03/04/14 00:53
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Една вариация на „Изкушението на Янсон“

Хей, момичета и момчета, имам толкова много рецепти за споделяне. Имам да говоря за багетите с квас, които всяка седмица приготвям вече два месеца и е истинско недоразумение липсващата публикация за тях. Освен това имах един период на тема патешко конфи, а от изминалите няколко седмици съм на ястия с картофи и лук. Едни доволни количества и от двете, плюс кора с яйца, които получих от село ме поставят в ситуация да приготвям разнообразни храни с тях (преди картофите да са покълнали, лукът загнил и яйцата изкуфели), така че да не ни омръзват. Пробвах даже една измишльотина за кюфтенца с много лук, в които има още кафяв ориз, но това беше пълен провал. Не, не говоря за нещо като да ти се залепи сладкиша за формата и да го извадиш на парчета (пропуснах да снимам този момент), защото парчетата пак ще са вкусни, но онези подобия на кюфтета, които сътворих са.. са.., не са за говорене даже. Мисля, че много се обърках в подправянето. Както и да е. Яйцата обаче добре си ги похапваме, най-често със спанак и отново много лук, чукнати цели върху тях и задушени под капак, така че жълтъкът да остане течен. За разнообразие на яйцата, приготвям картофи, докато накрая дъното на щайгата започна да се вижда. Преди да са свършили и докато не ме въвлече пролетната вълна, искам да ти представя „Изкушението на Янсон“ (Janssons frestelse).

Изкушението на Янсон

Не съм сигурна за произхода на името на ястието, има няколко версии за това , но онова , което със сигурност знам е защо се нарича изкушение. Тук изобщо не трябва да си помисляш за калорийната стойност на ястието, а това на което би било хубаво да наблегнеш (като мен) е възможността да опиташ едно прекрасно шведско блюдо. Има само няколко съставки, всъщност са точно шест, ако не броим солта и пипера и се приготвя много лесно. За печенето не бих казала, че е особено бързо, но един час е поносимо време за нетърпеливите. За този един час картофите от долната страна на ястието направо се разтопяват в сметаната и попиват соления сок на рибата, докато картофите на повърхността стават хрупкави, което още повече се засилва от поръсените върху тях галета и масло.

Изкушението на Янсон

Аз наистина трябваше по-рано да ти разкажа за това, преди да съм преобразила рецептата, която Камелия ми изпрати преди три месеца. Но така или иначе, от няколко приготвяния на изкушението, загубих представа за съотношенията на продуктите и започнах да приготвям количества достатъчни за двама, защото не може да стои до утре и като нищо изяждаме по две порции наведнъж или иначе казано всичко което е в тавата. Знам, това не е добра идея. Но след като опитах някои емблематични шведски рецепти като бързо маринована херинга и коледните пепаркакор, би било пропуск да не се насладя и на това ястие. За пореден път.

Изкушението на Янсон

Изкушението на Янсон

Ястието в оригинал се приготвя с шпроти, но несъответствие между наименованията на малките рибки на шведски и английски, в преведените рецепти шпротите се заменили с аншоа. Ястието би могло да се приготви още с дребна херинга.

Галетата може да се замени с прясно смлени хлебни трохи, за още по-хрупкава повърхност.

Посочените дози са за 4 порции.

Продукти:

  • 600 г картофи
  • 2 глави лук
  • 100 г маринована аншоа + маринатата от консервата
  • 220 мл животинска сметана
  • 2-3 супени лъжици масло
  • 1 супена лъжица галета
  • сол и черен пипер на вкус

Фурната се нагрява на 200°C. Подготвя се малка тава или друг подходящ съд, който се намазва с малко масло или растителна мазнина.

Лукът се нарязва на полумесеци

Лукът се нарязва на полумесеци.

Лукът се сотира докато омекне

В широк тиган се разтопява 1 супена лъжица масло, добавя се лукът, поръсва се със сол и се сотира за 4-5 минути на умерен огън, докато омекне. Аз понякога го готвя на по-слаб огън с често разбъркване докато започне да се карамелизира.

Картофите се нарязват на пръчици

Картофите се обелват и се нарязват на пръчици.

В съда се нареждат продуктите

В съда се редят ред картофи, ред лук и ред от аншоата докато се изчерпат количествата. Завършва се с картофи. Подправят се с прясно смлян черен пипер и ако е необходимо се добавя сол на вкус. Тъй като рибата е много солена, а се добавя и маринатата от нея, не добавям допълнителна сол, освен тази в сотирания лук.

Най-отгоре се поръсва с галета и парчета масло

Всичко се залива със сметаната и маринатата от рибата. Картофите на повърхноста се поръсват с галетата или пресни хлебни трохи. Върху тях се разпределят няколко малки парченца масло.

Ястието се пече в предварително нагрятата фурна за 50-60 минути.

Сервира се топло със свежа зелена салата.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Една вариация на „Изкушението на Янсон“ е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/04/14 00:53 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/lTc93U-ax3E/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване