05/30/14 05:34
(http://vasvalch.com/)

DigitalK 2014: Началото

digitalk

На 29 и 30 май се провежда годишната конференция на Капитал DigitalK. Още от времето на Marketing Innovation Forum организаторите показаха, че имат идея как се правят добри събития за маркетинг и технологии. С времето събитието се отдалечи от строгия фокус върху маркетинга и разшири вниманието си към всички дигитални тенденции. Тази година виждаме още по-многобройна аудитория и страхотен line-up от лектори. Голяма част от програмата е отделена за start-up теми, което не е по моя вкус, но има и серия други интересни въпроси, които ще бъдат засегнати. Събирам записки, достатъчни за няколко обширни материала, а за загрявка ви представям първите две keynote лекции от програмата.

Paul Papadimitriou: Светът е стартъп и ние сме неговите основатели


The world is a startup and we are its founders.
Click To Tweet - Powered By CoSchedule


Анализаторът Paul Papadimitriou изведе серия доста интересни тенденции в дигиталния свят. Той започна с една уговорка – че е лесно да свържеш точките и да видиш цялата картина, като погледнеш назад, но не и ако гледаш към бъдещето. В този смисъл, работата на футуристите е свързана основно с това да указват посоката, а не да предричат бъдещето. И все пак, ясни са серия тенденции. До 2020 година 5 милиарда хора ще са свързани с интернет – този увеличаващ се обхват на мрежата предполага, че ще сме свързани все повече и че дигиталите услуги ще станат все по-силни. И това не е тенденция само за развитите страни – развиващите се пазари са все по-напредничави и все по-важни за бизнеса. Показателно е, че 80% от печалбата на големите холивудски заглавия вече идва извън САЩ.

Проблемът с промените е, че не всеки ги преживява. С всяка технологична промяна някои от старите играчи умират и се появяват нови – днес компютрите замират и отстъпват пред смартфоните. Срещу 1.5 милиарда PC-та стоят 3 милиарда смартфони, а 1 милиард от тях са единственото устройство за връзка с интернет на своите собственици. Тази промяна води до истински технологичен разрив, много технологии умират и се променят. Днес промените се случват и много по-бързо. След въвеждането на електричеството през 1870 са били необходими 46 години, за да се приеме технологията от 25% от американците, а за масовото използване на телефоните са необходими само 7 години.

Технологичната промяна се случва с все по-малко хора, стига те да са качествени. За да направи огромна промяна в SMS технологията, на WhatsApp са нужни само 50 души екип. 47% от работните позиции, които познаваме днес, ще изчезнат в следващите 20 години. Този проблем се засилва от факта, че правителството и образователната система стават все по-неефективни за осигуряване на работа. Според мен, незасегнати ще останат само тези, които могат да навигират и управляват огромния поток от информация, който се увеличава ежедневно. А работната среда се променя до неузнаваемост – увеличават се on-demand позициите (стартъпи, фрилансъри, консултанти), работното време не е това, което беше.

Освен технологиите, променят се и ценностите на хората. Ценим повече изживяванията, отколкото придобивките. Младите хора, свикнали да бъдат дигитални номади, не държат да притежават, а искат да изживяват неща. Затова и виждаме такъв ръст на sharing economy тенденцията – вместо да си купиш кола, която да седи паркирана (според някои данни, около 82% от времето), можеш просто да наемеш превоз по твой избор за всеки отделен случай.

Заключението на Paul само по себе си добре обединява тенденциите: The world in flat(ter), efficient(er), capitalist(er). Averagе is over – you should think laterally and with emotional intelligence.

Chris Chabot: Мобилните устройства са достъпна платформа и трябва да използваме максимално възможностите им

Chris Chabot от Twitter направи една от най-запомнящите се презентации на първия ден. Той ни разходи из мобилното бъдеще, като започна от… печатарската преса. Оказва се, че Крис е фен на историческите и серия други аналогии. Преди векове, хората започват да ползват печатаската преса, както дотогава са ползвали писането на ръка – за да произвеждат повече библии. Отнема 50 години, за да бъде напечатано първото художествено произведение (еротичен роман, между другото), а първите научни трудове се появяват чак 150 години след създаването на технологията. По същия начин, в началото хората използват мобилната среда като умалена версия на десктоп-Интернета, докато не започват да създават уникални приложения, функции и формати.

Донякъде парадоксално е, че “персоналният компютър” вече не изглежда толкова персонален, ако бъде сравнен с мобилен телефон. Телефоните са продължение на нас самите – те са постоянно с нас, дори когато изпълняваме скрити дейности в тоалетната :) Благодарение на мобилните устройства Интернет расте главоломно – средата ще се удвои, ако не и утрои, за следващите 2 години. Освен за браузване, мобилните устройства работят идеално и за по-сложни дейности – 43% от БВП на Кения, например, минава през системата за мобилни разплащания M-Pesa. Мобилните телефони могат да са от особена полза за тези, които използват само това устройство за комуникация, а както спомена и Пол по-рано, те са много.

Мобилните платформи движат иновацията – като цяло, тя се храни от големите технологични промени. Интересното тук е, че мобилният номер служи за уникална идентичност на потребителя, без да са необходими регистрации. Аналогично, контактите в телефона ви са един от най-надеждните списъци с контакти. Освен всичко това, телефонът се ориентира много по-добре в средата. Ако възможностите на лаптопа се простират до локация по IP, град и други общи характеристики, то телефонът вижда точната ви позиция, времето, скоростта на движение, наличието на познати наблизо, трафика по улиците и какво ли още не. Това обогатява значително изживяването и позволява много иновации от типа на Google Now.

В скоро бъдеще трябва да очакваме още нови възможности – технологиите стават все по-достъпни и по-незабележими. Google Glass не е краен резултат, а прототип на новите технологии.

Очаквайте още впечатления от DigitalK скоро.

Постът DigitalK 2014: Началото е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 05/30/14 05:34 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/xRR6P6aOLfE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване