03/11/14 12:57
(http://www.gorichka.bg/)

IPCC: Не можем повече да отлагаме действията за намаляване на емисиите


Доказателствата, че съвсем наистина сме даже отвъд крайното време да предприемем действия за реално намаляване на замърсяването на планетата, продължават.

Поредното невъзможно за пренебрегване заключение от от новия доклад на IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Макар и не официално публикуван, той вече уж случайно циркулира из световните медии исочи ужасяващи факти. Въпреки безспорните народни и между-  усилия, парниковите газове нарастват със средно 2,2% на година в периода 2000-2010; предишните темпове са били 1,3% за 1970 – 2000 г.

Двата основни фактора се явяват скокообразното икономически развитие и увеличението на световната популационна бройка. Най-големият допринесител за глобалните емисии са изгорелите нефт и въглища и, според доклада, те се очаква само да се увеличават. Освен ако не бъдат предприети „изрични действия“, сега прилаганите мерки просто няма как да ни спасят.

И макар потреблението на енергия от възобновяеми източници чувствително да се увеличава в развитите страни, въглищата си остават основен материал в световен мащаб. И според експерите емисиите от производство на електричество ще се удвоят или дори утроят до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г. – освен ако не се предприеме „значително ускоряване“ на подобренията в добива на чиста енергия.

През 2009 г. на конференцията за климатични промени, инициирана от Обединените нации специалистите се съгласиха, че глобалното затопляне за през целия сегашен век не бива да надвишава 2C. А това изисква концентрацията на въглероден диоксид, най-злостният сред парниковите газове, да стои под 530 частици на милион (PPM). Справка: наскоро нивото удари 400 PPM.

Изчислено е, че, за да се стабилизира въглеродният диоксид между 430 PPM и 530 PPM, инвестициите в изкопаеми горива трябва да бъдат намалени с 30 милиарда долара на година (за 2010-2029), а тези в не-въглеродно отделящи енергийни източници да нарастнат със 147 милиарда, годишно пак.

Дано България даде своя дял.

IPCC

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване