03/13/14 12:25
(http://www.gorichka.bg/)

Малко цифри: какво правят европейските граждани за климатичните промени?

Ето ни пак с резултатите от новия доклад на ЕС. Писахме вече за това какво мислят европейските граждани за климатичните промени, сега да видим и какво правят по въпроса.

50% от европейците казват, че през последните 6 месеца са предприели действия за намаляване на климатичните промени.

ebs_409_en-33

Най-много са в Швеция, 80%. Сравнение: 25% в Естония, 23% – в Румъния. Ние сме със 65% не-та.ebs_409_en-34

Когато въпросът е зададен обаче с придружаващ списък на възможни действия и без уточняване на времеви период, процентът скача на 89 от всички европейци. Което, явно, означава, че хората масово не знаят какво е необходимо да направят, за да подобрят ситуацията.

69% посочват намаляването на боклука и регулярното рециклиране като действието, което вече са предприели; 51% казват, че са снижили употребата на вещи за еднократна употреба, 36% купуват местни и био-продукти, когато това е възможно; 34% са заменили уредите у дома с по-енергийно ефективни; 28% редовно използват „зелени“ начини за придвижването си, вместо колата; 21% са инвестирали в по-добра изолация на къщито си, за да намалят енергийните разходи.

България е на последно място по проценти, посочили, че използват алтернативни на личната кола транспорти. Цифрата е миниатюрните 8.

ebs_409_en-40

92% смятат, че е важно правителството им да окаже подкрепа за подобряване на енергийната ефекивност до 2030 г. а 51% смятат, че е много важно.

ebs_409_en-59

90% от европейците мислят, че е важно правителството на тяхната страна да дефинира цели за увеличаване количеството на използваната енергия от възобновяеми източници до 2030 г. Много важно това е за 49%.ebs_409_en-56

70% са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива от страни извън ЕС ще бъде икономически благоприятно за Съюза. 26% са напълно съгласни.ebs_409_en-51

 

Целият доклад е тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване