04/17/14 09:43
(http://patepis.com/)

Света гора – Атон (3): Манастир Пантократор

Продължавме поклонническото пътуване из Света гора Атон заедно с Цветан. В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, после го разгледахме подробно, а днес ще се отправим към манастир Пантократор. С който разказ ви пожелаваме Светъл Великден! :)

Приятно четене:

Света гора – Атон

част трета

Манастир Пантократор

 

 Манастир Пантократор, Атон

Манастирът Пантократор  или Μονή Παντοκράτορος

   е разположен на скалист хълм висок около 30 метра на североизточния бряг на Атон . От там се открива хубав изглед към близкия остров Тасос и Струмския залив на Бяло море. Името ,,Пантократор”(Вседържител) е свързано с едноименния прославен манастир в Константинопол.

Манастир Пантократор, Атон

Манастир Пантократор

В подножието му има малко морско пристанище,

Манастир Пантократор, Атон

Пристанището

което през есенно-зимния период е затворено поради силното вълнение.

Съгласно устно предание

манастирът е основан през ХI век

от император Алексей I Комнин, който построил малък манастир посветен на чудотворната икона на Богородица, наречена по късно ,,Геронтиса”. През ХIII век манастирът бил унищожен от пиратите.

 Манастир Пантократор, Атон

 

На тази стара византийска икона ,,Христос Пантократор” от Ермитажа в Санкт Петербург в долните ъгли (отляво и отдясно) са разположени образите на братята ктитори  Алексей Великий стратопедарх (генерал- майор? ) и Йоан Великий примикий (генерал-лейтенант?). В чест над освобождаването на остров Тасос от турците (за жалост временно), те започват строежа на манастирската църква през 1357г., която освещават през1363г. Те дали устав на манастира-,,Типикон”, както и много имения. Братята са погребани в манастира.

Pantocrator Monastery, Agio Oros 603 86, Гърция

След падането на Византийската империя през 1453г. основни покровители станали княжествата на Молдавия, Влахия и Русия.

 Манастир Пантократор, Атон

Манастирът Пантократор е изобразен на руска икона от ХIХ век.

 Манастир Пантократор, Атон

След каменния мост  вляво  има кладенец.

 Манастир Пантократор, Атон

Това е геранът, в който била хвърлена иконата ,,Старица” от сарацинските пирати. Един от тях се опитал да изтръгне сребърния  обков. Но иконата запушила и блеснала  искра, която го ослепила. Панически другарите му  я хвърлили в близкия кладенец и побягнали. След 80 години ослепелият пират се разкаял на смъртното си ложе и помолил роднините да поправят греха му. Те посетили манастира и разказали на монасите за иконата. Заедно открили кладенеца, където иконата стояла до колени изправена във водата без да се опира в стените. Но най учудващото било, че пред нея още горяло кандило. Монасите извадили иконата и с почести я върнали в манастирската църква.

Манастир Пантократор, Атон

В подножието на манастира.

 Манастир Пантократор, Атон

 Малкият залив на пристанището.

 Манастир Пантократор, Атон

Високите стени и кули пазят входа на манастира.

 Манастир Пантократор, Атон

Над входната арка е изписан разбира се Христос Пантократор.

 

 Манастир Пантократор, Атон

Вляво е архондарика, насреща е главната манастирска червена църква. Вдясно е  жилищното крило, където още ремонтите продължават.

Манастир Пантократор, Атон

Наздраве от архондарика с гръцко кафенце, локум и накрая бадемов ликьор.

 Манастир Пантократор, Атон

След като разбра, че сме от Варна, монахът с радост ни отключи църквата, за да си вземем свещи.

 Манастир Пантократор, Атон

Вдясно на колоната се намира мозаичната икона ,,Преображение Христово” (Метаморфосис) от ХХ век. На някой лъже-учени, им се привижда Христос като космонавт в ракета ;)

 Манастир Пантократор, Атон

Вляво  на колоната стои иконата на Богородица Герондиса (Старица), където Богородица е изобразена в пълен ръст, на преклонна възраст без младенеца Христос. Съгласно преданието, тя е подарена от византийския император Алексей I Комнин и възпроизвежда мозаечния образ на Богородица, който се намирал в манастира Пантократор в Цариград.

Според преданието по време на службата Богородица заповядала да се съкрати Божествената литургия и веднага да се причести един добродетелен старец игумен, който е бил на смъртно легло. Веднага след като приел Светите дарове  старият монах починал. След този случай иконата била наречена ,,Геронтиса” (Старица) или  Застъпница за стареца игумен. Тогава иконата била изнесена от олтара и поставена на една колона вляво за да се облекчи достъпа до нея на поклонниците, където се намира и до днес.

 Манастир Пантократор, Атон

Нейният образ бил реставриран и облечен в нов сребърен обков.

Стомната в краката на Богородица, напомня за чудесното преливане  на зехтин. Във време на глад, когато нямало храна и  масло за кандилата, монасите били отчаяни и искали да напуснат  манастира. След молитвата на игумена, от стомната започнал да извира зехтин, докато се напълнят всички съдове в манастира. От тогава няма криза в този манастир!

 

 

 

 Манастир Пантократор, Атон

Мозаечното копие  на Геронтиса  дойде във варненския храм „Св. Успение Богородично“ тържествено преди година  от манастира Пантократор по идея и с подкрепата на покойния владика дядо Кирил.

Ако се моли  и проси от нея добри, спасителни неща и разрешаване на житейските му проблеми за искрено вярващия иконата върши чудеса. Варненските миряни се помолиха пред нея по време на втория епархийски събор и чудото стана , бяха предложени двама достойни епископи Йоан и Серафим като кандидати за митрополит.

 

 Манастир Пантократор, Атон

Моля без снимки с дърводелеца Йосиф! :) Скромният съпруг на Богородица е изобразен на стенопис от XIV век.

 

 

 Манастир Пантократор, Атон

Професорът Михаил Псел чете конско на своя студент императора Михаил VII Дукас. Миниатюрата е от Пантократорския кодекс от XI век.

 Манастир Пантократор, Атон

Светите мощи на Пантократор .

12:30 часа Тръгваме от Пантократор. След моста има разклон с три пътеки :

1. Наляво е обратно за Ставроникита и Иверион.

2. Направо е за столицата Карея.

3. Надясно  е за скита „Св.Илия” и Ватопед.

Тръгваме нагоре и направо докато стигаме до Т- образно кръстовище без знаци. Накъде?

 Манастир Пантократор, Атон

Наблизо се  вижда бившият руски скит ,,Св. Илия”, който  също принадлежи  към манастира Пантократор.

 Манастир Пантократор, Атон

Снимка към манастира от Т- образното кръстовище.

Господи покажи ни верния път! Съгласно GPS на Георги трябва да тръгнем надясно към скита, докато излезем на шосето , където рязко да завием наляво, отдалечавайки се от скита, но по верния път към Карея.

 

 

 Манастир Пантократор, Атон

След час по пътя последен поглед към Пантократор и остров Тасос зад него.

Моята карта и компас сочат също правия път. Благодарим ти Господи, че ни водиш, защото предишния ден другата група беше поела по грешния път към Ватопед. Чул благодарността ни Господ ни изпрати една маршрутка, която ни настигна и закара за 3 евро до столицата Карея.

 Карея, Атон

14:30 часа. Пред бакалницата в Карея атонският котарак се надява на нещо.

Уви  автобусът за пристанището  беше заминал. Почакахме и се събрахме хора за един бус до Дафни за 10 евро. Тъкмо слязохме на пристанището, когато видяхме как фериботът вече е отдал швартовите въжета и е потеглил. Не се отчаяхме, защото досега Богородица не ни изостави! Отнякъде се появи бърза 40 местна лодка за Уранополис. Помолихме се на капитана ако може да ни вземе и спре на Зограф, защо искаме да успеем за празника.

Корабче, Атон

За наша радост капитанът взе тримата български моряци на борда за 8 евро и по пътя изпревари ферибота!

Цветан Димитров, 15-16 ноември, 2013

Очаквайте продължението

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

 Други разкази свързани със Атон – на картата:

Атон

Публикувана на 04/17/14 09:43 http://patepis.com/?p=46790
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване