03/14/14 12:09
(http://www.gorichka.bg/)

Интелигентни кошери с отворен код

20140310000219-Flyer

Моделът Colorado Top Bar

Пчелите измират. Светът ни не може да съществува без пчели. Трябва да направим всичко по силите си, за да ги спасим. Три простички  истини. А ето и едно простичко решение: мрежа от кошери с отворен код. Open Source Beehives Project се опитва да подпомогне отглеждането на пчели, разпространявайки семпли, евтини за изграждане кошери и насърчава колаборацията между дизайнери, технолози, изследователи и любители на пчелите.

Засега имат 2 дизайна: Colorado Top Bar и Warré. Кошерите се правят от лист шперплат, сглобяват се за минути, не изискват винтчета или лепило. Идеята за кошери с отворен код хрумва почти едновременно на 2 различни органзиации: Open Tech Forever и  Fab Lab Barcelona, те обединяват усилията си и така се създава Open Source Beehives Project.

20091208025424!Warre-hive

Warre

Освен че предоставят достъпни за всеки кошери, добрите хора зад проекта се надяват и да подобрят мониторирането на останалите пчели. И двете им разработки имат предвидени евтини сензори, с които да се измерват влажността, температурата и други показатели; така пчеларите ще могат да следят здравето на колониите си и изследователите ще знаят повече за това какво се случва вътре в пчелното общество.

„Целта ни е да създадем мрежа от колонии, генерираща данни, които ще бъдат споделяни свободно на Smart Citizen платформата и ще помагат изучаването на причините за измирането на пчелите.”, казват инициаторите на проекта.

20140310012644-Image_-_Sensors_-_Smart_Citizen_1

За да се разрасне мрежата от „интелигентни кошери“, естествено, трябват пари. Нищо по-логично за проект, който се стреми да подобри здравето на общия ни дом, планетата, от това да потърси помощ от общия ни приятел, обществото. Така че, кампанията на OSBP е активна в Indiegogo, целта й са едва 20,000 долара. До момента има събрани 5,920 долара, но краят е след цели 28 дни, така че сме оптимисти.

Със събраните средства OSBP ще разработят нов сензорен борд („щит за пчели“) и ще разпространят своите кошери на още повече места.

„И двата ни модела са проектирани така че да създават идеална среда за пчелите, а сега разработваме сензори, които да вградим в кошерите и да мониторираме здравето на колонията. Това ще ни позволи да документираме точно какви видове химикали или други фактори от околната среда причиняват измирането на пчелите – и най-сетне ще разполагаме с твърди доказателства, за да потърсим отговорност от виновниците.“, казва Тристан Смит, който помага за кампанията. Според него надежда има и то защото обществото е обединило усилия в опит да защити пчелите: „Виждам го в наскоро оказания върху Home Depot натиск да срат да продават пестициди, в лобистките усилия на гражданите за легализиране на пчеларството в градовете, усилията за разпространение на семената на диви цветя, нарастващия тренд на пчеларство в задния двор… Хората показват реална загриженост за пчелите.“

Публикувана на 03/14/14 12:09 http://gorichka.bg/inteligentni-kosheri-s-otvoren-kod/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване