05/31/14 11:58
(http://vasvalch.com/)

DigitalK 2014 – ден първи

digitalk-day1

Вече разказах накратко за началото на DigitalK, но не си мислете, че това е била единствената интересна част от първия ден. Тук идват още четири от най-интересните презентации в програмата.

Jambu Palaniappan: Добри впечатления от продукта, които се споделят лесно

Uber е интересна идея с брилянтна реализация. Към момента работи в 35 държави и над 110 града само за 4 години. Платформата е проста, удобна и не изисква кеш транзакции. Когато се опита да обясни успеха на системата, той го обясни така: Strong product experience that is easy to share with friends.

При работата на различни пазари Jambu се е уверил, че в различните държави потребителите до голяма степен търсят едно и също. Хората в Париж искат същото като тези в Сан Франциско. Но в същото време на местно ниво има дребни различия. В Лондон хората харесват Uber заради различните възможности при пътуване, а в Русия се търсят много луксозни автомобили. Компанията спазва общата стратегия на глобално ниво, но се адаптира към локалните вкусове. Интересно е, че новите градове, в които Uber започва работа, са по-успешни от Сан Франциско – това показва, че Силиконовата долина не е единственото място за дигитален успех.

И за финал, не се страхувайте да бъдете забавни и да започнете работа в нови ниши. С Uber вече може да си поръчате кола за сладолед, хеликоптер или да използвате куриерска услуга от врата до врата. Винаги има накъде да растете.

Heather Leisman: Ако не можеш да обясниш с 5 думи какво прави приложението, то е твърде сложно


29% of apps are used only once and then deleted.
Click To Tweet - Powered By CoSchedule


Heather Leisman от HotelTonight представи една доста смела концепция за света на мобилните приложения. Често създателите са изкушени да набутат възможно най-много функции в приложението, а това може да е много вредно. Потребителите мразят най-много бавното зареждане, сложната навигация и търсене, а приложенията страдат от това, че не могат да бъдат намерени в директориите за приложения. За всичко това има едно решение – простота. Не се страхувайте да ограничите възможностите на потребителя и да създадете приложение, което удовлетворява само най-стандартния потребителски сценарий. За HotelTonight – приложение, което ти предлага ограничен брой възможности за резервация за днешния ден, това явно работи.

Heather изведе интересна статистика. Европейският потребител има средно 25 приложения на смартфона си. 29% от приложенията, които сваляме, се ползват само веднъж и след това се изтриват. Трябва добре да познавате своите потребители, за да преодолеете тази бариера.

Jeremy Bernstein: Марката е съвкупност от истории


Марката е съвкупност от историите, които разказвате
Click To Tweet - Powered By CoSchedule


Фирмата не е марка, продуктът не е марка, историята на компанията ви също не е марка. Марката е съвкупност от историите, които разказваш на аудиторията си и, в идеалния случай, истории, за които на аудиторията й пука. Така започна Jeremy Bernstein от Deutsch NY. След толкова технологично-фокусирани презентации беше интересно да видим тема за брандинг и комуникации, която обръща внимание на човешката страна и принципи, които познаваме отдавна.

Джереми започна с основното в дигиталната среда. Вече не разказваме истории, а ги създаваме съвместно със своята публика. Не говорим на хора, а разговаряме заедно с тях. Силната история изпълнява няколко основни функции:

  • показва същността на марката
  • дава на хората тема за разговор
  • оразличава те от конкурентите

Историята не винаги разказва директно за марката – най-добрите примери са свързани с ценностите на марката, а не директно с нейната история. Ярки примери за това дават Dove Real Beauty Sketches, Red Bull Stratos и кампанията на Coca-Cola Share Happiness.

За разказването на истории са важни няколко неща. На първо място, винаги трябва да си забавен и интересен. Няма твърде сериозна тема, която да не подлежи на интересен прочит – дори въпрос като инфлацията е интересно представен с кампанията на PNC Bank Christmas price index. Марката трябва да се старае да е полезна на публиката, да добавя стойност. Трябва да говорим на език, който аудиторията ни разбира – едно доказателство, че този подход работи добре, идва от представянето на Mob City в Twitter. Важно е и да не забравяме да слушаме аудиторията си – пример от PNC Neighborhood Wishlist.

Всички тези съвети не са толкова свързани с технологиите, колкото с това просто да се държим като хора. Марките трябва да се държат като човешки същества, а не като организации.

Fraser Davidson: Търговските вериги трябва да се променят или да изчезнат

Fraser Davidson от Javelin Group разказа повече за промените в ритейл-индустрията, като се фокусира основно върху тендеции от Западна Европа и Великобритания, конкретно.

Първата вълна на онлайн индустрията идва в средата на 90-те, когато се създават първите онлайн магазини. След 2000 година идва втора вълна, в която се появяват нови търговски канали. Това е времето, в което съществуват едновременно онлайн магазини и физически вериги. Днес вече ставаме свидетели на третата вълна, тази на omnichannel продажбите. Потребителят просто иска да получи своя продукт – дали това ще стане физически в магазина, дали ще поръча онлайн и ще го вземе на място, дали ще реши да поръча през мобилния си телефон с доставка до вкъщи. Днес потребителят има възможност да направи всичко.

А технологията и интернет променят търговията бързо и значително – 50% от покупките са направени или повлияни от интернет, като се очаква това число да се увеличи. До 2022 година Amazon ще е най-голямата ритейл компания, задминавайки Walmart. За по-малките играчи обаче средата става по-сложна. Производителите също отварят собствени магазини, което увеличава броя на конкурентите, а с интернет пазаруването повече хора започват да купуват от чужбина.

За да оцелеят, търговците трябва да изпълнят няколко условия:

  • по-добра оферта от конкурентите – това може да не е цена, а по-добро клиентско обслужване
  • по-силна марка – при равни условия и малка диверсификация между офертите, само добрият имидж и силната марка може да ви спаси
  • по-добро потребителско изживяване
  • по-висока ефективност – намаляване на разходите, оптимизация на производството, увеличаване на маржовете. Глобалното присъствие ще ви осигури и икономии от мащаб

Основен акцент в презентацията беше промяната. Ако не се променяш в динамичната дигитална среда, няма да оцелееш дълго.

Впечатления от втория ден на DigitalK идват скоро.

___
снимка: @alicedotli

Постът DigitalK 2014 – ден първи е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 05/31/14 11:58 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/rl5-UQCvWv0/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване