04/22/14 14:21
(http://nellyo.wordpress.com/)

Достъп до документи в съдебен процес

 

 

The Guardian  е поискал  достъп до доклад, на който се е позовал свидетел в хода на съдебен процес.  В хода на самия процес докладът не е огласяван нито изцяло, нито частично.  Докладът е предоставен,  подобно предоставяне на достъп според медиите е прецедент.

Същественото е, че достъпът е разрешен не след произнасянето на решението, а още в хода на процеса. Според решението, с което съдията допуска достъпа,  гражданският контрол  е не само последващ – да  се видят основанията на решението, но и текущ – като  съдът преценява  дали общественият интерес от отворено правосъдие е надделяващ над риска да се засегнат законните интереси на други лица.

В решението NAB v Serco Ltd   се говори за справедливост, за отворено правосъдие, за граждански контрол (с препратки към предходна практика, R (Mohammed) v Secretary of State for Foreign & Commonwealth Affairs [2011] QB 218 ) по забележителен начин: съдът дължи на страните справедливост – всеки трябва да може да се увери в това – ето защо всеки съд подлежи на обществена оценка – и така трябва да бъде – и всякакви изключения от този принцип  трябва да бъдат стриктно ограничени. Тъй като  малко граждани могат да упражняват контрол върху съдебния процесконтрол се извършва от страна на медиите, вестниците или телевизията, действащи от името на  гражданите. Без ангажимента на независими медии действието на принципа на отвореното правосъдие ще бъде непоправимо ограничено.

Честити държавите с такива съдии.

Публикувана на 04/22/14 14:21 https://nellyo.wordpress.com/2014/04/22/uk_access_doc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване