05/20/14 00:02
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Има ли някой, който да не обича картофи? Аз не познавам такъв човек. Може всеки да има различни предпочитания за това как да бъдат приготвени – дали задушени в масло, дали пържени, дали печени с пресни билки и чесън или на пухкаво пюре с много масло и индийско орехче, всеки обича картофи. Какво ще кажеш обаче за пресните картофи? Остави тази работа, че са по-мързеливи бързи за приготвяне защото няма нужда да се белят. Те винаги стават меки отвътре с хрупкава кожица отвън.

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Дори и цели попиват много зехтин, аромата на пресен чесън и всякакви билки. Те са комфортната храна за всеки един член от семейството, те са вкусна гарнитура към печеното или просто основно допълнение за моето песто с левурда. Хм, включих и втори продукт тук, ще стане интересно и обещавам много вкусно.

Пресни картофи, чесън, левурда и салвия

Няма нищо сложно в приготвянето на пресни картофи. Трябва само да се овкусят и да се запекат на нужните градуси за нужното време. И в пестото към тях няма нищо сложно. Трябват ти няколко съставки, които да смесиш в кухненския робот. Обаче става толкова вкусно, че е по-сложно да се опише, отколкото да се направи.

Песто от левурда

Виж, наясно съм, че колкото хора, толкова и различни вкусове. Например за Вальо пестото с левурда било много тревисто. За мен е умерено чесново-тревисто и това ми харесва. Пекориното в него, колкото и да е солено, дава нотка сладост, а ядките (каквито и да са те) го допълват с прекрасна хрупкава текстура. На фона на сладките изпечени картофи, този зелен килим съчетал в себе си… ами просто пролетта е като неизживяно детство за възрастни, като спомен от ваканция на село, спомен събрал белези от ожулени колена и игри до късно вечерта.

Овкусени пресни картофи

Салвията е от онези билки, които се съдържаше в букета, с който си тръгнах от село преди известно време. Първата асоциация пък с нея, за мен са картофи. Салвията е много лесна билка. Струва ми се твърде силна за използване в суров вид с каквото и да било, но мине ли термична обработка отдава ароматите си и се превръща в хрупкави листенца, попили наравно с картофите зехтина и чесъна.

Изпечени пресни картофи

Преобразява се някак, сякаш си сваля горчивината като ненужна дреха и остава гола, за да се покрие с топлина и още по-силен вкус. Така става съчетаема с почти всичко, дори като хрупкава декорация. И все пак, обожавам я с печени картофи.

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Докато времето все още се чуди дали да остане облачно и дъждовно или най-сетне слънцето да се задържи за по-дълго през деня и да остави трайна следа в късната вечер, топла и навяваща лято, това лесно изпълнимо ястие ми идва като преход – топлият и уютен вкус на картофките със свежото тревисто песто, за което могат да се намерят още десетки приложения. Харесва ми върху брускета, със салата, ориз, печено месо или риба. Всички те могат да бъдат съучастници в изграждането на нови и прекрасни вкусове, на спомени. Най-вече спомени.

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Посочените дози са за 4 порции.

За картофите:

  • 1 кг дребни пресни картофи, добре измити и по-големите нарязани на 2 или 4 парчета.
  • 1 глава пресен чесън с образувани скилидки, почистени и нарязани на шайби
  • 1 голям стрък прясна салвия, нарязана на едро
  • 50 мл зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Фурната се нагрява на 200°C. В широка тава се поставя лист хартия за печене. В тавата се смесват картофите, чесънът и салвията. Заливат се със зехтина и се посоляват със сол и черен пипер. Разбъркват се хубаво. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 1 час. По време на печенето не се разбъркват.

За пестото от левурда (около 370 г):

  • 1 голяма връзка левурда, листата почистени от дръжките
  • 80 г сурови ядки (използвах слънчоглед и бадем)
  • 70 г прясно настъргано пекорино
  • 200 мл зехтин (за гъсто песто)
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

В кухненски робот се смесват листата левурда, нарязани на 2-3 места, ядките и пекориното. С включен робот по малко се добавя зехтинът, докато всичко се смели добре. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. За по-течно песто, което може да се използва като дресинг за салата се добавя още зехтин и прясно изцеден лимонов сок по желание.

Пресни картофи със салвия и песто от левурда

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пресни картофи със салвия и песто от левурда е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 05/20/14 00:02 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/tO_vlgEVVag/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване