04/05/14 07:54
(http://vasvalch.com/)

Георги Гавазов: Viral разпространението е много неща, но не и магическо лекарство

georgi-gavazov

Днес ще ви представя накратко Георги Гавазов, управляващ директор на Saatchi Interactive. Той е лектор в рамките на предстоящото осмо издание на семинара “Интернет маркетинг с нулев бюджет“, което ще се състои на 9 април в Интер Експо Център. Както винаги, събитието ще ни срещне с интересни лектори, които представят различни фасети от онлайн маркетинга и отговарят на въпроса как можем да работим по-умно и ефективно, дори с ограничен бюджет. Ако още не сте си запазили билет, побързайте – местата са ограничени!

На семинара Георги Гавазов ще говори за viral кампаниите и ми стана доста любопитно какво иска да каже на публиката – малко превю на предстоящото в презентацията вижте в разговора ни по-долу:

Представете се накратко? Какво пише на визитката ви и с какво се занимавате в момента?
Казвам се Георги, занимавам се със Saatchi Interactive, а на визитката ми пише MANAGEMENT, ETC. Пише още мейла ми и телефонния ми номер.

За какво ще говорите на семинара „Интернет маркетинг с нулев бюджет“?
За вирусния ефект като едно от най-силните средство за ефективна реклама – и за жертвите, които една компания трябва да направи, за да постигне вирусен ефект.

Всяка презентация има (явна или скрита) теза, в която се опитва да убеди публиката – каква е вашата?
Че viral разпространението е много неща, но не и магическо лекарство, което лекува липса на бюджет.

Кои са основните фактори, които могат да направят нещо viral? Има ли формула за това?
Има някои основни принципи, които е важно да познавате, ако залагате на вирусно разпространение – в презентацията си ще се спра по-подробно на тази тема. При всички положения говорим по-скоро за рамка, отколкото за формула. Творческите проекти (и хора) трудно понасят догми и формули, но пък виреят чудесно при наличието на рамка, която да се опитват да разрушат.

Случвало ли се е клиент да дойде при вас и да каже „трябва да направим viral видео в следващата ни кампания“? Какво бихте казали на такъв клиент?
Предпочитам с клиентите си да говорим на първо място за бизнес целите, които искат да постигнат. Едно от най-важните ни задължения като агенция е да им препоръчаме стратегически подход и медийни канали, с които тези цели могат да бъдат постигнати.

В много case study-та за viral кампании нещата са представени така, сякаш всичко зависи от предварителния етап – т.е. на рекламистите трябва да им хрумне добра идея и тя да е реализирана (заснета/описана) добре, а оттам нататък всичко тръгва от само себе си. Коя част от процеса всъщност е най-тежка? Има ли тактики, които могат да „побутнат“ кампанията по пътя на вирусното разпространение след нейния старт?
Начинът, по който се създава съдържание, предназначено за вирусно разпространение, се различава коренно от работата по една “класическа” реклама. В този смисъл, подготовката със сигурност е от решаващо значение. Следващото най-важно нещо е как се стартира и “подкрепя” вече създаденото съдържание, така че да достигне до критична маса от хора, които от своя страна да го споделят итн. Тактиките и инструментите са много, и за наша радост стават все повече.

Коя е най-добрата viral кампания, която ще покажете на семинара? Защо тя работи толкова добре?
Не знам още, защото ако трябва да съм честен, още не съм подготвил презентацията си.

Креативността нещо вродено ли е, може ли да се научи или зависи както от талант, така и от редовното му трениране?
Най-способните хора в рекламата, които аз познавам, са работили повече от всички други, години наред, защото са избрали да бъдат добри в това, които харесват да правят. Вродените заложби са просто едно добро начало, което без здраво бачкане си остават едно добро начало и нищо повече. Мисля, че това важи не само за така наречените “творчески професии”, а и за всяка друга сфера.

От представянето ви виждам, че пътувате много? Помага ли пътуването на творческите професии?
Пътешествията са ненадмината възможност да опознаеш себе си, както и да откриеш колко относително нещо е реалността, в която живеем. Пътувайки откриваме, че много от нещата около нас, които приемаме за даденост или пък за абсолютна истина, са просто въпрос на гледна точка. Това разширява мирогледа и стимулира творческото мислене. Между другото, дори едно кратко пътешествие извън местата, които сме свикнали да посещаваме, помага!

Постът Георги Гавазов: Viral разпространението е много неща, но не и магическо лекарство е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 04/05/14 07:54 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/IgIOgiudNwk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване