05/22/14 08:35
(http://ivo.bg/)

Италиански ботуш за Орешарски

Всички пътища може да водят към Рим, но с едно изключение- не и за Орешарски. Тъкмо да осъществи първото си посещение в (западно)европейска столица за близо година управление на своя експертен кабинет и се оказа нежелан в Италия по причина, която не се съобщава и с това унижението да бъде отритнат става още по-голямо.

 

Италианският премиер Матео Ренци е отменил срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим, насрочена за 22 май, в 11 часа. За това решение българската страна е била осведомена в 20 часа тази вечер, съобщи Би Ти Ви. Проверка на “Дневник” показва, че в програмата на италианския кабинет в четвъртък е вписана само правителствена среща, а половин час след полунощ информацията беше потвърдена и от българското правителство.

 

Дарик радио „предположи” ( щадящо егото на Орешарски), че отлагането има нещо общо с евроизборите вероятно- което е доста невероятно. Щеше да бъде споменато при отказа, още повече че чука на отворена врата в България, където също се вихри вътрешнополитическа битка по повод външнополитически избори.

Освен това Би Ти Ви цитира дипломатически източници да квалифицират отлагането като “арогантно”. Басирам се, че неназованите източници не са италиански. Това означава, че става дума именно за…арогантно поведение спрямо българския премиер.

Ако имаше основателна причина ( болест, траур, природно бедствие) Орешарски нямаше да отмени изцяло посещението си- в края на краищата не му забраняват да идва в Рим, а „само” да се срещне с министър-председателя Ренци.
Нещо повече, явно Орешарски не е приел оферта да дойде по-късно. В съобщение на правителствената пресслужба се посочва по-ниско ниво на отложеното посещение.
“На 22 май българската делегация в италианската столица ще бъде ръководена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева”, се уточнява в него без да се споменава вероятността двамата премиери да се видят все пак на 28 май, когато се очакваше Орешарски отново да отиде в Рим и да бъде приет от папата по случай 24 май.

 

Българският премиер и италианският му колега трябваше да обсъдят актуални европейски въпроси, като санкциите срещу Русия, както и да изразят обща подкрепа към социалистическите лидери няколко дни преди евроизборите в неделя.

Кашата е пълна и вината на негостоприемните домакини изглежда 100 процентова. Но злата ирония подсказва, че Ренци върви по стъпките на руските президенти Медведев и Путин, които на два пъти караха премиера Станишев да ги чака- часове в Сочи и цял ден в Москва. Понеже и в двата случая нямаше протести от българска страна, ще бъде интересно да видим как ще реагират нашите управляващи сега на италианския ботуш.

 

По принцип и властта, и сервилните медии у нас са докачливи само, ако стрелите долитат от западна посока. Ако Би Би Си или друга телевизия излъчи някаква критика към детайл от българската действителност, както в прословутия случай с лошото отношение към занемарените български домове за изоставени деца, самият президент Първанов реагира гневно с квалификации срещу медията. Когато обаче в Русия от месеци наред въртят очернящи България филмчета, с които руската пропаганда облъчва новите кандидати за членство в ЕС ( посланието е да не повтарят „българската грешка”), в България реакцията е нулева- както на официално, така и на медийно ниво.

 

Пак в Сочи Орешарски беше удостоен само с размяна на ръкостискания и реплики на крак с Путин, който се срещна с него за снимка по време на зимната (му) олимпиада, макар българският премиер да беше прогнозирал в интервю за ИТАР-ТАСС, че очаквал да има такава среща и дори очерта възможните теми за разговор. За сметка на това Путин го насади в компанията на украинския президент Янукович и на узбекския диктатор Ислам Каримов- факт, който щеше да щеше да ни бъде спестен, ако не узнахме за този протоколен жест на приравняване към московските сателити от един румънски сайт.

 

Да не припомням пък за имперския шамар на Путин за президента Първанов, който беше организирал за руското величие енергиен „световен” форум в София през април 2009-та, за да може московският властелин да си хвали енергийните проекти. Путин обаче, за чиято царствена поява слугинските медии в България трепереха с догадки месеци наред, в крайна сметка така и не уважи форума, оставяйки всички (простосмъртни) да гадаят каква е истинската причина да нарита така своя български васал.

 

Едва години по-късно авторът на тези редове се добра до истината, че Путин е наказал по този начин българските организатори заради своеволието да поканят на същия форум грузинския президент Саакашвили, към когото стопанинът на Кремъл изпитва органическа непоносимост. Путин показа още веднъж, че София трябва да го пита за разрешение в подобни случаи, ако иска да получи благоволението му. Че операцията беше изцяло наказателна, а не просто упражняване на суверенното право на Путин да не приеме една покана, говореше фактът, че Кремъл до последния миг държеше на кукичката българските домакини и те подгряваха чрез медиите очакванията за визитата му.

 

С други думи, нашите управляващи другари са доказали, че носят на унижение в Русия. В Европа явно са решили че дресираният троянски кон си заслужава отношението, щом не цвили от възмущение след всеки руски камшик по гърбината.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване