03/12/14 14:53
(http://www.gorichka.bg/)

Малко цифри: какво мислят европейските граждани за климатичните промени

Name, Surname

Промените в климата са ужасяващо реални. И по-зле ще стават. Мнението на специалистите е ясно, дайте да видим какво мислят по темата случайните минувачи – гражданите на Европейския съюз. Този месец ЕК публикува доклад, посветен на публичното възприятие за климатичните промени и действията за предотвратяване (почти) неизбежното им влошаване. Справка за изследването – страни, брой запитани, дати – виждаш горе. В България са взети 1,026 интервюта.

В кратка серия ще ти представим резултатите от проучването.

50% смятат, че климатичните промени са един от най-сериозните проблеми на света. 16% от всички европейски граждани ги посочват като най-сериозния проблем. Спрямо 2011 г., по-малко хора смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем – 4 пункта надолу. Климатичните промени са на 3-то място след бедността, глада и недостига на питейна вода и икономическата ситуация. През 2011 г. са били на 2-ро място, сега икономическата ситуация се възприема като по-сериозна заплаха.

ebs_409_en-10

Най-висока пропорция на респондентите, отговорили, че климатичните промени са един от най-сериозните проблеми на света ни днес е в Швеция (81%), Дания (73%), Германия и Австрия (70%). Не така смятат в Естония (28%), Латвия и Португалия (33%), Румъния, Полша и Чешката република (38%). За България процентите са 35.

ebs_409_en-16

По скала от 1 (изобщо не е сериозен проблем) до 10 (изключително сериозен проблем) климатичните промени отбелязват 7,3 точки за всички страни на ЕС. През 2011 г. точките са били 7,4. Фрапиращо е, че в дъното на списъка за това колко важни смятат, че са климатичните промени, намираме страни като Обединеното кралство и Холандия. България бележи средно ниво на осъзнатост.

ebs_409_en-25

9% смятат, че климатичните промени НЕ са сериозен проблем. Това са почти 1/10 от всички европейски граждани!

Следва продължение: какво правят хората в Европа, за да ограничат замърсяването на планетата.

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване