02/27/14 00:21
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пудинг с червен ориз, шоколадов ганаш и лешници

Докато преглеждах мартенския брой на „Меню“, в който темата е оризът, се присетих за един разкошен десерт с кафяв ориз и шоколад, който приготвих веднъж. Отново ми се прииска да го направя, защото комбинацията от кафяв ориз, шоколад, крема сирене и пухкавия жълтъчен крем на повърхността ми оставиха траен спомен. Ядковият привкус на кафевия ориз непринудено си контактува с шоколада и разбирайки това след като опитах десерта, мисля, че тези две съставки работят в симбиоза. Сега дори се чудя защо не съм го приготвила отново и реших, че моментът е много подходящ да се поправя.

Пудинг с червен ориз, шоколадов ганаш и лешници

Но на момента, в който взех решението ми липсваха някои продукти, а вече бях с нагласата, че десертът след вечеря трябва да бъде оризово-шоколадов. Разгледах отново какво имам в шкафовете и хладилника и съчиних нов десерт в движение. Това е и причината рецептата да не е съпроводена от повече снимки, тъй като в самия процес на готвене решавах какво да добавя. Е, със сигурност ще използвам ориз и шоколад, та нали това бе великолепната комбинация. Вместо кафяв ориз извадих едни позабравени резерви от червен ориз. Сварих го до полуготовност, после добавих прясно мляко и захар, и довърших готвенето докато оризът стана мек, без да хрупа, без да се развари. (Мисля, че не съществува опасност от разваряването на червен ориз, освен ако не се забрави на котлона с часове, което пък е с минимален шанс да се случи, но все пак внимавай!) Червеният ориз остави цвета си в млякото и то придоби някакъв нюанс на цвета пепел от рози. Докато си го мислех, думата „рози“ отключи в ума ми думата „шамфъстък“. Така стигнах до идеята да добавя малко ядки, но не точно шамфъстък, а лешници, които бях изчистила предната вечер, ей така, да се намирам на работа.

Пудинг с червен ориз, шоколадов ганаш и лешници

Чудех се дали да не събера всичко заедно – свареният ориз, шоколадът и лешниците, но не го направих, въпреки че и така ще се получи много добре. Докато умувах как да завърша десерта, разсипах свареният ориз в купички и то, решението само си дойде. Ще покрия ориза с тънък слой шоколадов ганаш, върху който ще поръся запечените лешници. И това беше напълно достатъчно. Гребвам си с лъжицата, ясно виждам двата слоя на десерта, които се обединяват от топлината в устата ми и ми донасят прекрасното чувство от завършена, семпла, но вкусна хапка, почти същата като на десерта с кафяв ориз, от който се вдъхнових.

Пудинг с червен ориз, шоколадов ганаш и лешници

Пудинг от червен ориз с шоколадов ганаш и лешници

Посочените дози са за 5 порции.

Продукти:

  • 130 г червен ориз
  • 600 мл вода
  • 500 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 5 г (1 чаена лъжица) царевично нишесте
  • 50 г лешници
  • 70 г натурален шоколад
  • 100 мл животинска сметана

Червеният ориз се измива хубаво и се отцежда. Смесва се в тенджера с водата и се слага на умерен към силен огън докато водата заври. Когато заври огънят се намаля до умерен и оризът се готви с леко открехнат капак на тенджерата за 25-30 минути. Трябва да бъде почти готов. Към него се добавят прясното мляко и захарта и се оставят да заврат. Варят се около 20 минути докато оризът омекне напълно.

Царевичното нишесте се разтваря в 2-3 супени лъжици студена вода или мляко. Добавя се към оризовата смес и се разбърква за 3-4 минути докато започне да се сгъстява. Отстранява се от огъня и се оставя за 10 минути да се поохлади.

Оризовият пудинг се разсипва в 5 купички или подходящи чаши. Охлажда се до стайна температура, а след това се оставя в хладилника за около 1 час.

Междувременно лешниците се запичат в предварително нагрята фурна на 200°C за 10-12 минути. Изваждат се и се поставят в кухненска кърпа. Стриват се с нея между дланите за да се отделят люспите на ядките. Охлаждат се и се нарязват на едро с нож.

Ганашът се приготвя като шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа. Сметаната се загрява до завиране и се изсипва върху шоколада. Оставят се така за около минута и се разбъркват докато се получи гладка смес.

Купичките с ориза се изваждат от хладилника. Докато ганашът е все още горещ се разпределя на тънък слой върху ориза. Необходими са около 30 грама за всяка порция или 2 супени лъжици. Поръсва се с лешниците. Купичките се охлаждат в хладилник за 30 минути.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пудинг с червен ориз, шоколадов ганаш и лешници е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/27/14 00:21 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/FnmUIZHGKHA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване