04/23/14 23:44
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сорбе от ябълков сайдер

Между двата големи празника, свързани с козунаци, шарени яйца, агнешко, легени (да, точно легени) със зелена салата, точно навреме решавам какво да направя с една голяма кошница, пълна със Somersby. Това не е шега, нито пък искам да ме разбираш погрешно. Преди Великден получих подарък от Carlsberg България, с намек, че лятото наближава и с предизвикателството да споделя как обичам да се забавлявам през топлите месеци, какво различно бих искала да ми се случи, как, с кого и къде си почивам най-пълноценно. Вярно, че все още е пролет, но както винаги неусетно лятното слънце ще заблести в косите ми, а топлият вятър ще раздвижва отблясъците му. В големият град ще търся свежест и прохлада полегнала на тревата в Борисовата градина или седнала на шадравана пред театър Иван Вазов. Още една свежест ми предлага и Самърсби. Обаче, за да бъде още по-интересно я преобразих в свежа идея за горещите дни или просто като ободряваща хапка.

Сорбе от ябълков сайдер

За начините на забавление или как си почивам най-добре няма да говоря сега. Отговорите на тези въпроси ще дойдат по-късно това лято. Както винаги – от самосебе си, свързани с някоя традиционна рецепта, от някоя друга дестинация. Предизвикателството, което си поставих сега е да трансформирам приятната напитка в нещо за ядене. Обаче това нещо за ядене трябва да остане също толкова свежо и ароматно като самата напитка или дори малко повече. Насладата трябва да е сходна, дори малко повече. Вкусът да се запази, но може и да се обогати, колкото да изпъкне свежестта. Това е важно тук – да има свежест. И ми хрумва, че най-доброто, което може да се направи с една леко алкохолна и свежа напитка, подходящо както за почистване на небцето между няколко степенно меню, така и за десерт в горещата лятна вечер е сорбе.

Самърсби

Потърсих идеи и както се вижда не липсват. Импровизирах с налични продукти, без никакви капризи в процеса на приготвяне и разбира се с основна съставка една бутилка Самърсби. Или поне една, нали? Измежду вариантите с ябълка, круша и къпина се спрях на класическия вкус за сайдер – ябълка. „Всеки един цвят е различна нагласа към света“ – пише в писмото до мен. Избирам свежо зелено, лорд Самърсби! Добавих само малко лимонов сок за още по-голяма свежест и също толкова малко мед за баланс. Сайдерът е това, което се откроява в сорбето. И искам да ти кажа, че идеята е гениална, защото алкохолът в сайдера не позволява сместа да замръзне като лед, а образува фини кристали, галещи езика и бързо разтопяващи се върху него, за да донесе свежестта, за която постоянно говоря. Лимонът дори не се усеща като самостоятелен вкус, но присъствието му е важно за удовлетворяващ краен резултат.

„Самърсби е емоция.“ – пише още в писмото. Разбира се, казвам аз. Храната също е емоция, затова се реших да преобразя една емоция в друга емоция. Остава само да ѝ се насладя. Както никога досега.

Сорбе от ябълков сайдер

Сорбе от ябълков сайдер

Разбира се, сорбе ще се получи и с останалите вкусове на Самърсби. Следвай твоя вкус!

Посочените дози са за 4 порции за десерт (по скоро нещо освежаващо след вечеря) или 8-10 порции (в шотове) като почистващо небцето предложение в многостепенно меню.

Продукти:

  • 1 бутилка (330 мл) ябълков сайдер Самърсби
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица течен мед
  • щипка сол

Всички съставки се смесват и се разбъркват хубаво. Сместа ще се разпени, но това не е проблем. Изсипва се в широк плосък съд, който може да се побере във фризера.

Сорбето се разбърква периодично

Съдът със сместа се слага във фризера и се разбърка 3-4 пъти на всеки 15 минути. След това е готово за сервиране, като е необходимо да се поднесе веднага след като се разсипе в чаши.

Готовото сорбе може да се постави в кутия за фризер и да се съхранява там докато дойде ред да се сервира. Ако е стегнало прекалено се слага в блендера или в каната на кухненски робот и се пасира за кратко докато се разбият по-едрите кристали.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сорбе от ябълков сайдер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/23/14 23:44 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/sOmq_K00RTc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване