03/28/14 08:22
(http://ivo.bg/)

България гласува срещу Русия в ООН

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство  резолюция, осъждаща Русия, в която най-впечатляващата „подробност” е кои са страните, застанали на страната на руската агресия: Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Сирия и Судан.

Има 24 въздържали се, но България не е между тях, въпреки появилите в световните агенции предварителни информации за нежеланието на българските власти да се конфронтират с Русия, особено по въпроса за икономически санкции срещу нея.

 

В отговор на запитване как е гласувала България, говорителят на Министерството на външните работи в София Ивайло Кашканов заяви за ivo.bg, че българската позиция е била съгласувана с останалите страни от Европейския съюз. А това означава, че България солидарно участва в осъждането на Русия с тази резолюция.

 

Световните агенции цитират дипломатически източници, според които Русия е оказала голям натиск на малки държави, предимно тихоокоеански и африкански, да не подкрепят резолюцията. Въпреки това мнозинството , с което резолюцията е одобрена, е надхвърлило очакванията.

 

Точният израз за руския натиск, цитиран от агенция АФП, която се позовава на дипломати, е, че е имало „интензивна кампания на лобиране и сплашване” от руска страна срещу редици държави, за да не подкрепят осъдителното решение на ООН.

 

България, както знаем, беше дори публично сплашена чрез публикация в ( плашещия със задна дата някогашен съветски официоз) „Правда”, че може да се окаже сред целите, набелязани от Путин в сценария му за присъединяване по схемата, приложена в Крим.

 

Решението, макар и без задължителен характер за Русия, е подкрепено със 100 гласа “за” при 11 “против” и 58 “въздържали се”. 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не са участвали в гласуването.

Казаното от говорителя Кашканов за ivo.bg опровергава освен това спекулациите (и надеждите на проруските среди у нас) , че в ЕС има разнобой в осъдителната позиция по отношение на руската агресия срещу Украйна. Премиерът Орешарски, заигравайки с русофилите у нас и с очакванията на Кремъл, не изключи ( пред руски репортери) България да наложи вето в ЕС върху икономически санкции срещу Русия. С широка усмивка на явно задоволство Орешарски намекна, че имало широка група държави в ЕС, споделящи подобна позиция.

Предполагаемо широкият гръб на въпросната неназована от Орешарски група държави обаче явно не позволява на България да се скрие зад него поне в Общото събрание на ООН и да избяга от евроатлантическата солидарност.

 

Ще бъде интересно да се види партийната реакция на мандатоносителя БСП, която практически бламира собственото си правителство по такъв важен международен въпрос, като отношението към руската намеса в Украйна. Ден след Консултативния съвет по националната сигурност от 24 март, който отхвърли легитимността на т.н. референдум в Крим, БСП се солидаризира с „Атака” и остро се противопостави на каквито и да било икономически санкции срещу Русия.

 

Червеният политолог Живко Георгиев беше достатъчно откровен в телевизионно интервю по същото време да признае, че БСП се бори да запази преобладаващо русофилската си избирателна маса. Това рядко по рода си признание съдържа абсурда левите в България да харесват до фанатизъм управлението на Путин , макар той да е смятан за …дясноцентрист, каквато е икономическата му политика на държавен капитализъм.

В двойната си игра, която играе с русофилстващата българска публика и с Москва от една страна, а от друга- с ЕС, БСП „скри” лидера си Сергей Станишев. Той се оказа командирован в чужбина по време на единствения извънпарламентарен форум за изработване на общи национални позиции от стратегическо значение за страната, какъвто беше съветът при президента Плевнелиев. Съответно и в Народното събрание декларацията на БСП срещу налагането на санкции на Русия беше изчетена от лявата му ръка Янаки Стоилов.

Някъде по средата остава външният министър Вигенин, върху когото се изсипа другарски огън заради посещението му в Киев и отрицанието на т.н. референдум в Крим. Позицията му беше заклеймена от самия Георги Първанов като „тичане пред вятъра”, а в същото време другият основен представител на неговата формация АБВ Ивайло Калфин обвинява БСП, че по казуса с Крим няма „достатъчно ясна европейска позиция”.

Очевидно е, че АБВ, където лягат и стават с молитви за възкръсване на руските енергийни проекти, „цакат” конкуренцията от БСП едновременно с европейската и с руската карта. Шарани у нас има достатъчно за всички двойни кукички и ловецът Първанов залага едновременно стръв за всякакви обитатели на блатото.

Ролите са раздадени така в духа на „плурализма” по Путински, който предвижда състезание на различните му фаворите по дублиращи се писти, но с един краен финал:

-         „Атака” върви напред с руските рога и обира овациите на най-фанатичните русофили, надявайки се това да й донесе достатъчно гласове, за да изпълни повелята на Кремъл да вкара пак проруски депутат в Еропарламента.

-         БСП се опитва да успокои съветофилите, че не се е отказала от тях и им намига заговорнически с другото рус(к)о парламентарано представено око по русофилската тема: „трябва малко гъвкавост, другари”. Целта обаче е също да изпълни повелята на Кремъл  за колкото се може повече български троянски коне на европейския хиподрум.

-         АБВ участва с абсолютно идентична задача, но с други лица.

-         Дублиращата извънпарламентарна роля за обиране на отпадналите при ловуването за техните гласове заблудени русофили е поверена на „България без цензура”, чиято щедро финансирана корпоративна прахосмукачка засмуква всякакви останки.

Остава да видим как ГЕРБ, откъдето се дочува недоволно мърморене от европейски санкции срещу Русия, ще отиграе разкрачената си позиция на партия, която разделя незаконността на анексирането на Крим от закономерността на европейските санкции срещу това московско вероломство.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване