03/12/14 08:50
(http://vasvalch.com/)

Email маркетинг – възможности с полза за потребителя

email

Много от по-традиционните канали за онлайн маркетинг (разбирайте “Не-социални-мрежи”) могат да използват думите на Марк Твен “Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени”. Такъв е случаят и с email маркетинга. Един от най-използваните канали доскоро, като че ли email маркетингът е пренебрегнат в последно време в полза на лъскави social-кампании и добре развити бранд страници. Но ефектът от email не е спаднал, което наскоро припомниха с анализ от McKinsey. Аз пък реших да допълня към това и собственото си мнение от гледна точка на email абонат.

Изследването

Въпреки че виждаме сериозна ангажираност на фенове в социални медии, в крайна сметка важно е и какво се случва от страната на продажбите. А тук email-ът е цар или поне вице-президент. Привличането на нови клиенти в 7% се дължи на електронна поща, а в по-малко от 1% – на социалните медии. Тук цитирам данните с две уговорки. На първо място, говорим за нови клиенти – влиянието на социалните медии върху продажбите може да е много по-голямо (и според други изследвания вече е), но е логично това да са по-чести покупки от вече съществуващи клиенти, а не непременно нови потребители. И второ, social-каналите вече са практически незаменими за генериране на познаваемост и ангажираност – а косвените продажби свързани с това се мерят по-трудно, освен ако нямаш удоволствието да си изцяло онлайн-бизнес с чудесна analytics-система.

email lead generation

И все пак, проблемите пред email маркетинга са много. По данни на McKinsey, през 2012 потребителите са отделяли 20% по-малко време за email спрямо 2008. И колкото по-малко време отделят получателите на вашите мейли, толкова по-трудно е да се борите за вниманието им. Най-важните методи за ефективност според анализаторите включват:

  • Оптимизиране на пътя на потребителя: освен тест на различни заглавия на мейлинга и оптимизация на CTR-а, трябва да се фокусирате и върху пътя на потребителя вътре в сайта. Това включва създаване на лендинг страници и оптимизация за мобилни сайтове (защото близо 45% от съобщенията се отварят през мобилен телефон, а 61% от потребителите няма да се върнат на сайт, ако са имали проблем да го отворят през телефона)
  • Преглед на уроците: проблемът засяга по-големи компании, но е валиден за всичко друго освен email маркетинг – проучвайте провалите си и се учете от тях.
  • Персонализация: ако имате възможност, изпращайте специфични кампании на база на потребителското поведение. Инвестицията в такава система не е малка, но ползите са значителни – в изследването се цитират резултати от 20% увеличение на приходите до десетократно увеличение.

От гледната точка на потребителя

А сега, без цифри, но с една лична история. Наскоро най-накрая реших да се откажа от филтрите в GMail и да опитам тяхното разделение на категории. Резултатът беше значително окастряне на нюзлетърите, които получавам – и за да не бъда голословна, от близо 1200-1400 мейла, които съм получавала месечно преди декември, сега се ограничавам до “скромните” 600 (за подобни равносметки Account Activity отчетът на Google е много полезен).

За да оставя толкова малко активни абонаменти, трябваше да преценя какво е важно за мен. Ето и едно кратко обобщение:

  • Да получавам по email информация, която не мога да намеря другаде – ако не публикувате другаде whitepaper-ите си, вероятно ще се примиря да ги получавам на мейл. Възможно е това дори да ми харесва.
  • Email да е най-удобният начин за вашата информация – ако ми е по-удобно да се абонирам по email, отколкото да ви включа в някоя от папките на RSS-четеца, вероятно ще го направя.
  • Да не ме спамите твърде често – ако ми пращате съобщения всеки ден, вероятно ми губите времето. Надали една организация може да произведе достатъчно съдържание, за да си струва.
  • Или поне да ме предупредите – дори ако моделът ви включва дневни съобщения, ще се примиря с това, стига да съм подготвена. Затова и PR Daily все още пристига в пощенската ми кутия – създателите са казали ясно колко често ще изпращат съобщения и потребителят сам решава дали това му е изгодно.
  • Да ми давате смислена и интересна информация – няма нищо по-неприятно от това да склоните някой да се абонира за вас с  данни от наистина интересно проучване и после да започнете да го затрупвате само с рекламни материали. Приемам периодичните реклами от HubSpot, защото от време на време пускат наистина полезни ресурси. Сходна аналогия може да се направи и с промо-мейли от изцяло sales-насочени организации – бях съгласна да получавам предложения от Grabo, защото съвпадаха с интересите ми, но когато за няколко седмици не намерих нищо интересно, връзката ни приключи.

И това е много точен аналог за email маркетинга – трябва да поддържате връзката с потребителя интересна и полезна за всички, иначе разводът е неизбежен.

___
снимка: stock.xchng

Постът Email маркетинг – възможности с полза за потребителя е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/12/14 08:50 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/uk9x3rKytdc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване