03/09/14 09:30
(http://www.gorichka.bg/)

Сан Франциско забрани водата в пластмасови бутилки

Сан Франциско се превърна официално в още по-интересeн град, след като във вторник одобри на първа инстанция забрана за продажбата на вода в пластмасови бутилки на общински терен – и така стана първият голям американски град, подел тази великолепна инициатива.

Ако бъде одобрена и на втора инстанция, от октомври тази година градът няма да може да използва общински средства за закупуване на бутилирана вода, тя и ще бъде забранена за продажба на притежаваните от града площи, вътрешни и външни. Забраната се отнася за количества от 600 мл и по-малко, в бутилки за еднократна употреба.

Действията на санфранцисковата управа все пак са доста по-меки от тези, предприети в 14 природни парка, няколко университета и Конкорд, Масачузетс. Макар и не така драконова както там, забраната се очаква значително да намали броя на използваните пластмасови бутилки – годишно им се събират около 15 милиона.

Пластмасовият бан е поредната стъпка на града към осъщестяване на целта му до 2020 г. му да останат предимно ненаселени; преди нея бяха въведени забраните за найлонови торбички и контейнери за храна от разпенен полистирен.

София, Пловдив, Варна, Бургас? Някой?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване