03/06/14 08:24
(http://www.gorichka.bg/)

Соларни панели от пръст и растения

01_bio-photovoltaic

Соларната енергия е прекрасно нещо, ясно е за всички; не са толкова прекрасни обаче последствията от производството на самите панели, необходими за производството й.

Иновативната разработка на група студенти по архитектура може да направи едно добро нещо направо идеално. Техният дизайн използва бактериите в почвата за мини горивни клетки, които да захранват различни устройства. Бактериите се хранят от отпадните продукти на фотосинтезата на растенията и, с анод и катод в почвата, свободните електрони могат да бъдат „уловени“ и използвани.

05_bio-photovoltaic

Всеки от елементите на своеобразния панел може да бъде променен, за да се контролират процесът и ефикасността – растението, дали да е декоративно или ядливо, характеристиките на почвата, които благоприятстват растежа на бактериите, видът почва, който провожда електроните, материалите на батерията – всичко това определя ефикасността на процеса, в който електроните се събират и трансферират.

„Био-фотоволтаичната технология е следващата стъпка в начина, по който произвеждаме енергия – особено приложението й в развиващите се страни“, казва Апостолос Музакопулос, един от студентите, създали проекта.

02_bio-photovoltaic

Тъй като не е необходима директна слънчева светлина, творението им би могло да се използва и в места, където лъчите не достигат особено много. „Променяйки растението, можем да постигнем същото количество електричество, продължава Апостолос, например ние използвахме мъх, растение, което не изисква почти никаква слънчева светлина, за да живее, но пък му трябва много влажност. В райони с по-малко вода може да се използват кактуси, а сензорите в системата автоматично ще нагласят нивото на влажност на целия панел.“

Звучи наистина страхотно, но засега, за съжаление, само си звучи – проектът на студентите има още много път, докато можем да говорим за масово приложение. но началото е поставено, а това изобщо не е маловажно, нали така?

Публикувана на 03/06/14 08:24 http://gorichka.bg/solarni-paneli-ot-prst-i-rasteniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване