03/10/14 10:47
(http://ivo.bg/)

И Орешарски като Путин: най-важно е да си защитим малцинството в Украйна

Премиерът Орешарски определи на пресконференция днес най-важната задача за България в Украйна така: „ да защитим българското малцинство”.

На пръв поглед това звучи патриотично- нали и без това у нас патриотизмът е производна величина на съгласието със Русия , каквото и да направят нейните лидери. А щом за Русия е приоритет защитата на малцинството й, сред което няма нито един убит, прогонен или репресиран по етнически признак руснак, явно и за Орешарски се налага да каже нещо подобно.

Значи така: най-важната задача на европейска и натовска България не е запазването на независимостта на Украйна, помощта на евроатлантическата общност срещу руския натиск върху страна-кандидат за членство в ЕС, спасяването на мира в черморския район, предотвратяването на ефекта на сепаратизма чрез примера на Крим и т.н., а е именно защитата на българското малцинство, което никой всъщност не застрашава нито с оръжие, нито с друго, освен с хипотезата за официалното използване на майчиния език, отпаднала вече след отказа на изпълняващия длъжността президент Турчинов да подпише спорния закон за езика.

С тази формулировка Орешарски откровено копира Путин, който аргументира изцяло своята изолационистка в световен мащаб спрямо кризата в Украйна политика като „защита на руското малцинство” там, приравнявайки се от своя страна към философията на хитлеристката етнически обоснована агресия през 30-те години на миналия век.

Интересното е, че Орешарски заяви това пред 200 български журналисти, които в един сайт на Пеевски бяха определени като “каймака на българската журналистика”.

Питам каймака ( като една утайка): поради что се посрамихте и дори не забелязахте какво именно глаголи Орешарски?
Или, за да ви превърнат в каймак, твърде много са ви били и предпочитате да се носите на повърхността на принципа на епиграмата на Радой Ралин:

От как свят светува,
все мазният отгоре плува!

 

Р.S. Публикувам този текст докато пресконференцията още предъвква скучния разговор в стила на мирното съвместно съществуване между медиите и властта у нас. Ще се радвам, ако до края на говорилнята бъда опроверган от журналистически въпрос към Орешарски за Путинския му акцент в изказването му за украинската криза.

А дано, ама едва ли.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване