05/08/14 13:02
(http://www.gorichka.bg/)

Plastic Bank превръща боклука от океана във валута

Фотография: Plastic Bank

Фотография: Plastic Bank

Канадците Plastic Bank търси решение на проблемите със замърсяването на океаните с пластмаса и на световната бедност. Те плащат на хората за да събират пластмасови боклуци, плъзнали из плажа, океана, морето. Но не им плащат в пари, а в дрехи, храна или възможността да си изработят от пластмасата каквото им е потребно, с помощта на 3-D принтери. А пък събраната пластмаса се рециклира и се продава на различни производители от цял свят, които ще използват думите “social plastic” (“социална пластмаса”) в представянето на продуктите си.

По този начин Plastic Bank създават нова валута, придавайки стойност на нещо, преди това гледано като просто боклук. Целта им е “социалната пластмаса” да стане част от потребителския речник на всеки уважаващ себе си и, респективно, околната среда, покупателен индивид.

Plastic Bank ще отвори центрове за събиране и сортиране на пластмасови отпадъци в локации с висока степен за замърсеност и бедност. А ние ще се научим да търсим и купуваме предмети с етикет „социална пластмаса“. Според Шон Франксон, съосновател на Plastic Bank:

„Това е най-устойчивият модел за справяне с проблемите. Колкото повече потребителите в цял свят изискват употребата на рециклирана пластмаса, събрана от океаните, в продуктите, които купуват, толкова повече стойността на тази пластмаса ще нараства. Колкото повече увеличаваме стойността й, толкова по-малко тя ще бъде изхвърляна с лека ръка.“

А най-голямото постижение на новата банка ще е това, че намаляването на боклука в океаните ще означава и излизане от бедността за много хора.

Ако и видеото, в което всичко става ясно:

Първата пластмасова банка ще започне работа в Перу.

Plastic Bank

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване