05/31/14 10:00
(http://ivo.bg/)

НЕК пред фалит, Неков пред Брюксел- двете лица на една и съща рубла

НЕК е на път да фалира икономиката, а казусът с Неков показа фалита на БСП в България.

НЕК е заплашен не само от фалит, но и от съдбата на плячка за руската мечка, която дебне с постоянно вдигната лапа за удар срещу България.

Припомням една публикация на Медиапул от 18.09.2012 г., свързана с руските претенции, чиито фитил в момента тихомълком догаря на арбитражното дело на Росатом срещу България, обгърнато с мистериозно мълчание.
Фалиране на НЕК и придобиването й от “Росатом”

„АСЕ, дъщерна фирма на “Росатом”, обяви на 11 септември, че увеличава до 1 млрд. евро иска си за компенсации за спирането на АЕЦ “Белене”. Претенциите на руснаците са предявени пред Международния арбитражен съд към Търговската камара в Париж.

“Размерът на иска е толкова голям, а аргументите на Русия са толкова сериозни, че съдебното производство може да доведе до фалит на националната електрическа компания на България. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление на българската страна, той е възможен. Ако НЕК загуби делото и не е в състояние да плати, тогава “Росатом” може да поиска погасяване на дълга чрез прехвърляне на активите на НЕК”, заявил източникът пред РИА Новости.

По думите на същия източник последните изявления на български официални лица показали, че България “реагира предимно с публикации в пресата, а не с реални действия по казуса”.

Русия има всички шансове да спечели иска срещу НЕК, твърди и държавната агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от атомния отрасъл на страната, участвал в преговорите за “Белене”. Като възможност е посочено придобиване на активи на НЕК на стойност от 1 милиард евро, а не изплащане на сумата. Искът при всички случаи ще доведе до фалит НЕК, което ще направи възможна тази комбинация, посочва източникът.

В такъв случай “Атомстройекспорт” ще е най-големият кредитор на НЕК и ще придобие значителна част от нея, пише още изданието.”

 

Как мислите, дали близо две години по-късно руският ядрен консорциум се е отказал от намеренията си да се възползва от мършата на НЕК, изпосталяла до това състояние след десетилетия на зависимост от руските енергийни доставки на произволно избрани от руските монополисти безалтернативни цени като за „братска” България ( във всички случаи по-високи от онези за исторически вражеската Германия)?

 

Такъв руски отказ от НЕК би изглеждал все едно Неков да се откаже от Брюксел. Както разбрахме от внезапно потеклите от вчера негови интервюта той наистина си вярва, че си е заслужил европейското депутатско място. Поради което се бил запътил по собствените му думи към Брюксел с „надути на пълни обороти платна”.

 

Как се надуват платна на пълни обороти, без да се усучат и гемията да потъне, това само напомпаният с провинциален хелий балон „Неков” знае- както сигурно само на него му е ясно именно защо в качеството си на евродепутат щял да се погрижи най-напред в България да се издигне паметник на…хан Тервел. Нима нямаше да е по-полезен за това епохално дело на място в родния си добруджански край?

 

Уж щяхме да се излагаме предимно с Пеевски в Брюксел, но май му се намери достоен червен дубликат като изплувал от подмолите на партийния Абсурдистан още по-млад ( и вече успял с един лотариен удар да забогатее потенциално) титаник на мисълта и самочувствието.

 

Важното е, че др. Неков бил фен на „руските енергийни песни”. Добре, че пояснява какво иска да каже: руските песни го зареждат с енергия ( избила в Брюксел, но кой знае защо не го завлича например в Магадан, възпяван от Висоцки). Защото иначе можехме да си помислим, че Неков е фалирал като НЕК, в очакване да бъде зареден с рубли.

 

Нали „енергийното зареждане” у нас с газ, петрол и ядрено гориво е руско и част от гарантираните от руския монопол печалби, чрез които България субсидира Русия, се инвестират за зареждане на България с руско влияние чак до 15-то коляно в листата на БСП!

 

Прав е в това отношение младежът да се възторгва от себе си, че минал по всички инстанции за одобряване на кандидатурата му преди изборите- прослушването явно е установило какво категорично правилния произход на зарядното му устройство- руско по душа, но проеврепейско, когато душата трябва да консумира телесните наслади на капиталистическата действителност.

 

Стреснати, трогнати и очаровани са редиците на червените ескадрони. Но не от” победния си ход” ( както е при Смирненски), а от залъгалката „Момчил Неков”, който се превърна в дъвка марка „Идеал” ( имаше такава в НРБ, която служеше за подигравка с претенциозното си название).

 

Ако това им е” прогреса след конгреса”, виден от упоритостта на едно момче да се изкара заслужил майстор на спорта в осребряването на един лотариен билет под формата на „извоювано” евродепутатско място, тежко и горко на баба му БСП!

 

Впрочем, надявам се сега мнозина да прогледнат за онова, което от години пиша: че столетницата използва младежката си организация за екстремни и дори екстремистки цели. Например именно тях праща да крещят срещу желаещите да бъде демонтиран съветският паметник от центъра на София и ги употребява дори за публични дискусии по темата, по която те с удоволствие демонстрират ехидно невежество ( не знаем, не ни интересува, няма как да сме участвали).

 

„Военната хитрост” на този ход се крие във възможността младите кариеристчета да могат да хапят болезнено опонентите си с аргумента, че младежите лично не са виновни, ако нещо не е било наред при комунизма, но държат споменът за същото онова минало да бъде прославян, защото трябвало да тачим фактите такива, каквито са. Така старите и лично виновните другари и другарки се крият зад гърба на младите непукисти, които си отглеждат на каишката на кариерното израстване в Партията на властта.

 

Както е известно обаче, с достигането до полова (политическа) зрялост малките зверчета си проявяват хищния нрав и трябва да бъдат пуснати обратно в степите или държани в клетка. В противен случай никой стопанин не е сигурен, дали няма да се събуди за последно някоя сутрин в локва от собствената си кръв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване