03/10/14 12:03
(http://www.gorichka.bg/)

Загуби като слънце за конвенционалните производители на енергия


Чистата енергия от възобновяеми източници вече си е нещо съвсем нормално в ежедневието на ама толкова много хора. Толкова много, че даже най-големите доставчици на конвенционална енергия започват да усещат разликата, по най-ясния начин, финансово.
Най-големият производител на електричество в Германия RWE AG така например съобщи прискърбно, че нетните загуби на компанията вече възлизат на 2,8 милиарда евро. Причината – хохо, непрестанно увеличаващите се откази от конвенционална енергия и преминаване към чисти източници.
Чудесните вихрогонни темпове, с които се развиват соларната и вятърна енергия – а те са и с приоритет в електрическата мрежа на страната Германия – чувствително са засегнали работата на въглищните и газово-опериращи станции на RWE, приятно подривайки финансовите им изражения.
Само за изминалата 2013-та печалбата от традиционна енергия на компанията е спухнала с 1,9 милиарда евро, но все още съставлява 24% от общата печалба на групата. Енергията от възобновяеми източници, за сравнение, допринася за едва 3%.

„Признавам, че направихме грешки. Закъсняхме с влизането си на пазара на възобновяеми зиточници – твърде много закъсняхме.“, споделя Питър Териум, управителният директор на RWE.

Той добавя, че най-вероятно ще последват закривания на станции през 2014 г., повече даже от планираните 5,000 MW, които са почти 10% от целия капацитет на групата.
Дано в България не се наложи чак такива мерки, за да се усетят компаниите, че е време да започнат да предлагат чиста енергия на хората.
Ето и целият финансов отчет на RWE за 2013 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване