05/28/14 10:14
(http://ivo.bg/)

“Газпром” настъпва срещу България, Шеврон я напуска

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Еврокомисията ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за “Южен поток”, предаде БНР.

Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Брюксел с подготвяния закон за енергетиката.

Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за “Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски.

“Аз информирах премиера за намеренията на Еврокомисията в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност”, заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

“В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, допълни той.

Барозу, който подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Във вторник компанията “Южен поток България”, която управлява проекта на българска територия, съобщи официално, че консорциумът “Стройтрансгаз” ще строи българската отсечка на газопровода “Южен поток”.

В консорциума влиза руската “Стройтрансгаз” с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и “Газпромбанк” (20%). Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на “Форбс” и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.( Дневник)

 

Към горната информация за настъплението на „Газпром” срещу България трябва да се добави и липсваща от българските медии новина, че вчера американският гигант „Шеврон” закри офиса си в София и изпрати сигнал до целия свят, че България е държава, в която не си струва да се инвестира. Последиците тепърва ще се усетят.

 

Тук е така: когато „Газпром” обещае газопровод, от който България се съгласява да не спечели и стотинка в продължение на 15 години, правителството се прехласва от възторг и обявява Русия за „стратегически партньор”.

 

Когато обаче Американската агенция за енергийна информация обявява, че по нейни данни в недрата на България има 480 милиарда кубични метра (шистов) газ и 180 милиона барела петрол, предложението на американския гигант „Шеврон” да проучи информация за това баснословно богатство и да ни я поднесе за наша употреба като фантастичен коз в борбата за енергийна независимост ( дори и без да се пристъпи към добив, а само като проучена информация!), се натъкна на единодушната корупционна съпротива на проруския ни политически „елит”, който в крайна сметка прогони американските инвеститори.

 

И как не – те изпратиха сигнал към местните хиени, че няма да участват в наложената у нас по руски образец корупционна схема на всички да се плащат подкупи по веригата, като въведоха за първи път антикорупционната практика да напъдят агресивните просяци с един удар, предлагайки на правителството бонус от 30 милиона евро. С което си подписаха „смъртната присъда” пред глутницата, която е свикнала да си разпределя според възможностите на челюстите и ноктите си най-вкусните корупционни парчета и не може да преглътне да бъде заобиколена в полза на държавата.

 

Онова, което лъжците тук разбират, но предпочитат да изкривяват като акцент в тази ситуация, е фактът, че на конгломерати, като „Шеврон”, България изобщо не им е важна- за тяхното инвестиционно благоволение чакат на опашка десетки и десетки потенциални клиенти по света. Това обяснява факта, че за присъствието на този инвеститор практически не се разбра нищо, освен че е спечелил търга за проучване преди три години. Да сте чули, видели или помирисали кебапчетата на въпросната компания в България? Не сте. Защото въпросните инвеститори следват собственото си правило да не се натрапват- щом не ги искат, просто си отиват да вършат печелившата си дейност там, където ги канят да приложат експертизата си и да си вложат парите ( пиша това за първи път и то след свършения факт, така че няма да отговарям на гузни подмятания, че го правя за пари- такива никой не плаща за собственото си погребение с чек от гроба).

 

За разлика от американците, руснаците не само не се отказват, но и са си отгледали по корупционната верига лобисти, които същият този Барозо неотдавна откровено нарече руски агенти. Москва разчита те да водят от нейно име битката за руските интереси на живот ( разкошен за реципиентите на руските подкупи) и смърт за българската енергийна независимост.

 

Битката на живот и смърт продължава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване