04/25/14 06:43
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ДЯСНА ВЪЛНА?

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България
Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Европейската народна партия обърна негативната тенденция на спад и вече води пред Партията на европейските социалисти – сочат проучвания месец преди изборите за Европейски парламент. Дали тази тенденция е валидна и за България – разговаряме с нашия политически наблюдател Пламен Асенов.

- Пламен, съобщава се за сериозна промяна в избирателните нагласи само месец преди евровота. На какво се дължи обръщането на политическата палачинка от ляво на дясно?

- Ако погледнем само цифрите, а не видим тенденцията, Фили, може да не се съгласим, че промяната в нагласите е „сериозна”. Сега, при 766 депутати, дясната ЕНП има 274 места, а лявата ПЕС – 195. До скоро се смяташе, че в Европа има лява вълна, с цялата условност на този израз, и амбициите на социалистите да управляват континента не изглеждаха съвсем безпочвени. Очакванията бяха в новия, вече 751-местен Европейски парламент, те да имат 217, а десницата – около 200 мандата. Само за два месеца, от февруари насам обаче, последва нова промяна на електоралните нагласи и десницата отново излезе напред. Според последните проучвания се очаква Европейска народна партия да получи най-много места – 222, а Партия на европейските социалисти – 209. Ето защо казвам, Фили, че разликата в цифрите може и да не изглежда толкова голяма, но трендът се обърна много бързо и ако нещата продължат да се развиват с подобни темпове, това може да се окаже истинска катастрофа за амбициите на левицата.

- А може ли да се очаква темповете на промяна наистина да останат толкова бързи?

- Според мен – да, Фили, защото причината за обръщането продължава да е налице – тя е кризата в Украйна, поведението на Русия и все по-сериозните страхове, които все повече европейци изпитват заради руската заплаха. Нещо повече, въздействието на този фактор продължава да се засилва след ескалацията на събитията в Източна Украйна през последните дни и все по-откритите руски заплахи за военна намеса. Така че има всички основания да се смята, че ПЕС, чиито председател е лидерът на БСП Сергей Станишев, отново ще претърпи загуба в европейски мащаб.

- Това валидно ли е и за България?

- Ако се погледне статистиката, Фили, БСП начело със Сергей Станишев е изгубила всички избори, в които е участвала. Не се подлъгвайте по факта, че левицата има вече два мандата през новия век. Това управление би било невъзможно без политическата патерица на социалистите – ДПС, както и без бастуните – НДСВ през миналия мандат и Атака през този. От тази гледна точка загубата на БСП и на изборите за Европейски парламент изглежда много вероятна. Нещо повече, в България социолозите отчитат, също както в Европа, тенденция за намаляване на подкрепата към левицата. Тук тя е пак толкова бърза, но не толкова забележима. Буквално до преди месец БСП беше изравнена с основния си конкурент – ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. И двете партии имаха около 20 на сто подкрепа, а разликите в полза на едната или другата бяха напълно в рамките на статистическата грешка – от половин процент до процент и половина. Според последното известно проучване на агенция „Екзакта рисърч груп” обаче, проведено в периода 4-10 април, ГЕРБ вече води на БСП с 3.6 на сто. Този резултат също не е особено категоричен от гледна точка на възможността за грешка, но все пак показва двойна от досегашната преднина.

- Пламен, като се има предвид също появата на АБВ на бившия президент Георги Първанов, това не са ли достатъчно фактори, които сочат, че БСП може да се провали на евроизборите?

- Така сочи политическата логика, Фили, но, както знаеш, тя в България е едно особено животно, което не винаги изглежда като животните в нормалния свят. Ситуацията около евровота и сега е пълна с парадокси. Например аз отдавна чакам някой да ми обясни как АБВ на Първанов още с появата си на политическата сцена получи между 6 и 8 процента, без в същия онзи момент процентите на БСП да не намалеят и на йота. Защото такава масирана подкрепа Първанов няма откъде другаде да откъсне. Виждаме, че процентите за БСП намаляват чак сега и то поради втория парадокс, който имам предвид – в Европа хората се оттеглят от левицата заради страховете си от Русия, а в България привърженици на БСП я изоставят, защото смятат, че тя не подкрепя достатъчно Русия против Европа. Неслучайно вече повече от месец в пропагандната кампания срещу бившата си партия БСП Първанов удря като китайска капка точно на това място.

- Пламен, но къде отиват тогава тези хора – вероятно не при ГЕРБ, тя е член на Европейската народна партия. А все пак тенденцията, която се отчита, е увеличаване преднината именно на ГЕРБ пред БСП.

- Това са просто различни процеси, Фили, които не бива да се смесват. От една страна, разочарованите от сегашното ръководство на БСП твърдоглави комунисти, освен в АБВ, отиват в многобройните националистически и комунистически формации. Те са разгърнати като ветрило. От общо 24-те партии и коалиции, които се регистрираха сега за изборите, няма повече от 4, за които може да се каже, макар и с редица уговорки, че се намират в демократичния политически спектър. От останалите 20 три са откровено комунистически и поне три са буквално фашизирани формации, другите 14 се нареждат на същата плоскост, но с различни нюанси. Както казах обаче, отчетената най-после тенденция за отлив от БСП, не бива да се бърка с тенденцията за прилив към ГЕРБ. Говорим всъщност за две тенденции, които се проявяват едновременно, но с различни участници и по различни причини. Към подкрепа за ГЕРБ в момента се ориентират хора, които не са смятали да гласуват, но сега все пак ще го направят поради същия страх като на нормалните европейци – този от руската агресия срещу демокрацията. В добавка сред тях има и страх от ясната заплаха сегашното социалистическо управление да откъсне България от Европейския и да я захвърли в евразийския съюз на Путин. Тези хора искат да гласуват против откровено русофилската политика на БСП, но като няма истинска дясна формация в страната, предпочитат все пак да подкрепят най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, още повече, че тя е член и на Европейската народна партия. Така че, Фили, БСП и ГЕРБ в момента само изглеждат като политически скачени съдове, реално те не са такива – и затова резултатът от евроизборите в България далеч не е толкова предвидим, колкото резултатът от евроизборите в Европа като цяло.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване