03/09/14 12:54
(http://www.gorichka.bg/)

5 интересни компании, които се занимават с чисти технологии

Промените в климата заявиха себе си особено подчертано през изминалата година, както и продължиха да го правят в месеците от настоящата. И, сякаш най-сетне, тази поредица от ужасяващи метеорологични екстремалии фокусира вниманието върху компаниите, работещи с нови, чисти технологии – и то такива, които могат да оперират в голям мащаб. Ето 5 от тях, които си заслужава да следим през 2014 г.

nibe-products

NIBE Energy Systems

Цените на електроенергията стават все по-високи, както и, за щастие, изискванията за енергийна ефективност на новите сгради. Логично, надпреварата за алтернативни и устойчиви начини за отопление, охлаждане и вентилация на домове и офиси се нажежава. Базираната в Честърфилд NIBE инсталира високо-технологични въздушни помпи за вътрешно отопление, охлаждане и вентилация. Помпите използват температурния диференциал за задвижване на системите за отопление и топла вода, утилизирайки енергията от водата, въздуха и излъчените газове, като така спестяват електричество. Компанията е дъщерна на голяма шведска група и е добре позиционирана като един от водещите европейски производители в сектора на домашното отопление.

lia11pic_AcuityBrands_KINDRED

Acuity

Тази компания от Атланта специализира в енергийно-ефективно LED осветление. Освен да използва ефективни и с дълъг живот материали, тя съчетава находчиви дигитални системи в решенията си за осветление и така външните лампи не светят, когато няма смисъл. Така всяко пространство, от паркинг до цял университетски кампус, спестява разходи и от пари, и от емисии. Решенията на Acuity са интелигентни също както и вдъхновяващите разработки на Tvilight, за които вече писахме. Компанията оперира в множество сектори, от здравеопазване до транспорт и външното осветление, което тя разработва, се използва дори за пистата на Формула 1 Гран При на САЩ.

umicore-metals-vga

Umicore

Металите могат да бъдат рециклирани безбройно много пъти, без да губят присъщите си свойства. В свят като нашия, в който наличностите и от тях, и от  други естествени ресурси стават все по-ограничени, необходимостта от технологии за подобряване процесите на рециклиране и повторна употреба е пък все по-голяма. Umicore е от Брюксел и се занимава с презареждащи се батерии за коли, фотоволтаични панели и горивни клетки, използвайки комплексен процес на производство за направата на контролиращи емисиите авто-катализатори за коли и камиони. Около 80% от R&D бюджета й се инвестира в чисти технологии, по-специално за намаляване влиянието на отровните отпадъци.

1_2794956420

China Longyuan Power Group

Компанията от Хонконг е най-големият производител на вятърна енергия от Китай и Азия. Тя измисля, развива, произвежда и менажира вятърни ферми и проучванията и подобренията й са спомогнали за подобряване капацитета за производство на такъв вид енергия в страни с огромно търсене. Вятърната енергия е ключов компонент от политиката на Китай за чисто икономическо развитие. Според някои проучвания до 2030 г. страната би могла да посреща всички свои енергийни нужди благодарение на вятърните турбини.

impp_1103_14_o+sema_2010+borg_warner

BorgWarner

Силовите агрегати като двигател, трансмисия, силово предаване и окачване са жизненоважен механизъм, който предава силата от двигателя на колата към осите, спомагайки за придвижването й по пътя. Търсенето на все по-енергийно ефективни автомобили нараства и щатската BorgWarner е един от лидерите в производството на високо-ефективни силови агрегати и други технологии за дизелови, бензинови и хибридни коли. Техните продукти намаляват и въглеродните, и азотните емисии.

Източник: The Guardian

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване