03/16/14 09:08
(http://greentech-bg.net/)

Путин не може да спре вятъра в Европа!

4625c18571fedd44d97cbf5453c7f324
Путин не може да спре вятъра, каза Президентът на Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA), Andrew Garrad, на годишната конференция на организацията, проведена преди дни в Барселона.
Така той адресира страховете за сигурността на енергийните източници в Европа на фона на тревожните събития в Украйна, но думите му имат и далеч по-универсално послание: вятърната и слънчевата енергия осигуряват по-добра енергийна сигурност. От една страна те ползват местни ресурси, а от друга страна са изключително деконцентрирани. Както военните експерти акцентират от години, енергийната мрежа не може да бъде блокирана с бомбардирането или хакването на една вятърна или соларна централа.

Точните думи на Garrad: „Г-н Путин може, и вероятно ще прекъсне доставките на нефт и газ по тръбопроводите за Западна Европа, но дори г-н Путин, независимо дали гол до кръста, или напълно облечен, не е в състояние да спре тръбата, от която ние черпим нашия вятър, нашето безплатно местно гориво. Но изглежда, че някои политици са по-склонни да пълнят джобовете на Путин, отколкото да се съгласят с по-амбициозни цели за ВЕИ до 2030.“

„Всеки от вас, който живее в рамките на Европейския съюз, плаща 2 евро всеки ден за вноса на изкопаеми горива извън съюза. Ако сумираме това, получаваме приблизително милиард евро всеки ден, които ние плащаме за внос на горива. Нашата индустрия (вятърната) увеличава енергийната независимост и води до огромни спестявания“ – допълва той.

Diarmaid Williams от Power Engineering International коментира, че Garrad също така е изтъкнал ролята на възобновяемите източници за справяне с последствтията от климатичните промени и особено техните катастрофични проявления, като случилото се във Филипините. Но също така подчертава, че Garrad е акцентирал най-вече на ефектите от кризата в Украйна. „Той подчерта с особена настойчивост, че настоящият дискомфорт на европейските правителства можеше да е далеч по-незначителен, ако Съюзът е бил по-решителен в преследването на своите цели за увеличаване на дела на енергията от ВЕИ, вместо да продължава вноса на изкопаеми горива от своя източен съсед.“

По материали от: cleantechnica

Публикувана на 03/16/14 09:08 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/pHmoeNjbxWk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване