05/08/14 08:06
(http://ivo.bg/)

“Путин моли” е оксиморон – направо е путиморон

„Молим представителите на Югоизточна Украйна, поддръжниците на федерализацията на страната, да отложат насрочения за 11 май референдум”, заяви Путин след среща с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер.

Тази молба беше отправена вчера. И ето че днес тя беше не просто чута, а направо уважена в източна Украйна, където уж напълно местните, самостоятелни, автономни, самоотбраняващи се в нападението си срещу украинските власти руски бойци веднага захванаха да обсъдят отлагане на референдумите за автономия на Луганск и Донецк.

Референдумите бяха планирани за неделя, 11 май. Милиони бюлетини са отпечатани. Но щом Путин „моли”…

Освен това Путин се отметна от довчерашната си позиция срещу президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май и сега от посрамения му антураж се чудят как да извъртят нещата така, че да обърнат на 180 градуса обосноваването на новата теза, противоречаща напълно на всичко, което пишеха и говореха буквално ден по рано по въпроса.

Ситуацията не е нова и това прави картината на унижението да си верноподаник на Путин още по-жалка.

В подобна ситуация се оказаха в Русия всички през 2013 г., които преди това гръмко разсъждаваха за вредата от разводите за нравственото здраве на Русия- всички, от депутатите, до патриарха на руската православна църква Кирил.

Внезапно, без никакви предварителни намеци и церемонии, Путин обяви на 6 юни 2013 г. по време на светски телевизионен репортаж, че се развежда, а стоящата до него съпруга потвърди новината, застигнала като гръм от ясно небе не толкова търпеливия руски народ, колкото натегачите от обкръжението на президентското семейство.

В нелепа ситуация попадна тогава най-вече депутатката Елена Мизулина, прославила се планетарно с т.н. „закон срещу гейовете” и с битката си за укрепване на руското семейство, в която главната опорна точка беше противодействието на разводите. Патриарх Кирил, произнесъл серия от проповеди в същия дух, е направо зашеметен, но…понася „стоически” унижението, премълчавайки удара. Ето как коментира тази ситуация руският политолог Станислав Белковски:

„Със своя радикален жест президентът за пореден път показва доколко се съобразява със своите формални съратници и сътрудници. Какво да се прави – всеки, който иска да се ползва от благата на Кремъл в условията на съвременна Русия, трябва своевременно да усвои изкуството на унижението”.

Така наречената „самоотбрана” в източна Украйна очевидно прекрасно владее това изкуство и сега се прави, че откликва на „молбата” на своя московски господар , изпълнявайки всъщност безпрекословно заповедта му, която противоречи на тяхната войнствена досегашна позиция, изразена от един от военните командири на „опълченците” в Славянск пред Си Ен Ен по следния предизвикателен спрямо украинските сили начин : „Нека дойдат, ние ще им преподадем хубав урок”.

Не е ясно, дали е дошъл краят на военното перчене на путлеристите, макар самият бащица да твърди, че вече е дал заповед руските войски да се отдръпнат от украинската граница ( какво му пречи да излъже отново?). Но на последния съмняващ се на този свят, кой командва пряко силите на дестабилизацията в източна Украйна, би трябвало окончателно ду му се е изясни истината. Освен ако не е от онези пропагандатори на путлеровите опорни точки, които са по-путлеристи от самия Путин, каквито са някои български другари.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване