04/25/14 05:58
(http://www.gorichka.bg/)

Фарел Уилямс и модната му линия от океански боклук

Готина идея – да покажеш на хората колко много боклук има в океана, като ги накараш да го носят. Не океана, боклука. Точно това вероятно си е мислил Фарел Уилямс, когато е решил да започне производството на нова линия дизайнерски дрехи, направени от пластмаса, намерена в океаните и моретата. Уилямс става творчески директор на Bionic Yarn и в сътрудничесво с G-star Raw започва да произвежда въпросните дрехи, в частност, дънки. Изходният материал са пластмасови бутилки, изхвърлени от вълните. Фарел казва, че в момента разработват система за събиране на боклука и директно вътре във водата.

Основно производно на инициативата е платформата Parley for the oceans, чиято мисия е да популяризира проблема със замърсяването на океаните и моретата посредством вплитането на лайфстайл и екология. С други думи, като прави дизайнерски предмети с кауза – Parley хората вярват, че това е един от най-ефективните начини да ангажират общественото внимание. И в света бидейки какъвто е, вероятно са ама много прави. Ясна формулировка дава самият Фарел, отговаряйки на въпроса „Какви са целите ви?“:

„Искам да намеря практични начини да направя ангажимента с опазването на Земята достъпен.“, казва той.

В крайна сметка, ако не можем да се надяваме на лични действия, то поне нека има повече хора, които подкрепят каузата за опазване на природата с потребителския си избор. Те ще купуват дънките, компанията ще събира пластмасата и ще ги прави.

Но дано купуващите спрат и да изхвърлят. Според последните проучвания само в Северния атлантически океан вече има над 40 милиона паунда пластмаса. Доклад от 2012 г. сочи, че между 57 000 и 135 000 кита стават жертва на зловещо оплитане в пластмасови отломки. Наред с всички други опасни последствия от замърсяването, морските животинки и рибите бъркат малките парчета пластмаса с храна и ги поглъщат. А вече е доказано, че погълнатата пластмаса уврежда вътрешните органи на рибите, с което започва да се повдига и въпросът за безопасността на морската храна, която ядем ние, човеците.

„Пластмасовите“ дънки ще бъдат намираеми в магазините на G-Star от август.

The Vortex Project

Публикувана на 04/25/14 05:58 http://gorichka.bg/farel-uilyams-i-drehite-ot-okeanska-plastmasa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване