03/21/14 11:03
(http://ivo.bg/)

Опорните точки на Путинизма в България се клатят

Случката с агресивното поведение на украински противници на Москва, които нахлуха в телевизионно студио и малтретираха журналист, моментално се превърна в новата опорна точка на защитниците на Москва. Както се бяха умълчали за безобразията на проруския режим на Янукович, изведнъж видяха възможност да пийнат един коктейл Молотов и с радостна възбуда да очернят всичко, което има нещо общо с оранжевата революция в Украйна, боядисана в червено с кръвта на жертвите на режима.

Номерът е стар като болшевизма.

Загрижените  за украинското свободно слово местни пропагандатори мълчаха, когато техният парламентарен съюзник налиташе на бой на граждани и полицаи в Бургас. Мълчаха и преди, когато той се беше проявил по подобен начин и срещу журналист недалеч от Народното събрание, където буташе и полицай, опитващ се да ограничи агресията му.

Същият Сидеров нееднократно е нахлувал в разни редакции с бандата си, състояща се от имунизирани срещу ухапванията на закона с депутатски серум негови дежурни придружители в подобни набези. Тормозил е по този начин БТВ, Нова тв, дори и БНТ – да не говорим за  някакъв си в. „168 часа”.

Не си спомням червената пропаганда да е ронила сълзи за нетърпимо явление Сидеров, чиято парламентарна кариера през 2005-та започна още от първия миг на победоносната му пресконференция в НДК в София със заплахи към журналистите.

Все пак другарят им по оръжие е върл русофил и в днешно време дори е сочен за пример от самия генерал Решетников, директор на гьобелсовия руски институт за пропаганда РИСИ ( Руския институт за стратегически изследвания) като най-милия на Москва политик в България.

Същият институт бълва помия срещу България и я поднася за кльопане под формата на клипчета, в които нашата страна се о(т)писва като пример за европейски провал, пъшкащ под европейското иго. Това също не възмущава другарите български русофили. Напротив, те участват дейно със свой принос в тази наистина антибългарска кампания, давайки в тези клипчета под наем своите физиономии в заклеймяването на българската бедност, която била  резултат от съвременния западен колониализъм.

Невръстен червен коментатор днес си къса рубашката за поруганото свободно слово в Украйна и изригва с предположението,че при подобен случай на насилие в едно телевизионно студио западните медии биха писали много повече ( от самия него) по въпроса, ако ставаше дума за Русия.

Е, щом иска да става дума за Русия, нека да е така.

Понеже коментаторът е невръстен и вероятно си мисли, че това му дава право да е неосведомен, но легитимен в обобщенията си, уведомявам го: в Русия на Путин не просто притискат силово журналистите със заплахи, но и ги убиват като псета ( използвам израза на Николай Малинов, вожда на русофилското движение, в което въпросният коментатор членува,  опониращите на русофилството в България са псета).

Русия е сред световните рекордьори по убийства на журналисти- при това не във фронтови условия. От десетилетие-две империята е не слиза от водещите места в световната класация по този показател.

Да, това възмущава Запада. Уверих се лично в Брюксел, където преди две години бях поканен на конференция на Европейски парламент, посветена на проблемите на свободното слово в Русия и гравитиращите около нея малки подобия на постсъветски демокрации.

Нещо повече, ако има в съвременния свят държава, която да се е опозорила не просто със силови, а с масови полицейски акции срещу медии, това е тъкмо Русия. Специалните части на Путин ОМОН буквално превзеха в началото на това хилядолетие с брутална сила офисите и студията на руските телевизионни канали, които не се харесваха на господаря на Кремъл. След това отнетата собственост бе връчена на послушни негови протежета.

Изобщо, новата опорна точка на пропагандистите у нас, възмутени от протиповоставянето на украинците на Путин, е поредната им издънка в отчаяния опит да защитят изпадналия в световна изолация агресивен руски режим. Но поне не е фалшификация самият факт, документиран от камерите. Което не може да се каже за другите им опорни точки.

Днес укринските власти съобщиха например, че е установена самоличността на маскираните снайперисти, за които руската агентура организира слух с внушението, че били някакви западни провокатори. Засега се знае вече, че са украински граждани. Какво ще правят другарите у нас, които така се бяха вкопчили в подхвърлената им от руските специалисти по масовите заблуди лъжа, когато тя се спука окончателно, както лъжата на Путин с немигащ поглед, че маскираните войници ( и кораби, самолети, и т.н.) не били руски, а били местни, самоотрбаняващи се ( макар никой да не ги е нападал) сили.

Как какво ще правят- ще си лъжат пак, както СССР лъжеше десетилетия за масовото зверство срещу поляците в Катин, приписвайки го на германците.

Като става дума за нацизма и за аналогиите с него, използвани като опорна точка лично от Путин срещу Украйна, забележително е как се прероди в първи антисемит самият Волен Сидеров, който започна русофилската си публична кариера с антисемитски телевизионни изстъпления, издадени после и на хартия с претенция за литература.  Насилих се да изгледам негов безкраен монолог по собствения му телевизионен канал в деня на т.н. референдум в Киев- повярвах на очите си, това си беше той! Но на ушите ми не им се вярваше, защото беше възмутен от нечии чужд антисемитизъм- мним или не, но антисемитизъм, какъвто Сидеров изповядваше толкова невъздържано до неотдавна.

Впрочем, има хора, чиято загриженост за проявите на  антисемитизъм по дефиниция не подлежи на съмнение. Наричт се евреи. Ето какво мислят те в САЩ за пропагандната теза, внушаваща антисемитски характер на украинския бунт срещу корумпирания проруски режим на Янукович.

В писмо на председателя на International Council of Jewish Parliamentarians (ICJP), американският конгресмен Елиът Енгел, се опровергават руските обвинения, че украинската опозиция била антисемитска и заплашвала местните рускоговорящи, включително евреите.

 

 

 

Washington, D.C. ― Eliot L. Engel, a member of the U.S. House of Representatives (D-NY), chairperson of the International Council of Jewish Parliamentarians (ICJP), today released an open letter to his ICJP colleagues to dispel any rumors of the anti-Semitic nature of the Ukrainian opposition.  

Dear Colleagues,

Like you, I have been following the events in Ukraine with great concern.  The Russian military conquest of Crimea has sent a chill throughout Europe, and I know we all stand with the people of Ukraine during these difficult times.

As Chair of the International Council of Jewish Parliamentarians, I have paid particularly close attention to the situation facing the Jewish community in Ukraine.   With that, I would like to bring to your attention a few items I feel are important and may illuminate our understanding of Ukraine’s still large Jewish community.  The first is an  open letter to Russian President Vladimir Putin from an array of respected Ukrainian Jewish leaders debunking Mr. Putin’s accusations that the rights of the Russian speaking community, including the Jewish community, have been trampled on.  The second is  a similar statement signed by several religious leaders in Ukraine, including a Rabbi.  Third  is a pair of updates from the NCSJ, a leading organization that advocates on behalf of Jews in Russia, Ukraine, and throughout Eurasia, stating that there has not been a pattern of violence against Jews during the current crisis in Ukraine, but that monitoring must continue.

As Jewish parliamentarians, it is important that we continue to advocate on behalf of Jewish communities around the world, especially now in Ukraine, and I look forward to working with you to ensure that concerns of Jews in the countries we represent and elsewhere are heard.

Sincerely,

Eliot L. Engel
Chairman, ICJP

 

Американският парламентарист декларира, че организацията на евреите, която оглавява, ще продължава да наблюдава обстановката в Украйна, но до момента няма основания да смята, че там се оказва натиск върху еврейската общност.

Тук на лъжците обаче краката може да са къси, но езиците им ще се скъсат да лъжат, за да се изкарат повече евреи и от евреите, ако така иска от тях бащицата от Кремъл.

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване