04/14/14 15:04
(http://ivo.bg/)

Военният министър Найденов повторно нарече руските бойни полети “провокация”

          Ако някой е помислил, че вчера министърът на отбраната Ангел Найденов е изтървал случайно думата „провокация” като определение за руските военни полети близо до българското въздушнво пространство, днес може да се убеди, че няма грешка.

          В продължение на вчерашното си изявление за в. „24 часа” днес Ангел Найденов не само повтаря оценката си, но и категорично я подчертава.

          Ето част от интервюто, публикувано в сайта на всекидневника:

След като тези полети не спират, а продължават, не е ли крайно време да повдигнем въпроса с нота пред Москва?

- Това е едно непрекъснато присъствие, макар че руските самолети не навлизат в нашето въздушно пространство. Те са не само предизвикателство, но и провокация. Нали не си мислите, че

летят над Черно
море за
безобидни
разходки

или за да помахат с криле на плаващите кораби и летуващите по плажовете туристи.

- Въпреки призивите НАТО да разположи свои сили у нас, наскоро вие обявихте, че България няма нужда от това. Срещата с Расмусен не промени ли тази позиция?

- Не. Искам обаче да заявя, че ние внимателно следим развитието на ситуацията и всеки момент можем да отправим молба към Брюксел за помощ. И съм сигурен, че ще получим необходимите сили и средства. Дотогава ще залагаме на съвместните учения, чието увеличаване, подчертавам, бе планирано още преди да избухне кризата между Русия и Украйна.

- Което обаче не изключва евентуално увеличаване броя на американските войници, които ще тренират на полигона “Ново село”?

- Не изключва. Такъв процес върви поне от 8 г.”

Към подновената оценка на военния министър мога да подновя и своя въпрос за провокацията на руския посланик Исаков в неизлъчена част от интервюто му за Дарик радио на 11 април ( по време на посещението на генералния секретар на НАТО Расмусен в София). Представителят на Москва си е позволил да нападне вербално българския държавен глава Плевнелиев заради позицията му, сходна с тази на Ангел Найденов.

Това, че  Дарик не желае да осведоми за тази истина слушателите си, е част от диагнозата на българския рефлекс на компромиса, изискващ да не се дразни руската мечка- рефлекс, постигнат с дългогодишна московска дресировка на човеците по нашите земи.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване