03/27/14 07:06
(http://vasvalch.com/)

7 научени урока за 7 години

7-birthday

Какво да ви кажа, момчета и момичета? В понеделник, незабелязано дори от мен, този блог стана на 7 години. Една, така да се каже, стартираща възраст за човек, зряла възраст за онлайн медия и направо преклонна възраст за нещо, започнато просто така, за да видим какво ще стане.

Реших, като една забавна ретроспекция, да видя какво ме е научила всяка от годините на блога. Ето до какво стигнах, във възможно най-сбита форма и без много-много обяснения.

  1. Блогът ли облогородява блогъра или блогърът облогородява блога? – Освен че прекарваш време в писане и правене на разни подобрения из блога, и той прави подобрения по теб. С времето започваш да внимаваш повече при писане, да се стараеш да се изразяваш по-ясно. Научаваш малко HTML, малко повече за SEO и така започва безкрайното ровене в технически и не толкова технически съветници.
  2. Навик се създава трудно, но лесно се руши. – Първата и втората година са най-трудни. Хем ти е интересно да пишеш и имаш какво да кажеш, хем леко започва да ти омръзва тая работа с регулярното писане и по-трудно намираш оригинални теми. Затова писането е като тренировките – трябва да си създадеш добър навик и да го следваш.
  3. Ако пишеш искрено, хората го усещат. – Дори и да не можеш редовно да предоставиш задълбочени анализи и експертно мнение, просто трябва да се представиш за това, което наистина си. Не съм мастър-фотограф, просто обичам да снимам. Не се изживявам като литературна звезда, но от време на време решавам да споделя някой по-различен текст. Стига всичко да е честно и искрено, гостите на блога ще те подкрепят.
  4. Блогът е супер източник за запознанства. – За толкова години съм се запознала с много хора просто покрай блога. Готини маркетинг специалисти, интересни техничари, смислени хора, като цяло. Блогът може да те запознае с бъдещия ти работодател, с партньор по проект, с нов добър приятел.
  5. Всяка година е стъпка в правилната посока. – Воденето на блог е като движение на айсберг. Имаш чувството, че стоиш на едно място, а всъщност се движиш постоянно. Времето минава, постовете си текат и в един момент не знаеш дали въобще се развиваш. Като погледнеш назад обаче виждаш, че не е така.
  6. Блогът е най-добрият начин да научиш нещо за себе си. – Дори да не ползваш блога си като заместител на мило дневниче, дори да пишеш само професионални текстове, разликата се вижда с просто око. Можеш да се обърнеш назад, да видиш кога си бил твърде наивен, кога си уцелил някоя нова тенденция, кога не си бил в настроение или кога нещата са вървели много добре.
  7. Когато вече толкова много е изградено, по-лесно се продължава започнатото, отколкото се спира. – И миналата година го бях казала, има все повече моменти, когато нямам време да пиша и ми е трудно да захващам нови теми. Но когато реша, че имам такова желание, винаги има място, на което мога да се върна. А това, откъдето и да го погледнем, си е мотивация да пишеш поне малко редовно.

И така, желая и на вас мъдрост и дълголетие!

___
снимка: Sebastien Wiertz

Постът 7 научени урока за 7 години е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/27/14 07:06 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/GW-_5XHBbyw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване