04/13/14 22:37
(http://nellyo.wordpress.com/)

Ирландец на хоризонта

press

 

След смяна (1969) е картина на художника Любен Гайдаров.  Днес обаче въпросът е какво идва след  смяната на собствеността на НБМГ Холдинг.

Според съобщенията,  компания Мedia Maker Limited, регистрирана на 9 април т.г. – тази седмица -  ще поеме собствеността на НБМГ Холдинг, в КлубZ има повече по темата. Патрик Халпени, собственик и представляващ,   участва в ръководните органи на групата Communicorp до 2012, когато е освободен.

В медиите не се забелязват изблици на ентусиазъм от съобщението за замяната на Кръстева с Халпени. Правилно  се констатира, че  Кръстева не напуска медийния сектор – ИПК Родина и  разпространението на печата остават, както са. За купувача Халпени е индикативно, че е партньор с депутата от Коалиция за България Мартин Захариев   в Радио 1 Рок . Ако интересът на Пеевски е да излезе от разказа за медиен магнат, какъв е интересът на  Халпени да влезе в този разказ остава да се види.

В България Communicorp участва в седем лицензирани доставчика на радиоуслуги и една телевизия, на базата на честоти, първоначално предоставени на Тангра, ТНН, Метрорадио, Контакт, Българска радиокомпания, Сити.  През 2006 г. Мартин Захариев съобщава:  “ние фактически предпоставяме лидерството на Communicorp на българския радиопазар“.

В други държави разрастванеmo на компанията не върви така безпроблемно. Според доклад на TI за Ирландия  през 2012 Communicorp увеличава дела си в най-голямата издателска група Independent News and Media (INM), която притежава Irish Independent и Sunday Independent, както и други национални и регионални печатни издания, от 22 на сто до позволения максимум от 29.9 на сто (правилата).

Под натиска на общественото мнение ирландският медиен регулатор BAI разглежда случая и решава, че  не става дума за контрол, а само за съществен интерес в медиите.   Националният съюз на журналистите иска спешна ревизия на законодателството, за да се изясни в какви граници едно лице може да има съществен интерес.

През 2014 г.  в ирландската преса отново се коментира  доколко ирландското законодателство може да се справи с контрола върху медийните концентрации специално относно собственика на Communicorp О’Брайън и печатните издания в Ирландия.  Според Irish Times

вместо яснотата, която се очаква в една демокрация по въпроса кой контролира някои от най-продаваните вестници и популярни новинарски сайтове, съществува “конструктивна неопределеност”, с която сме свикнали, но отстрани изглежда забавна и объркваща.

За сравнение се привежда правната регламентация в Австралия, според която собственикът на Communicorp  О’Брайън има несъмнен контрол върху издателската група INM и това става ясно при операциите на О’Брайън в Австралия. Според австралийското законодателство INM е преценено   като контролирано от О’Брайън  дружество, докато според ирландския медиен регулатор той има само съществен интерес в него.

Също за сравнение придобиването на Global Radio  в Обединеното кралство се допуска от  конкурентния регулатор през 2013 г.  под условие за седем области, в които концентрацията би създала условия за по-високи цени на рекламата (доклад).

Това – в контекста на очакваните мерки за прозрачност на медийната собственост и за медиен плурализъм у нас.

 

 

 

Публикувана на 04/13/14 22:37 http://nellyo.wordpress.com/2014/04/14/nbmg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване