03/08/14 12:38
(http://www.gorichka.bg/)

Големият бариерен риф няма много време. Изобщо.

Големият бариерен риф може не само да стане малък, ами направо да изчезне. При положение, че няма промяна в замърсяването, до 2030 година нещата ще са неспасяеми, предупреждава новият доклад на WWF.

Освен ако температурите не бъдат задържани до покачване от не повече от 2C срямо нивата от пред-индустриалната епоха, рифът няма как да продължава да подслонява екосистемата от корали. 90% от увеличаващото се отвратително количество въглероден диоксид, помпано в атмосферата, се абсорбира от океаните и моретата. Негова милост вече е отговорен за 30% нарастване на хидрогенните йони, които предизвикват окисляването на водата – а то от своя страна не позволява на коралите да изграждат структурата на рифа. Един от авторите на изследването, Ove Hoegh-Guldberg, казва:

„Това не е алармена реторика от зелените активисти. А заключението на най-квалифицираните експерти по коралови рифове в света.“

Работата му в изследването включва тестване на реакцията на коралите спрямо различни температурни нива. Опитите са показали, че, ако замърсяването продължава с регулярните си темпове, повишение от 4C ще бъде абсолютно катастрофално за рифа.

„Коралите могат да живеят при температура 1C по-висока от настоящия максимум за през лятото; над тази температура настъпва масово измиране. Дори ако задържим под най-добрия сценарий, 2C, коралите си изчезват. Но ако продължаваме като сега, следва тотално изтребление.“

Изводът? Изненада – налагат се незабавни действия. Акцентът е и на незабавни, и на действия.

Докладът носи мега силното двусмислено име “Lights out for the reef” и е част от тазгодишната кампания за часът на Земята – в Австралия той ще бъде посветен на Големия бариерен риф.

И макар учените да опитват всякакви иновативни разработки, за да помогнат на коралите, ясно ти е, нищо не може да замени природата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване