04/22/14 07:53
(http://www.gorichka.bg/)

Форум Заедно: Нилс Кристи за спорещото общество и прошката

Лекторите на Форум Заедно 2014: НИЛС КРИСТИ
Фотография: Сив Долмен

Фотография: Сив Долмен

Този 86-годишен норвежец и неговите лекции са една от основните причини предстоящият форум на Горичка да бъде именно, точно и конкретно Заедно. Той се казва Нилс Кристи и е криминолог.

Професионалната му кариера започва с анализиране на несъвършенствата на наказанията над военнопрестъпниците като средство за възстановяване на общественото доверие и преодоляване на травмите от Втората световна война. Нилс Кристи тръгва от въпроса как хората да продължат да живеят заедно, след като са се наранили един друг в толкова ужасяваща степен. Стига доста далеч.

От няколко десетилетия професор Кристи е световна величина, що се отнася до конструктивна критика и предлагане на алтернативи на съществуващата система за раздаване на правосъдие и възмездие чрез причиняване на нови вреди и болка (защото, да си го кажем в прав текст, тази система е един от епичните провали на това човечество да се справи с по-зле приспособените към обществото свои членове). Кристи, разбира се, не би използвал израза „епичен провал”, защото е известен със способността си да поднесе и най-радикалната критика по обезоръжаващо човечен и уважаващ достойнството на всички страни начин.

Съвкупността от въпросите, които го занимават, обаче надхвърля границите на традиционните схващания за криминологията. Може би защото той просто гледа на света с очите на човек, посветил се на „наблюдението и разбирането на другите”.

––

Следват пет причини защо искате да го видите и чуете на Форум Заедно (където ще защитава тезата, че доброто общество е спорещото общество).

 

Престъпление и наказание

Категорично не. Нилс Кристи предпочита да говори, мисли и прокарва идеята за престъпление и помирение. Той всъщност не одобрява и думата престъпление.

„Това е толкова голяма, тежка и неточна дума. Има нежелани и неприемливи действия, да. Как ще ги възприемем обаче, зависи от отношенията ни с онези, които са ги извършили. Ако един юноша задигне портфейл, ще го наречем престъпление. Но ако отмъкне двайсетачка от баща си – това е „семеен проблем”. Да пратим джебчията в затвор означава да му дадем възможност да научи нещата, които ще го направят закоравял крадец. По-добре да се отнесем към него като към съгрешил син.”

 

Ако училището не съществуваше

Това е заглавието на една от книгите на Нилс Кристи. В нея той обосновава своята теза, че по-полезно за съзряването на децата би било да полагат най-обикновен честен труд. Да, да, този мъдър човек твърди, че киснем прекалено дълго в училище.

Училищна снимка е от 1941 г. Нилс е момчето най-вдясно на задната редица.

Училищна снимка е от 1941 г. Нилс е момчето най-вдясно на задната редица.

 

Удобният враг

Още едно заглавие на Кристи. Става въпрос за наркозависимите. Вместо няколко години зад решетките, по-добре да им дадем лечение, казва той. „Ще излекувате повечето от тях и като бонус ще получите по-хуманно общество.”

 

Необикновените хора

Хората, които Нилс Кристи нарича необикновени, са известни на по-голямата част от света като „умствено изостанали”. Въпрос на гледна точка? Красотата е в очите на гледащия? Ами, Кристи е „гледал” тази красота в продължение на 20 години, като периодично е посещавал експериментални селища (комуни), в които личности с всевъзможни ексцентрични привички живеят, учат, работят и се забавляват заедно. Казва, че в тези общества причината да живееш съвсем не е тази, която е наблюдавал в „обикновеното” общество.

 

Партия за движение назад

Това би било името на политическата партия, която Нилс Кристи би основал в Норвегия („ако бях малко по-млад”). И би работил за движение назад към онова съществуване, в което парите не са били центърът на вселената, експертите са управлявали по-малко, мобилността не е била на мода и хората са научавали и знаели повече благодарение на собствения си опит и общуването с други хора. Това, между другото, е финалът на една забележителна лекция на Нилс Кристи, публикувана и на български във вестник Култура. Как започва и какво има по средата, може да прочетете тук.

 

Заедно сме

Ако имаш възможността да чуеш истината на всички замесени лица в една история, от коменданта в концлагера, разпоредил смъртта на милион и половина души, до оцелелите сред тях, шансът тези човешки същества да видят един друг и да открият своя възможен живот и мир заедно, категорично е по-голям, отколкото просто да обесиш публично коменданта, нали? Кристи вярва в общества, основани на взаимовръзката между своите членове, на по-малката зависимост от институциите, на самоорганизацията и развитието, обусловено от способността на членовете на общността да решават конфликтите помежду си.

„Накрая, след цялата информация, запечатана в умовете ни и в цялата история на човечеството, може би няма да имаме по-добро решение от прошката.”

Още един финал на Нилс Кристи, до който може да стигнете от тук.

 

Благодарим на Мирослава Тодорова и Румен Петров за връзката с Нилс Кристи и за информацията, която послужи за текста по-горе.

––

Форум Заедно
27 април 2014

Регистрирай се >>

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване