05/10/14 12:20
(http://www.gorichka.bg/)

Батерия, която може да се разгради безопасно в човешкото тяло

battery

Снимка: University of Illinois

Знаеш, че батериите са голяма беля за околната среда. Затова сме особено доволни, когато се появи ново изобретение в областта.

Преди 2 години ученият Джон Роджърс от университета на Илинойс изобретява електронно устройство, което безопасно може да се разгради в човешкото тяло. Така операцията, налагаща се след тази по поставяне на устройство като например пейсмейкър, ще отпадне. Естествено, въпросното има нужда от захранване и Роджърс вече е изобретил и батерия, също изцяло биоразградима, безопасно за тялото. След себе си тя оставя само 9 мг магнезий.

„За медицината новата батерия ще е изключително полезна като захранване на биоразградими електронни устройства, които следят и/или извършват терапия в тялото, като лекуване на вътрешни рани, счупени кости, лечение на тумори“, казва ученият.

Разбира се, можем и лесно да си представим пространната употреба на такива батерии и във външна среда. Например при разливане на нефт в оекана, може да се използват десетки и стотици миниарюрни безжични сензорчета, които, разръснати на мястото на инцидента, да измерят нивата на замърсяване и след това просто да изчезнат.

Изобретението е в процес на разработка и засега издръжа едва ден, но Роджърс се надява до края на годината да има готов прототип с базисно устройство за имплантиране, което да издържа седмица в организма преди да се разгради и с него да започне тестовия период.

Rogers Research Group

Nature

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване