03/04/14 08:59
(http://ivo.bg/)

Украйна надхитри Путин чрез отказ от съпротива срещу агресията

Когато България отказва съпротива срещу нахлуващия Трети украински фронт през септември 1944-та, българските власти са вярвали, че освен ще спасят страната си от военна разруха, по този начин ще умилостивят Сталин, който да се ограничи с използването на българската територия само като база и коридор за следващата фаза на преследването на напусналите нашите земи германци в посока Югославия. Но на Сталин някакви си мирни жестове не му минават- хищникът не пропуска лесна плячка и окупира България, превръщайки я с помощта на терора на съветофилите в най-раболепния придатък на съветския колониализъм в Европа.

Украйна извъртя обаче подобен български номер с днешна дата при съвършено различен международен контекст и този път спечели категорична дипломатическа победа над сталиноподобния Путин. Той се надяваше да тръшне зашеметяващо на тепиха слабия във военно отношение противник, който обаче…просто не отговори на поканата да се яви в капана в ролята на спаринг партньор.

Украйна не зарадва Кремъл с нито един конкретно репресиран руснак, да не говорим за убит руски войник. Путин изпадна в тъпото положение на побойник, който подскача, ежи се, дуе мускули и крещи на невъзмутим слабак, предизвиквайки го, за да го спука от бой при най-малката оказана съпротива.

Новата украинска власт нито побегна, нито се поддаде на провокацията. Така тя лиши Путин от казус бели, повод за бой, който щеше да бъде също така вероломно употребен за легитимиране на руската агресия със задна дата, както беше използван езиковият „повод”, нелепо мобилизирал кораби, самолети и гузна руска пехота, нахлула на територията на Украйна без опознавателни знаци като акт на самопризнание, че става дума за типична диверсия.

Ами сега?

Сега Путин получи овациите на шовинистите у дома, възторга на русофилите в България и презрението на демократично зрящите народи в целия свят. (Троянски) кон за кокошка!

Тази негова победа е толкова пирова, че вече му се налага да дава заден ход: разпореди на армията си да прекрати дрънкането на оръжие край украинската граница и на своя пратеник в ООН Чуркин да дрънка в Съвета за сигурност, че всъщност целта на упражнението не била връщането на Янукович на власт ( макар иначе той да беше употребен като спусък на руското нахлуване в Крим, обяснено от Москва като руска реакция молбата на легитимния Янукович).

Ходът с отдръпването в казармите на маневриращите руски войски и крачката назад от подкрепата за Янукович показват най-вероятно, че иначе непредсказуемият Путин си дава сметка в каква каша се забърка. Сега вероятно ще разчита на политиката на свършените факти, разигравайки кримската карта като разменна монета за отслабване на нарастващия международен натиск срещу държавата му, разтърсена за една нощ от рязко обезценяване на рублата и от борсов срив, от който лоялната към него ( засега) олигархия в Русия „олекна” с над 60 милиарда евро за броени часове.

Путин тепърва ще наблюдава колко трудно е да бъде спряна руската шейна, пусната от него по заледения улей на демонстративното пренебрежение към целия свят ( дори китайците го посъветваха да наблегне на мирните средства!).

В ход са международно съгласувани и едностранни мерки по дистанциране, изолиране и навиране на руската мечка обратно в бърлогата на приемливото поведение. Непосилно е да ги изреждам- информацията ми остарява с минути, докато те валят като порой и заплашват да отнесат режима на Путин ако не веднага- доколкото се е окопал във вековно бетонираната ниша на руския шовинизъм, то в средносрочна перспектива.

В превод на езика на българската действителност това означава, че русофилската ни власт се чуди как да счупи досегашните си рекорди по премълчаване на критиките към режима на Путин без да да сподели солидарно с Кремъл тоягата на санкциите и изолацията.

Предлагам да помогнем в затруднението на нашите управляващи с митинг срещу руската намеса във вътрешните работи на България по повод искането на руското външно министерство да бъдат наказвани българи за „поругаване” на остатъците от съветската символика в България.

Митингът е днес от 18 ч. пред монумента на окупационната червена армия в центъра на София.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване