03/19/14 09:31
(http://www.borisloukanov.com/)

За хаоса с дублираните Google+ бизнес страници и какво решение да вземете като мениджър?

Важен ъпдейт от юни, 2014!

Вече е възможно да слеете вашата Local business Google+ page с вашата Brand/Business Google+ page! Google явно се съобразиха с многобройните оплаквания на потребителите, обещаха да намерят решение и го намериха!
Какво е решението – ще научите от тази статия на Иво Илиев, който първи забеляза новата опция за сливане на страници и описа подробно каква е процедурата да се направи това.

Как една и съща компания или бранд в даден момент може да се окажат, без да желаят, с няколко Google+ страници и Google+ профили?

Със специалното участие на Димитър Димитров от Inbound.bg

Google+LocalБезспорно, една от най-горещите теми, която се дискутира през последните 2-3 месеца сред social media специалистите и бизнес мениджърите, отговорни за интернет присъствието на компаниите и брандовете, е автогенерирането от страна на Google (без изобщо да ви пита и без да ви даде никаква опция за връщане назад) на новите Google+ Local Business страници (на базата на създадените отпреди т.нар. Business Places (Local Listings) – след ъпгрейда на платформата Google Places for Business и преминаването й към новия dashboard.

Така един бизнес, бранд или организация, които са си създали собствена Google plus страница, примерно в категория „Product or Brand“ или „Company, Institution or Organization“ и понеже имат и физически локации, съответно са си направили регистрация и в Business Places, след ъпгрейда се оказват с чисто нова (и празна откъм публикации, последователи и плюсове) Google+ страница, само че в категорията „Local Business or Place“.

И всеки, на когото тоя „сюрприз“ му е дошъл на главата, започва да се чуди и да си задава логичните въпроси:

  • Защо ми е още една Google+ страница?
  • Досега съм развивал и градил онлайн присъствие с моята Company/Brand Google+ страница, сега трябва ли да развивам и новата?
  • Няма ли последователите ни да се объркат с тези 2 страници с едно и също име и съдържание (особено като се вземе предвид, че Google дава приоритет в резултатите от търсене по-скоро на новата Local G+ страница, а не на развивана с месеци или с години Brand или Company G+ страница)?
  • Не може ли просто да изтрием новата страница?
  • И най-често задавания въпрос – има ли опция да се слеят, да се направи „merge“ между двете Google+ страници?

Ето и показателни цитати от форумите по тази актуална тема:

„It’s hugely frustrating. We’ve spent a long time building our G+ following on our company/brand page therefore it will be difficult and time consuming to pull this over to our local page, not to mention confusing for the follower base.“

„Regardless of the role of a brand page, it would make total sense to be able to merge a Company Page with a Local Page in cases like this.”

“Given that creation of company/brand pages was the only option for business on G+ when it was in its infancy I cannot believe Google still offer no method for merging brand pages with local; especially if both pages are verified within the same account so clearly belonging to the same organisation.“

„I think that the issue is that there are no tools within or without of Google that allows the user to reach into the index and execute this type of merge. I would bet that at some point Google will offer such a tool.”

Преди да се върнем по-конкретно на темата, нека си припомним някои основни положения.

Понастоящем съществуват 3 типа Google+ Local Business страници:

1. Local listing – мястото се показва в Google Maps и потребителите могат да оставят ревюта и да „дават“ рейтинг; има само табове „About“и „Photos“. Собствениците на съответния бизнес могат да управляват листинга като кликнат на бутона „Manage this page“.

В момента, ако от Places for Business dashboard-а влезеш в листинга си и кликнеш “Create Google+ Page” системата създава нова страница на мястото на Local Listing страницата. Негативното в случая е, че в новата верифицирана G+ страница понякога се губят всички ревюта от листинга и няма вариант да се върнат. Има случаи, при които част от ревютата се връщат след време, но все още няма яснота, как и кога се случва това.
Засега единственият сигурен начин да си върнете потребителските ревюта е да помолите хората, оставили своите мнения и рейтинги… да го направят отново.

elegance

Важно: Всички Google+ Local листинги, създадени или клеймнати (верифицирани) през новия дашборд на Google Business Places автоматично получават и социалните елементи на платформата. Именно това води до създаването на дублирани Google+ Pages. Просто новите листинги имат социалните елементи на страниците и Google не ви пита дали искате или не искате да правите страница.

Пример: Имате 1 бранд страница в Google+, която развивате. Имате и 2 физически офиса, които искате да бъдат намирани от клиентите Ви при търсене в Google. Затова решавате, че ще си направите 2 Google Places листинга. В момента, в който верифицирате двата нови листинга, честито, вече имате още ДВЕ нови Google+ страници.

2. Unverified local Google+ Page – има табове „About“, „Photos“, „Posts“ и „Videos“, не се показва в Google Maps и няма опция за ревюта. Този тип страници-листинги са създадени от автоматичните системи на Google (по данни от GoldenPages.bg и GetLokal) или чрез дашборда на Google+ от категорията Local Business (между тези два подвида неверифицирани страници има известни разлики, но сега няма да навлизаме чак в такива детайли). В долната им част има бутон „Is this your business?” чрез който собствениците могат да claim-нат и съответно да верифицират бизнеса си и „висящата“ G+ страница.

3. Verified local Google+ Page – има табове „About“, „Photos“, „Posts“ и „Videos“, показва се в Google Maps, потребителите могат да постват ревюта, да поставят рейтинг, страницата притежава всички функционалности на G+ страниците, както и характерен специален знак, че е верифициран бизнес.

Важно: Препоръчвам и да разгледате и този много ценен и подробен ресурс за Google Places , проследяващ развитието им от началото на тяхното съществуване до ден днешен.

google-places

Но да се върнем на проблема.

Освен Local Business,Google plus има още няколко категории (и множество под-категории) за G+ страница:

  • Product or Brand
  • Company, Institution or Organization
  • Arts, Entertainment or Sports
  • Other

И така, какво можете и какво не можете да направите, ако се озовете в един момент с 2 еднакви, но в различни категории Google+ страници за вашия бранд или бизнес?

По най-важният въпрос, който ви интересува, ще ви разочаровампоне на този етап няма никаква опция да бъдат слети две (или повече) Google+ страници, които са в различни категории. Няма смисъл да питате G+ съпорта, на тях вероятно вече им е дошло до гуша от този въпрос.

Единственото утешение е, че ако и двете ви страници са с еднакви имена и са линк-нати към един и същ уебсайт (и съответно и от уебсайта има линкове към тях) и притежават един и същ верифициран мейл, поне дадените ви от потребителите „плюсове“ ще се прехвърлят и към новата автогенерирана Local G+ страница. За съжаление – само „плюсовете“, без последователите.

Marketing Creative Lab PageMarketing Creative Lab Local

Естествено, няма как да имате еднакво custom URL (ако ви се предложи тази опция) и за двете страници, но може да подходите креативно като за едната (brand страницата) да изберете ”… /+brand“, а за другата (local страницата) – примерно „…/+brand-sofia“.

Уточнявам, че е възможно да се merge-нат две или повече G+ страници, НО само ако са от една и съща категория (особено актуално е за local страници, категория, в която хаосът е най-голям). Това става по определена, понякога изнервяща процедура, задължително чрез усилена кореспонденция със G+ съпорта, но в случая тази тема не е предмет на статията.

Ето възможните варианти за действие в моментната хаотична ситуация с Google plus страниците:

1. Ако страшно много се дразните, че трябва да управлявате 2 G+ страници, бихте могли да изтриете бранд страницата и да оставите само локалната, като преди това я „заредите“ с постовете ви от G+ бранд страницата – вариант, който силно НЕ препоръчвам. 

    • Няма разумна причина да триете с лека ръка ваш развит social media актив, който при това се индексира от Google и е познат за клиентите/последователите ви.
    • Що се отнася до Local страницата няма смисъл да се опитвате да я триете, защото в един момент пак ще се появи – и никак не е малка вероятността някой ваш конкурент примерно да реши той да верифицира листинга, свързан с вашия бизнес, с цел да ви навреди.

2. Можете да запазите и двете страници, но да приоритизирате едната от тях, локалната или бранд страницата и от този момент всичките ви постове и активности да са в тази, която сте решили да приемете за основна.

    • Действително ако сте B2B компания и за вас е важно да имате авторитет като бранд, като компания, няма особен смисъл да развивате автогенерираната Local страница.
    • От друга страна, ако сте такъв тип бизнес (повече B2C ориентиран), за който е важно потребителите да знаят къде се намира, да го откриват лесно (магазин, хотел, фирма за услуги и т.н.) препоръката ми е да обърнете основно внимание на Local страницата, а съществуващата отпреди G+ бранд страница, да оставите като второстепенна.
    • И в двата случая е добре да публикувате специален пост, който да дава полезна информация около G+ „промените“ и да пренасочва потребителите към „правилната“ за вас G+ страница.

В крайна сметка решението не е лесно и зависи от вашата бранд политика, маркетинг планинг и от стратегията ви за развитие на бизнеса.

3. Можете да запазите и двете страници, като и на двете отдавате еднакво значение и тежест, с други думи, досега сте се развивали и сте се грижили за една, сега ще продължите със същите активности и ентусиазъм, но и за двете ви G+ страници.

Това е моят личен професионален съвет, особено ако сте B2C компания, която държи на своето име и бранд/брандове, но има и физически локации, където до голяма степен развива бизнеса си и общува с клиентите си. Вярно е, че има вероятност, последователите ви да се объркат, но ако следвате ясна политика в Google+ бизнес присъствието си, постепенно този проблем ще отпадне.

Да допуснем, че сте компания, която има авторитетна и позната G+ бранд страница и в един момент ви се появява и Local G+ страница. Какво бихте могли да направите?

Разделете контент стратегията си на 2 основни части: в бранд страницата поствайте и коментирайте примерно по-общи теми, свързани с бизнеса ви. А в local страницата пък наблегнете повече на конкретиката и детайлите – примерно новите ви стоки продукти, които вашите клиенти могат да намерят при вас, интересни актуални промоции, служебна, но важна за клиентите ви информация, която се отнася за дадената локация и т.н.

Естествено, няма проблем, част от публикациите, по-важните от тях, да поствате от името и на двете страници или пък едната страница да дава „плюсове“ (както се шегуваме – да „плющи“) и да „share-ва“ споделеното от другата. Така ще се получи своеобразен „мултиплициращ ефект“ в Google+ присъствието ви. А в SERP резултатите, шансът бизнесът ви да се покаже по определени ключови думи с някоя от G+ страниците ви се увеличава с 50%, математически погледнато – след като сте изградили и развили умно и професионално не една, а две, а защо не и три G+ страници (примерно имате Company page, Local Business Page, защо да нямате и Brand or Product Page – ако искате да увеличите и популярността на някой ваш основен продукт или бранд). Спомнете си принципа на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“.

Но в крайна сметка, какво решение от горните ще вземете за Google+ присъствието ви, зависи изцяло от това какъв тип бизнес сте, какви са целите ви, каква е таргет аудиторията ви и с какъв ресурс разполагате.
Важно е да не забравяте, че за развитието на всяка нова страница ще трябва да инвестирате време и човешки ресурс. Затова е добре първо да прецените възможностите си и да планирате добре нещата, преди да се хвърлите неподготвени в социалната масовка.

Димитър Димитров: Google знаят за тези проблеми, но засега не правят нищо за решаването им!

 

Мнението на Димитър Димитров  от Inbound.bg, един от най-добрите специалисти в България в сферата на Local SEO, Google+ страниците и inbound маркетинга като цяло, сред лекторите и на тазгодишната SEO конференция :

димитър димитров inbound

Димитър Димитров

“Кашата в социалната част на Google+ наистина е доста голяма. Преди пускането на новия дашборд за Google Places имаше някаква логика в цялото нещо, но през последната година нещата буквално излизат извън контрол с всяко ново „подобрение“. По-лошото е, че от Google ЗНАЯТ за проблемите, посочените в тази статия. И поне до момента не са предприели мерки, за да решаването им.Най-сериозно засегнати от проблема с мултиплицирането на Google+ страниците са средните и големите бизнеси, особено вече наложените брандове в България. Страната ни е малка и почти никой не планира на локално ниво, а директно на национално – каквито условия важат за София, такива и за Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и всички останали градове.Има вериги магазини и бизнеси, които управляват по 20+ обекта.

Ако всички G+ Local страници-листинги трябва да бъдат поддържани автономно, ще бъде нужен нов отдел от поне 2-ма човека, които да се занимават само и единствено с това. От гледна точка развитието на бранд това не е добър вариант, поради следните причини:Получава се разводняване на феновете на бранда.

От тук следват немалко затруднения с комуникацията с клиентите в Google+. Само си представете, как на всеки час някой трябва да поглежда в 20 G+ страници за нови коментари, ревюта и т.н.
Изисква се допълнителен човешки ресурс за поддръжката на отделните локални страници-листинги. Доста е нерентабилно, особено за бизнеси с национална брандова политика.

За разлика от Борис, аз давам следните съвети:

  • Ако сте малък бизнес, локален, без амбиция да се разраствате – направете си Google+ Local листинг и си поддържайте страницата към него.
  • Ако сте голям бизнес или планирате да се разраствате в повече от един град (или да имате повече от един физически обект), направете си Бранд страница и я развивайте. Всички останали Локални страници не ги докосвайте! Напълнете ги с информация, сложете им хубави снимки и искайте хората да пишат ревюта в тях. Но не ги поддържайте по отношение на активната им социална страна – няма смисъл да публикувате постове в тях. Вече го правите на брандовата страница.
  • Ако имате проблеми, колебания или не можете да се справите с кашата в Google+ за бизнеса, винаги може да питате и да потърсите помощ от мен или колегите в бранша!”

 

Искам да споделя и едно лично мое интересно наблюдение по темата:

Със сигурност не знаем на базата на какъв точно алгоритъм Google показва в резултатите от търсенето едната или другата от G+ страниците ви. Според някои изследвания, като че ли отдава по-голяма тежест на Local страницата, отколкото на Brand/Company страницата (независимо, че последната може да е много по-развита, с много повече последователи и интеракции).

Но пък аз експериментирах малко и получих много интересни (и логични) резултати, които ме убеждават, че Google става все по-„умен“ по дългия път към мечтаното семантично търсене. Забележете в долните примери, че когато търсенето е само име на бранда, Google показва Company/Brand страницата, но ако се търси примерно „бранд адрес“ или „бранд софия“, в SERP-a излиза с приоритет Local G+ страницата.

itrainingай трейнинг
маркетинг криейтив лабBoris Lukanov marketing creative

В интерес на истината обаче, тези резултати не винаги се показват по този начин при едно и също търсене, както и когато си лог-нат с Google профила си и когато не си, но лично за мен логиката е тази.

Като допълнителен щрих към „Google+” хаоса може да добавим и още един казус:

Ако даден бранд или бизнес иска да има например собствен YouTube канал, той не може да направи това ако няма Google акаунт. В момента, в който си направи Google акаунт, например с “brand@gmail.com”, системата автоматично създава и Google+ профил (не страница) с името “brand”. Така се появява и трето присъствие на същия бранд/бизнес в Google+ екосистемата, което наистина е, меко казано фрустриращо. Да не влизаме и в още по-объркващи, но напълно възможни ситуации – примерно и IT мениджъра на компанията също е създал Google акаунт, за да следи Analytics и евентуално да може да ползва и други Google услуги. Но нежеланият ефект е „раждането“ на поредния празен и безсмислен Google+ актив, свързан с бранда.

В заключение:

И все пак Google са динамична компания, която обича промените, да се надяваме, че в скоро време ще ни изненадат приятно и ще предприемат някакви разумни стъпки за решаването на цитираните проблеми с Google plus страниците, най-малкото – да намерят техническа възможност и процедура чрез която всеки, който желае, да може да слее 2 (или повече) G+ страници от различни категории, като преди това избере категорията, в която да бъде създадена новата „merge-ната“ страница.

Добре би било и всички последователи, плюсове и ревюта също да се прехвърлят безпроблемно там. Или за по-големите брандове да бъде добавена опцията на Google+ Local листингите да им се задава основна Brand страница, където се поддържа социалната активност,вместо да се създават десетки отделни G+ страници.

Нормално е и един бранд/бизнес да може да създава свой YouTube канал, като ползва за идентификация своята Google+ страница, без да се налага създаването на нов и абсолютно „кух“ Google акаунт.

Това съвсем скромно искаме от Google-то. Толкова ли е много?


Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

За хаоса с дублираните Google+ бизнес страници и какво решение да вземете като мениджър? is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

The post За хаоса с дублираните Google+ бизнес страници и какво решение да вземете като мениджър? appeared first on .

Публикувана на 03/19/14 09:31 //feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/cyz0g5rVsUY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване