03/17/14 07:22
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: КОЛЕГАТА ШЕКСПИР ИЛИ ОБЩА БЪЛГАРСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМА В КРИМ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Още преди референдума в Крим имаше идея след референдума в Крим българският Парламент да излезе с обща декларация по темата.

Като пресмятам, че част от депутатите ни са откровено тъпи, друга част – политически неграмотни, а трета, най-голямата – изцяло зависими от руските петродолари, в днешното Народно събрание остават твърде малко достойни хора, на които може да се разчита, че ще спретнат прилична декларация. Така че за всеки случай и като дълбоко загрижен за страната си гражданин, реших да предложа на всенародните ни любимци достатъчно ясен и конкретен текст, преди да сътворят те с общи усилия някаква голяма глупост.

Този текст ще може да се ползва също и след това – като база за сравнение, за да види и прецени обществото колко точно е голяма глупостта, сътворена от депутатите, когато тези дни  сътворят голямата глупост, която очаквам непременно да сътворят.

И така, предлаганата от мен българска декларация по повод събитията в Украйна и по-специално референдума в Крим, съдържа следните пет точки:

1. България смята, че проведеният под дулата на руското оръжие в Крим референдум е незаконен и не признава резултатите от него.

2. България се обявява за запазване независимостта и териториалната цялост на Украйна в границите до 16 март 2014 и подкрепя всички усилия на международната общност в тази посока.

3. България настоява за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия или прибирането им в базите, предмет на съответния руско-украински договор, спиране на руските военни провокации по източната украинска граница и струпването на руски войски по северната граница на Украйна с Беларус.

4. България се обявява за прекратяване на разгърнатата в световен мащаб руска пропагандна война срещу принципите на международното право, демократичните стандарти и нормалната човешка мисъл.

5. След анексирането на Крим от Русия, България се чувства политически и военно застрашена и се обръща към своите съюзници от НАТО за спешни мерки в помощ на българската, а следователно – на общата европейска сигурност, независимост и териториална цялост.

6. България изпитва загриженост заради прекомерно силната зависимост на своята икономика от руските енергийни и други доставки и се обръща към ЕС и САЩ за наистина спешна и масирана помощ в това отношение.

Подобен текст, разбира се, няма никакъв шанс да мине през българския Парламент, доминиран от тройната етно-национал-социалистическа коалиция – БСП, ДПС и Атака. Тези три партии, макар според нормалната политическа логика да са несъвместими, макар създадени в много различни исторически периоди и минали през различни етапи на развитие, все пак имат обща пресечна точка. Не, тя не е техният общ ламтежа за пари и власт, който крепи и общото им управление. Нито дори в техния цинично откровен или срамежливо прикрит антидемократичен характер. Поне не само – тези неща са вторични.

Истинската тяхна общност се корени във факта, че и трите са създадени с цел защита, пропагандиране, прокарване, налагане, с други думи – обслужване по всякакъв начин, на руските имперски интереси в България. На Балканите. Дори в Европейския съюз и НАТО.

Това е положението.

Който се заблуждава, че не е така, е идиот. Който иска да заблуди другите, че не е така – е гнусен идиот.

Погледнете само какво цръцна, благодаря ти, Хашек, като своя позиция във връзка с руската агресия в Украйна БСП, водещата партия в тази нова Тройна коалиция. При това го цръцна след дълги седмици мълчание и бърчене на джуките, прегъване в кръста в София, пъчене на задника в Брюксел и други подобни умствено-телесни фокуси.

Първо, по време на национален съвет онзи ден, комунистите мъмриха строго външния /си/ министър Кристиян Вигенин, защото с посещението си в Киев и няколко изявления около него заема…..позицията на „ястреб”. И това, след като момчето с голям зор едва-едва зае нещо, което поне да прилича на подкрепа за ясната и единна иначе европейска позиция по кризата.

Защото поне Вигенин май разбира, че всъщност няма как, ако и по този повод сме извън общата европейска визия, трябва сами да си свалим европейското бомбе, да си нахлупим руската ушанка и да се запътим в конски вагони към Сибир, където е истинското място на руските троянски коне.

Второ, декларацията, сътворена на същия национален съвет, твърди съвършено мъдро, че кризата в Украйна е „резултат от натрупани през годините грешки”. Какво велико откритие! И добавя още по-мъдро, че, според великата мислителка БСП, „само политическата стабилност и диалог ще доведат и до стабилност в Украйна”. За по-голяма яснота на тъпаците още се уточнява, че въпросният диалог трябва да е „цялостен и задълбочен”.

Честно, от този вид прозрения обикновено изпитвам потрес, граждани, но този път направо ме втресе.

Трето, отговорът на другарите по въпроса кой с кого трябва да води диалог, остава в известен смисъл неясен. Тук най-абстрактно са споменати Украйна, Русия и ЕС като субекти на диалога, но не се дава препоръка как той изобщо да започне, след  като цялата международно общност от седмици настоява точно за това, но Русия не ще и дума да чуе.

Четвърто, в декларацията на българските комунисти няма ясна позиция относно това кой е виновен за кризата в Украйна. Все пак, на първо място те подчертават колко „важно е поведението на украинските власти” и, в пълен синхрон с пропагандните руски клишета, говорят за „крайно националистически организации, които задават тона на украинското политическо поведение”. А чак след това, като добри другарчета на Москва, те проявяват разбиране, съпроводено с, вероятно смразяващ, според техните представи, укор – „разбираме, че Русия има своите интереси и загрижености, но ескалацията не е път към гарантиране правата на руското и рускоезичното население.”

Те „разбират”, представете си!

Ако беше политически коректно, щях да кажа, че по-педалска политическа закачка от тази досега не съм виждал. Но тъй като не е политически коректно – не казвам това изобщо.

Пето, поне според наличната информация, в декларацията на БСП изобщо не съществува думата „Крим”. Това значи, че комунистите за пореден път се проявяват като типични герои от пиеса на абсурда – опитват да решат даден проблем, като се правят, че той изобщо не съществува. Конкретно – мъчат се да избегнат /неизбежното/ осъждане на руската агресия в Крим, като забравят изцяло да споменат Крим.
Направо да ги разцелуваш, толкова са милички.

Шесто, според Сергей Станишев, лидер на българските и европейските социалисти, които са част от общото европейско решение за санкции срещу Русия, „заплахата за санкции не може да бъде решение”.

Това ще рече, че другарите от БСП имат някакъв друг общоприемлив вариант за решение, но засега го пазят в тайна и ще ни изненадат в подходящ момент с червени клоунски носове и свирки.

Ще ни изненадат, ще ни изненадат – направо Нобел за мир им приляга на тия пичове, помнете ми думата.

Та ето какви са най-сериозните основания за убеждението ми, че ако българският Парламент изобщо стигне до някаква обща декларация по руската агресия в Украйна и незаконния референдум в Крим, то тя няма да бъде каквато изискват българските национални интереси, а ще може образно да се опише като „лизане на руски задници и с полученото – мазане по лицето на България и Европа”.

Както казваше Миряна Башева – простете за мекия израз! Но няма как той да се смекчи допълнително дори от пълната липса на позиция по темата Украйна от страна на ДПС и откровената защита на руската агресия от страна на Атака.

С други думи – цялото поведение на управляващите само доказва, че не просто нещо, а буквално всичко е гнило в тази наша родна Дания, колега Шекспир.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване