?

Update: Февруари, 2014

cloud storageВ последните няколко години и личния, и професионалния ни живот все по-мощно се дигитализира и все по-често ни се налага да имаме достъп до важната за нас информация – документи, снимки, видеа, презентации и т.н. по всяко време и почти навсякъде, “real time”. Приложенията, които ни осигуряват storage да ги съхраняваме в „облачното” интернет пространство ни стават все по-необходими, а мястото, от което се нуждаем – все по-голямо.

В настоящия пост съм се постарал да обобщя и систематизирам най-добрите безплатни решения за целта. Вероятно има и такива, които съм пропуснал и заслужават да бъдат включени, но тези, които ви препоръчвам, ги ползвам или поне съм ги тествал и имам лични впечатления от тях.

Не всички препоръчаните Cloud платформи са еднотипни, но основното, което ги обединява е, че предоставят безплатно пространство за съхранение на файлове онлайн (повечето разбира се, имат и платени версии, но сега няма да се спирам на тях).
И дори да изберете да ползвате само част от представените, ще си осигурите стотици гигабайти free cloud storage, без да плащате и стотинка.

Dropbox

dropboxЗапочвам с Dropbox, защото това едно от любимите ми приложения. Използвам го още откакто пуснаха бета версията (мисля, че към края на 2008 г.) и до ден днешен съм много доволен от него. В момента вече го ползват, повече от 60 милиона души от над 170 държави. Предлага десктоп синхронизация от неограничен брой компютри, както и възможност за колаборация онлайн. Софтуерът е разработен за всички основни операционни системи (и десктоп и мобилни), връзката е защитена с SSL. Споделянето на файлове (онлайн и офлайн) също е безпроблемно.
Платформата е подходяща дори и за уеб хостинг на сайтове, и то доста успешно.
Единственият му минус е, че предоставя сравнително малко безплатно пространство – 2 GB и има ограничение от 300 MB за ъплоуд на файл. Но пък всеки регистрирал се в Dropbox чрез ваша референция, ви носи плюс 250 MB допълнително.

Google Drive

google driveВероятно всеки, който има Google акаунт ползва този отличен инструмент. Безплатното пространство, което ви предоставя е 15 GB (включително с Gmail и Googe+ Photos), а ако си купите смартфон Moto G или Moto X, ще получите като подарък още 50 GB free. Работи с всички основни OS – Windows, Mac, Android и iOS
Опциите, които Google Drive дава за създаване, споделяне, синхронизация, уеб вграждане, офлайн достъп до документите ви и цялостната му интеграция с другите Google услуги чрез криптирана връзка са безспорен плюс. Не е без значение е че дефакто няма ограничение на големината на качваните файлове (формално е 10 GB).
Освен това, Google Drive осигурява качествено превю на векторни файлове, така че ако не сте дизайнер, но ви се налага да преглеждате подобни формати, няма защо да си инсталирате Adobe Ilustrator или Correl Draw.

OneDrive (бившият SkyDrive) 

OneDriveАко имате Microsoft акаунт, може да разполагате и със 7 GB безплатен онлайн storage, който ви предоставя OneDive, познат съвсем до скоро с името SkyDrive. Освен за Windows, Windows Phone и Xbox, OneDrive е достъпен за всички основни мобилни платформи (Android, iOS).
Ако изполвате бекъп услугата за снимките от камерата ви, получавате 3 GB free допълнително и още до 5 GB, ако препоръчате услугата на свои приятели (500 MB за всеки приятел, приел поканата ви) или общо до 15 GB free cloud.
Лимитът за големината на качен файл в OneDrive е 2 GB. Що се отнася до възможностите за синхронизация (онлайн и офлайн), за споделяне на файлове, за колаборация и co-working, сигурност на връзката, приложението работи перфектно. Безспорно е сред най-качествените елементи в екосистемата на Microsoft.

Box

box cloudПриложение, което се маркетира не само като online storage application, но и като small business collaboration tool. Дава възможности за създаване на документи, както и за по-лесно споделяне на файлове и папки, включително и за вграждане в уебсайтове чрез HTML код. Връзката е криптирана. Мобилните приложения приложения (за Android, iOS и Windows) работят отлично. Десктоп синхронизация се предлага, обаче само за платените акаунти. С безплатен акаунт имате 10 GB пространство и лимит от 250 MB на файл. Като цяло работи много добре.

pCloud

pcloudБългарска cloud платформа, разработена на изключително високо професионално ниво. Free план-ът е 10 GB пространство, практически няма ограничения в големината на файловете, които може да се качват, позволява ъплоуд на цели фолдъри. A при всеки регистрирал се потребител, вследствие ваша покана чрез референтен линк, получавате по още 1 GB free. pCloud осигурява real time синхронизация на файловете в PC-то и в мобилното приложение (разработени са за Android, iOS и за Windows Phone). Предоставя възможност за колаборация, лесно споделяне на линкове, за генериране на “upload links”, а скоростта му е просто светлинна. Реално – най-бързото подобно приложение, което съм ползвал.

MEGA

mega-cloudНовият проект на Ким Дотком, след като успя да се отърве от проблемите си с правосъдието, заради закритата вече платформа Megaupload. Основните принципи, на които той залага в изграждането на MEGA са изключителна сигурност (базирана на солидни криптографски методи), бързина на връзката и анонимност. Освен това всеки потребител получава 50 GB free storage, може да се качват и цели папки, дефакто няма ограничение на големината на ъплоудваните файлове, поддържа Multi upload. Има възможност за десктоп и мобилна синхронизация (разработени апликации за Android и iOS), както и за споделяне и обща работа по споделени папки и файлове с избрани потребители. MEGA разполага и с браузърни приложения – за Chrome и Firefox. Една от free storage платформите, които ми допадат особено.

Copy

Copy cloudОтлично разработена cloud платформа, която предлага и десктоп, и мобилно приложение и осигурява перфектна синхронизация на файловете ви и в трите уеб “екосистеми”. Безплатния план ви дава 5 GB пространство, като за всеки регистрирал се чрез вас реферал получавате по още 5 GB, ако споделите чрез Twitter – още 2 GB. Можете да качвате цели папки, самата система работи много леко, предлага и drag & drop функционалността и лесно споделяне на съдържание и колабориране на потребители. Връзката е криптирана. Някои определиха Copy като един от най-сериозните конкуренти на Dropbox и до голяма степен имат основание.

 

SurDoc 

surdocСравнително нова, но изключително перспективна и бързо развиваща се cloud платформа. Дава ви 100 GB free storage, като може лесно да го увеличите до 1 TB – за регистрирал се чрез ваш линк реферал – още 10 GB, за Tweet/Retweet в Twitter или Post/Share във Facebook – по 1 GB, за участие в потребителски проучвания и за инсталация на десктоп клиент (за Windows и Mac) или мобилна апликация (засега само за Android) – по 5 GB, ако напишете блог пост за SurDoc – още 10 GB и така до 1 TB. Няма ограничение за големината на качванитте файлове (с уточнението, че за т.нар “special files- files that you can neither print nor play, including but not limited to executable files, database dumps and ZIP files”, има ограничение в безплатната версия и то е 10 MB). Добър дизайн, функционалност, сигурна, криптирана връзка, отлична синхронизация и възможност за споделяне на папки, файлове за колаборация онлайн. Струва да го тествате.

ОБЛОКО@Mail.ru

mail-ru cloudКакто може да се очаква от руснаците, те не си играят на дребно. Достатъчно е да се регистрирате в Mail.ru и вече разполагате с безплатен облак в размер на 100 GB, които могат да стигнат до 1 TB! При всякa регистрация на ваш мейл в Mail.ru, получавате по още 100 GB. Платформата позволява да импортнете мейл акаунтите си от Gmail, Yahoo, Hotmail, Yandex и още 10-тина пощи и да си ги управлявате от едно място. Що се отнася до функционалностите на системата, всичко работи перфектно – скорост на качване на файловете, големина на ъплоудваните файлове до 2 GB, десктоп и мобилна синхронизация (разработени са апликации за всички основни операционни системи), възможност за споделяне на файлове, папки и колаборация с други потребители, криптирана връзка. Единствените ми резерви са, че все пак нещата ви се пазят в облак в страната на Путин. :-)

Bitcasa 

bitcasaНова, много качествено разработена cloud платформа с отличен дизайн и UX функционалности. Работи бързо, връзката е криптирана, а синхронизацията с други устройства, мобилни и настолни – перфектна. Безплатната версия ви дава 5 GB storage, които можете да увеличите до 20, като поканите ваши приятели (по 1 GB на реферал), да инсталирате Bitcasa на компютъра ви или на смартфона ви (по 500 MB допълнително) и т.н. Разработени са приложения за всички основни операционни системи (включително за Linux), както и плъгини за Chrome и Firefox. Дава възможности за лесно споделяне на файлове, папки и колаборация онлайн. Препоръчвам ви да го пробвате.

MediaFire

mediafireБезплатното пространство, което ви предоставя е 50 GB, има възможност то да бъде увеличено с по 1 или 2 GB – като поканите ваши приятели да се регистрират чрез референтен линк, като свържете профила си с Facebook и Twitter, като инсталирате мобилните и десктоп приложения и т.н. Лимитът за качване на отделен файл е 200 MB, а ъплоудърът им предлага drag and drop функция. User friendly софтуер, осигуряващ на потребителите разнообразни опции за споделяне на съдържанието. Разработени са мобилни приложения за iOS и Android, а отскоро и десктоп апликации за Windows и Mac, чрез които се осигурява отлична синхронизация на файловете ви и в 3-те уеб екосистеми, чрез криптирана връзка.
HiDrive

hidrive Определено има какво да се пипне откъм дизайн и функционалности. А и като условия за потребителите не дава нещо кой знае какво – 5 GB free storage и то без опция (безплатна) за увеличаването му. Връзката е криптирана, има опции за споделяне, колаборация, бекъп и синхронизация с други устройства. Разработени са HiDrive приложения за Windows, Mac и Linux, и мобилни апликации за Android, iOS и Windows Mobile.

Следващите няколко предложения за безплатен cloud storage определено отстъпват по много характеристики на горните 12; споделям информация за тях, но аз лично не ви ги препоръчвам.

 

Fabasoft Folio Cloud

fabasoft cloudCloud Computing платформа, която предоставя цялостни решения за online business colaboration, като безплатния онлайн storage е само част от тях. Т.нар. primo акаунт дава 5 GB пространство, с лимит на отделния файл максимум 250 MB. Връзката е криптирана. Разработена е за основните операционни системи (Windows и Mac), включително и за мобилни устройства (Android и iOS). Предлага и десктоп синхронизация, както и разнообразни опции за създаване и споделяне на документи и различни видове файлове с импортираните контакти.
Лично на мен Fabasoft Folio Cloud не е ми е допада особено. Може би поради многофункционалността си, не е особено user friendly, а софтуерът за десктоп синхронизация е доста тежък и бъгав.

MyOtherDrive

my other driveНелоша cloud платформа, която ви дава обаче само 2 GB безплатно, но пък няма ограничение в големината на файловете, които качвате. Т.е. ако сте с free акаунт може да качите и само 1 файл от 2 GB. Поддържа Drag and Drop Upload чрез криптирана връзка. Десктоп приложението на MyOtherDrive работи и на Windows, и на Mac, и на Linux, предлага добри опции за backup, за споделяне на съдържание, както и за колаборация онлайн. Няма разработени обаче мобилни приложения.

ADrive

adriveТази платформа е по-щедра от гледна точка на предоставено безплатно пространство – 50 GB, като могат да се ъплоудват файлове до 2 GB. Освен това, има възможност да се качват и цели папки наведнъж. Разработени са мобилни апликации за Android и iOS устройства, но десктоп клиентите за Windows и Mac са само за потребители, ползващи платената версия. Предлага интеграция с онлайн office suite приложението Zoho. Връзката, когато сте влезли в профила си, е криптирана. Като цяло обаче софтуерът е доста тежичък и работи малко мудно и бъгаво. И откъм UX също има какво още да се желае.

4shared

4sharedCloud приложение на средно ниво, разработено за основните операционни системи (и десктоп и мобилни), осигурява добра синхронизация с различните устройства, предоставя и опции за онлайн колаборация, лесно споделяне на всякакви видове файлове, включително и с код за HTML вграждане, както и multi upload. Безплатният акаунт е с 15 GB пространство, като лимитът за ъплоуд на файл е 2 GB. Важно да се знае обаче, че има „timeout” период – 6 месеца. Т.е. ако не сте влизали в профила си повече от 180 дни, всичко, което сте качили, ще бъде изтрито. Още един минус е, че връзката не е криптирана.

FileFactory

filefactoryПредоставя ви 50 GB безплатно пространство, като можете да качвате файлове до 2 GB всеки. Скоростта на качване обаче е доста ниска за безплатните акаунти. Но ви позволява bulk upload, до 25 файла едновременно. За съжаление и тук има timeout период, и той е 90 дни. Ако 3 месеца пропуснете да влезете в акаунта си, ще трябва да се простите със съдържанието, което сте трупали. Също подобно на 4shared, и при FileFactory връзката не е криптирана.

Uploadingit.com

uploadingitCloud storage платформа на средно ниво. Безплатната версия ви осигурява 10 GB пространство, до 200 MB максимум лимит на файл и 10 GB bandwidth дневно. Ако потребител се регистрира чрез ваш референтен линк, получавате още 256 MB free. Работи сравнително леко и бързо, предлага и multi upload, както и drag and drop. Има версии за Windows и Mac и мобилни приложения за iPhone и Android. Най-големият проблем при Uploadingit е краткият „expiration time” – само 30 дни. Това означава, че ако един месец не сте влизали в акаунта си, всичките ви файлове ще изчезнат. Разбира се, от Uploadingit ви изпращат мейл alert няколко дни преди изтриването на съдържанието, но това едва ли може да компенсира този голям минус. Негатив е и липсата на криптирана връзка.

Бонус: Направете си собствен Cloud storage

owncloudИдеален инструмент за целта е Open Source софтуера ownCloud. Ако разполагате с излишно сървърно пространство и имате базови познания по системна администрация, лесно може да си направите свой собствен Cloud Storage с помощта на ownCloud. Разработени са версии за Windows, Mac и Linux, както и за Android и iOS.

Ако ползвате безплатен cloud storage, за който смятате, че е на добро професионално ниво, а аз съм го пропуснал, пишете коментар, списъкът може постоянно да се ъпдейтва.


Rating: 5.0/5 (5 votes cast)

Топ 12 безплатни решения за free online storage на файлове is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

The post Топ 12 безплатни решения за free online storage на файлове appeared first on .

Публикувана на 02/24/14 08:29 //feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/97cFNF3W5m8/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване