02/27/14 08:57
(http://www.gorichka.bg/)

Видео: виж колко бързо изчезва старият арктически лед

arctic3

Видеото на National Oceanic and Atmospheric Administration ясно показва притеснителната тенденция за подмладяване на арктическите ледници. Колкото по-млад е ледът, толкова по-крехък е. През 1988 г. 26% от арктическия лед са си били там от поне 4 години; през 2013 г. процентът е едва 7.

Във видеото старият лед е маркиран с бяло; в края виждаш колко драстично е намалял спремо 1987 г.

Всички знаем защо се стапя – глобалното затопляне приинява повишаване на температурата на водата. Замяната на стария, твърд лед с нов, по-тънък и лесено разтопяем, може да задейства омагьосан кръг – по-малко лед означава повече тъмни океански води, а те абсорбират по-голяма част от слънчевите лъчите, отколкото белият лед. Така водата се затопля, допринасяйки за разтапянето на леда – и стар, и нов.

В допълнение, ново изследване показва, че сезонът на топене на леда се е увеличил с около месец от 1979 г. А количеството лед в минималните си стойности, каквото е през септември месец, е с 40% по-малко от 1970 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване