03/07/14 09:54
(http://www.gorichka.bg/)

Пералня, която работи със само 1 чаша вода

3026910-inline-i-xeros-industrial-machine-0061a

Страшно много вода използваме, знаеш. Затова особено се радваме на иновации като тази на английската компания Xeros: те са направили пералня, която изпозлва само чаша вода за благородното дело да почисти дрехите ти. Възможно е благодарение на малки зрънца от найлонов полимер, които се слагат в машината – те се поляризират, като или впримчват мръсотата във вътрешността си, или я задържат по повърхността си. Джонатан Бенджамин, който оглавява компанията за Северна Америка, сравнява процеса с почистването с микрофибърна кърпа, там нещата стават  със статично електричество.

„Много по-ефективно е отколкото само с вода, казва той, старите машини са като да вземеш вана, седиш си там, в мръсотия и сапун, а с нашата пералня все едно използваш душ – зрънцата привличат нечистотиите и можеш да ги отстраниш.“

Малките мръсо-уловители могат да се използват за около 500 пранета, после Xeros ги взима обратно и им дава нов живот, рециклират се за автомобилната индустрия.

3026910-inline-i-beads013

Очевидно е, че с такава пералня се грижим не само за замърсяванията на дрехите, но много усилено и за тези на природата. Сметките на Xeros  показват, че, ако всички домакинства в Обединеното кралство започнат да използват само тяхната машина, това би спестило приблизително 7 милиона тона вода всяка седмица. И това е без да се взима предвид колко много вода няма да отече за направата на перилни препарати. А емисиите въглероден диоксид биха намалели с 4,2 милиона тона годишно – еквивалентът на това 1,4 милиона коли да спрат да бълват.

За момента чудните машини са сдобити от хотели и обществени перални, но скоро (скоро, скоро, колко да е скоро, говорят за нещо като 5 години, ама нали сме си оптимисти) се очаква разработването на модел за масовия пазар.

Xeros.

Публикувана на 03/07/14 09:54 http://gorichka.bg/peralnya-koyato-raboti-ss-samo-1-chasha-voda/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване