03/24/14 09:48
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ЦЯЛАТА ТАЯ МЪДРОСТ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Предлагам, граждани, да основем мерна единица за наглост и тя да се наричат един Пут. От Путин, естествено. Или може би дори един Рус – от Русия.

Май един Рус е по-подходящо – защото наглостта, която ще опиша, в този случай идва не лично от император Путин, а от неговия шут Дмитрий Медведев, човекът, който вече толкова години олицетворява общата руска представа за модерния руски политик, политикът, който никога не греши, защото носи всички безценни за Русия качества. И защото нямаше вече да е политик, де, ако не беше толкова модерен и безценен лично за Путин. /Да не се подведете обаче, казвам точно „политик”. Императора не го броим сред онези, които олицетворяват общата руска представа за политик, защото той не е политик, а направо от бога даден и олицетворява други неща./

Разбира се, трябва да напомня, че в своята модерна роля Медведев няма нищо общо с онова  пиянде Хрушчов, когото пияницата Сталин кара да пее и танцува казачок по масите на Кремъл, за забавление на останалите къркачи. Не, Медведев очевидно е умен и трезвен човек, който съвсем съзнателно играе своя политически казачок, при това доброволно, без Путин всеки път да го кара.

Та – на 21 март Путин, както става ясно от скрипт, разпространен от самите руснаци, води съвещание президентския Съвет по сигурността. Там Медведев разяснява, че Русия има споразумения, подписани с Янукович, за удължаване с 25 години срока на договора за ползване от Русия на украинските военно-морски бази. Поради този договор, според него Русия до момента, под различни форми, е изплатила на Украйна 11 милиарда долара. Сега обаче, „във връзка с променилите се обстоятелства и с оглед на това, че Крим е вече част от територията на Руската федерация”, договорът за руските бази трябва да се разтрогне и съответно парите – да бъдат поискани обратно. Чрез международен съд, защото, цитирам – „има такъв международно-правен принцип”, без изобщо да му мигне окото информира своя началник марионетката Медведев.

„Сlausula rebus sic stantibus”, по латински мъдро завършва изказването си той, което значи просто – „Така стоят нещата”. На което пък господарят му, Путин, Владимир Владимирович, вероятно познавач и на латинския, отговаря с цялото си величие: „Мудрено, но обстоятельно”. За щастливците, които не знаят руски, това значи – Мъдро, но подробно. Или – Мъдро, но точно. Нещо такова. Важното обаче е, че със сигурност е „мъдро”.

Представяте ли си, граждани, що за наглост е това. Тия мракобесници завзеха законна, международно призната и утвърдена украинска територия, без изобщо да им мигне окото за какъвто и да било „международно-правен принцип”, а сега изведнъж се позовават на него и надават вой, че той трябва да се спазва.

Ето затова предлагам, а ще го предложа направо и на съответния европейски орган по метрология, оттук насетне „Един Рус” да стане официална мярка за наглост.

По този повод искам да припомня пак нещо, което напоследък говоря наляво и надясно. Тази случка е живо доказателство за престъпния и тоталитарен характер на режима на Путин в Русия, той едно към едно повтаря схемата, с която и Хитлер, и Сталин се бориха срещу демокрацията и почти я победиха – да използват принципите на демокрацията, когато те са в нейна вреда и да не им пука за принципите на демокрацията, когато те не са в тяхна полза.

Затова трябва да имаме предвид поне две изключително важни неща. Първо, когато се сключват каквито и да било договори с Русия, с руска частна компания или дори с руско частно лице, трябва много да се внимава какво тези договори съдържат. Макар че, да не се залъгваме, каквото и да съдържат, Путин и Медведев винаги могат да го изтълкуват в своя полза и във ваша вреда. Поради факта, че в Русия цялата пазарна икономика е само привидност, а реално всичко още си принадлежи на олигархичния връх в Кремъл, то в един момент всеки навсякъде по света може да се окаже изправен пред руски щикове, дошли да защитят нещо си. Каквото им хрумне. Не се шегувам – даже когато се жените за рускиня, трябва да внимавате много. Не само заради прочутия лош характер на иначе красивите, поне докато са млади, рускини, а и защото момчетата от Спецназ може да ви навестят някоя нощ, ако не купувате достатъчно бижута, обувки, мерцедеси, изобщо – ако не глезите рускинята си по всевъзможни начини. `Щото е под закрилата на всесилната руска конституция, нали се сещате.

Второ – поради казаното, най-добре е занапред да не се сключват абсолютно никакви договори с абсолютно никакви руснаци, за да се избегне възможността да те настигне злата съдба, описана току-що.

Друг добър подход в тази ситуация, макар все още Европейският съюз да не е узрял за него и не е ясно дали някога ще узрее, е свързан с визовата политика. Ама не говоря за смешката да прекъснем временно разговорите за облекчения на европейския визов режим за Русия или санкцията да не даваме визи на 20 души, санкция, с която дори управляващите български комунисти и известни московски подлоги се съгласиха, макар с половин уста. Не, трябва всички страни от свободния свят да кажат две неща. Първо – предсрочно се прекратяват визите на всички руснаци, които живеят на Запад и след някакъв разумен срок, в който да приключат делата си, те трябва да си отпътуват обратно за Русия. Защото иначе са вредни и опасни. Второ, занапред, до превръщането на Русия в демократична страна, се въвежда изключително строг визов режим за всички руски граждани, включително за самия Путин и цялата му кремълска клика.

Подобни строги мерки трябва да се вземат и по отношение на търговията с Русия, като Западът отново въведе ембарговата политика от времето на комунизма по отношение на всички високотехнологични изобретения и стоки, както и на различни промишлени продукти, най-вече тези с възможна военна употреба. Трябва да се предприемат стъпки за силно ограничаване на продажбите на руско оръжие по света. Трябва да се спре сътрудничеството с руската космическа програма. Трябва възможно най-бързо да се изгради онази система за защита на свободния свят от руска агресия, включително ядрена, която Роналд Рейгън наричаше „Звездни войни”.

Много още мерки мога да изброявам, граждани, които обаче няма да бъдат предприети от свободния свят, поне не в този му вид, докато е с тези лидери и идеолози начело. Съжалявам, обаче няма как Пламен Орешарски да вика, че е възможно България да наложи вето на по-тежки европейски санкции срещу Русия и това да се приема за нормално. Вместо да кажат, че моментално започват политика за намаляване на стопроцентовата енергийна зависимост на България от Русия, че ще направят всичко възможно в рамките само на няколко месеца да изградят интерконекторните връзки с Турция, Гърция и Румъния, които се „градят” вече с години, че в името на българската национална сигурност ще откажат строежа на „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, че ще преразгледат мястото и ролята на всички руски капитали в българската икономика….. вместо да сторят това и още много, управляващата комунистическа и проруска мафия тук седнала да плаши с вето върху общата европейска политика.
Тия не са в ред. И ние не сме в ред, че ги търпим да ни управляват.

Друг е въпросът, че и американците не са в ред да търпят Обама. Той ще остане в историята като онзи американски президент, който, във вреда на целия свят, спомогна да се въздигне руската империя от пепелта, където – в полза на целия свят – я беше натикал предшественикът му Роналд Рейгън.

Ей такива мъдрости ми се мъдрят в главата тези дни, граждани. Но не съм аз виновен, няма как да бъде иначе при тези „типични герои в типични обстоятелства”, които ни заобикалят отвсякъде.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване