04/05/14 01:45
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Зелена вълна – пастет от магданоз и коприва

Навън е слънчево и топло, досещаме се за птичките и пчеличките, пролетта се раздава с пълни шепи и е напълно естествено да започнем да включваме в менюто си повече зелени храни. От любов. Не тази, която се асоциира с пролетта, а тази, която пролетта носи. Любов към храната и към всичко, което сега покълва, зеленее и е в състояние да обогати чинията ни. Затова с радост се включвам в зелената вълна.

Пастет от магданоз и коприва

„Зелена вълна“ е инициатива на Надя, с която тя предизвиква повече хора да обърнат внимание на зеленолистните зеленчуци и всички ядливи треви. Аз ги включвам в менюто си често, не само защото са полезни, но и защото отключват въображението за съчетаването им с други продукти, а крайната цел, разбира се е ястието да бъде вкусно. Наравно с богатият хранителен състав на всички зеленолистни, вкусно приготвената храна ни прави щастливи. Не е ли така?

Пастет от магданоз и коприва

Зеленият пастет се роди в един късен следобед, когато вече беше време да приготвя вечерята. Не бях планувала нищо, но изглеждаше и че нямам много продукти в хладилника. Извадих една голяма китка магданоз, която баба ми беше изпратила, а също така и около една шепа коприва. Имах само две яйца (което не е за вярване), но копривата беше малко, затова се отказах от яйца с коприва. Иначе много обичаме. Разтършувах се из кутиите в хладилника и извадих по малко останали различни сирена и един лимон.

Пастет от магданоз и коприва

Пастет от магданоз и коприва

Тогава се сетих, че ще направя нещо като магданозено песто и ще добавя копривата в него. Стана по-скоро като пастет. Действах на момента и добавях от всичко, което ми хрумнеше по колкото преценя. Яйцата сварих и ги нарязах на ситно в пастета. Стана чудно за мазане върху хляб. Сега, не си мисли, че само с това вечеряхме. Сигурно и някой друг картоф съм изпекла, не помня. Но пастетът остана като основа за следващи импровизации.

Пастет от магданоз и коприва

Когато реших да се включа в зелената вълна се сетих точно за този пастет. И го приготвих отново, по спомен, но този път разбира се измерих всичко, което сложих в него. И стана даже още по-вкусно. Сега с тази зелена рецепта приканвам всички да включат всеки ден в менюто си по нещо зелено. Защото радост е, когато се храним добре. Защото щастие е, когато се храним вкусно. От любов към храната и с любов към нея, включи се във вълната!

Пастет от магданоз и коприва

Пастет от магданоз и коприва

Пастетът може да се направи по-рядък като се добави още зехтин към него и така ще стане като сос, с който могат да се овкусят печени зеленчуци. В случая аз съм го направила по-гъст и подходящ за мазане. Добавих сварени яйца, репички, краставица и чери домати като акомпанимент към филийките от багети с квас с пастета. Подходящо също така и за парти хапки.

Ако искаш да избегнеш сирената, може да приготвиш пастета постен, като ще бъде необходимо да се добави повече зехтин, за да се смели добре. Алтернатива остава и използването на тофу, вместо сирената.

Посочените дози са за 4 порции.

Продукти:

  • 100 г връхчета от коприва
  • 1 1/2 връзка магданоз (30 г изчистен, без дръжките)
  • 50 г смлени орехи
  • 120 г крем сирене
  • 50 г краве сирене
  • 30 г прясно настърган пармезан
  • 60 мл зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1/2 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Копривата се измива добре. Слага се във вряща леко подсолена вода и се вари за 10 минути. Отцежда се в гевгир и се оставя да се охлади. Когато се охлади от нея се отцежда излишната вода като се стисне с ръце. Отцежда се колкото може, за да не разводнява пастета.

Копривата се слага в кухненски робот и към нея се добавят всички останали съставки. Смилат се докато се получи пастет. Готово!

Пастет от магданоз и коприва

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Зелена вълна – пастет от магданоз и коприва е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/05/14 01:45 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/SyYy5d7YJsA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване